ŚRODOWISKOWY DOM SAMOPOMOCY

Środowiskowy Dom Samopomocy powstał w grudniu 2007 r. i jest ośrodkiem wsparcia dziennego dla 30 osób z zaburzeniami psychicznymi i niepełnosprawnością intelektualną. Dom zakłada stworzenie osobom niepełnosprawnym odpowiednich lokalowo, kadrowo i merytorycznie warunków do prowadzenia rehabilitacji, tworzenia innowacyjnych rozwiązań o charakterze profilaktycznym, kulturalno-rekreacyjnym i edukacyjnym, które służą podtrzymaniu i rozwijaniu umiejętności osób uczestniczących w zajęciach środowiskowego domu do możliwie jak najbardziej samodzielnego życia we własnym środowisku.

Wszystkie zajęcia z uczestnikami ŚDS prowadzone są w oparciu o indywidualny program aktywizacji dostosowany do potrzeb, możliwości psychofizycznych i zainteresowań uczestnika np.:
- treningu umiejętności samoobsługi, zaradności życiowej i funkcjonowania w codziennym życiu,
- treningu umiejętności społecznych,
- treningu interpersonalnego,
- treningu budżetowego,
- treningu lekowego,
- treningu gospodarstwa domowego,
- treningu relaksacyjnego,
- treningu umiejętności spędzania wolnego czasu,
- inne formy postępowania w tym przygotowujące do podjęcia pracy na chronionym lub otwartym rynku pracy.

W ramach Środowiskowego Domu prowadzone są spotkania edukacyjno-wspierające dla rodzin podopiecznych, bądź ich opiekunów prawnych. W roku 2009 rozszerzona została oferta edukacyjna o możliwość skorzystania z kursów języka angielskiego oraz o kolejny cykl kursów komputerowych.

Środowiskowy Dom Samopomocy jest czynny od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 – 16.00.

Jak otrzymać pomoc?

Skierowanie do ŚDS następuje na podstawie decyzji administracyjnej Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Grudziądzu. W czasie oczekiwania na miejsce można skorzystać z formy wsparcia w charakterze klubowicza.

Kierownik: Beata Wyczyńska-Hoppe

Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas
ul. Marcinkowskiego 6-8
86-300 Grudziądz
tel/fax. (056) 6431641
e-mail: sds.grudziadz@caritas.pl

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.