Wzrost potencjału eksportowego Lemigo Sp. z o.o.

Okres realizacji: 01.04 - 31.12.2014

Partnerzy: GCC (lider), Izba Gospodarcza (partner) oraz firma LEMIGO.

Cel ogólny projektu: Wzrost konkurencyjności firmy Lemigo Sp. z o.o. poprzez podniesienie kwalifikacji jej pracowników w zakresie dostosowanym do ich potrzeb.

Uczestnicy projektu: 76 pracowników (60K, 16M) wywodzących się z działów produkcyjnych, administracji oraz kadra zarządzająca.

Najważniejsze zadania w projekcie:

Przeprowadzenie szkoleń eksportowych

1) Ocena stopnia przygotowania firmy do eksportu

2) Zasady opracowywania strategii eksportowej przedsiębiorstwa

3) Wybór właściwego rynku docelowego

4) Dostosowanie technologii produkcji i wzornictwa na potrzeby rynków zagranicznych

5) Poszukiwanie kanałów dystrybucji i odbiorców na rynkach zagranicznych

6) Negocjacje i techniki sprzedaży pod kątem eksportu/ sprzedaży na JRE

7) Cła i podatki w kontekście eksportu/ sprzedaży na JRE

8) Prawo w handlu międzynarodowym

9) Zabezpieczanie wierzytelności w międzynarodowym obrocie gospodarczym oraz rozliczenia międzynarodowe

10) Normy techniczne i sanitarne w handlu międzynarodowym oraz normalizacje na rynkach zagranicznych

11) Zarządzanie cenami w kontekście eksportu/ sprzedaży na JRE

12) Zarządzanie ryzykiem w kontekście eksportu/ sprzedaży na JRE

13) Ochrona własności przemysłowej pod kątem eksportu/ sprzedaży na JRE (w tym własności intelektualnej, patenty)

14) Logistyka w handlu międzynarodowym

Przeprowadzenie kursów z zakresu obsługi maszyn produkcyjnych

1) Obsługa maszyn do przetwarzania tworzyw sztucznych

2) Obsługa maszyn szwalniczych

Przeprowadzenie szkolenia z zakresu społecznej odpowiedzialności dla kadry zarządzającej.

Projekt został opracowany na podstawie wyników analizy potrzeb przedsiębiorstwa (badania ankietowe, indywidualne rozmowy z kadrą zarządzającą, test wiedzy) w zakresie rozwoju umiejętności kadry pracowniczej, w tym kadry zarządzającej.

Wyniki badań zdefiniowały w 100% typy i formy wsparcia zaproponowane w niniejszym projekcie. Zatem projekt był odpowiedzią na zidentyfikowane problemy i braki, a jego realizacja spowodowała zwiększenie umiejętności pracowników na stanowisku pracy. Działania zaplanowane w projekcie przyczyniły się do zwiększenia konkurencyjności Firmy Lemigo Sp. z o.o. a przede wszystkim zwiększenia i stabilności eksportu towarów w przyszłości.

kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

mar 29, 2018
Zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego. To czas niezykle ważny dla Chrześcijan. Z tej okazji chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.