Program "Żółty talerz"

1 września br. Caritas Diecezji Toruńskiej przystąpiło do realizacji inwestycji społecznej mającej na celu dopełnienie systemu dożywiania dzieci pn. „Żółty talerz”. Jest to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi: Polskim Czerwonym Krzyżem, Bankiem Żywności, Caritas, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci oraz Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce.

Realizacja programu przez Caritas Diecezji Toruńskiej polega na zwiększeniu liczby dożywianych dzieci oraz poprawie jakości i intensywności dożywiania w placówkach Caritas. Programem objęto pięć placówek, tj.: Świetlicę Opiekuńczo-Profilaktyczną „Przystań" w Grudziądzu,  Świetlicę Opiekuńczo-Profilaktyczną „Św. Józefa” w Grudziądzu, Ognisko Wychowawcze w Toruniu, Ognisko Wychowawcze w Chełmży oraz Ognisko Wychowawcze w Działdowie. Dzięki realizacji programu „Żółty talerz” każdego dnia dzieci uczęszczające na zajęcia otrzymają pełnowartościowy posiłek.

Podstawowym celem programu jest dofinansowanie dożywiania dzieci przez zapewnienie zdrowego posiłku dla 150 naszych podopiecznych. Ponadto w ramach realizacji zadania przewidziano przeprowadzenie spotkań informacyjnych na temat zdrowego odżywiania dla rodziców i dzieci, które poprowadzą doświadczeni dietetycy, przeprowadzenie przez wychowawców świetlic i ognisk wychowawczych lekcji wiedzy o zdrowiu i zdrowym odżywianiu oraz przygotowanie plakatów i ulotek promujących zdrowe odżywianie.

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. „Żółty Talerz” na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad
1 milionem wydanych posiłków.

Program jest finansowany ze środków otrzymanych od Kulczyk Foundation.

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.