Program "Żółty talerz"

Żółty Talerz to program wsparcia systemu żywienia dzieci poprzez działanie tam, gdzie konkretne dziecko siada do posiłku: w stołówce, w świetlicy, czy też w domu rodzinnym. Żółty Talerz został uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z najbardziej skutecznymi polskimi organizacjami pomocowymi:

– Caritas

– Towarzystwem Przyjaciół Dzieci

– Polskim Czerwonym Krzyżem

– Bankami Żywności

– SOS Wioskami Dziecięcymi

W ramach programu Dominika i Sebastian Kulczyk, fundatorzy Kulczyk Foundation, przeznaczyli 4 miliony złotych na realizację czterech strategicznych celów w perspektywie 12 miesięcy:

1. Więcej dzieci jedzących w stołówce

2. Lepsze jakościowo i zdrowsze jedzenie

3. Mobilizacja dorosłych do pomocy w żywieniu dzieci

4. Łatwiejszy dostęp do wiedzy o zdrowym żywieniu

Te 4 mln zł przeznaczone na program mają w perspektywie roku:

– dać 1000 000 wydanych posiłków,

– zaowocować aktywnością w 200 stołówkach Żółtego Talerza i ponad 80 miejscach, w których Żółty Talerz wspomaga żywienie dzieci.

Program, poza realizacją czterech strategicznych celów, kładzie nacisk na następujące wyzwania:

– Należy mówić o żywieniu wszystkich dzieci w miejsce stygmatyzującego „dożywiania”.

– Dziecko zje dobrze tylko wtedy, jeśli wszystkim wokół będzie na tym zależało.

– Także samo dziecko, jeśli damy mu taką wiedzę, może nauczyć dorosłych, co znaczy prawidłowe żywienie!

Żółty Talerz to w założeniu nowy standard zmiany społecznej, który powstaje także z myślą późniejszego wykorzystania go w działaniach systemowych przez inne organizacje pozarządowe, instytucje centralne lub lokalne, czy zorganizowane grupy obywateli.

Żółty Talerz to idea, która znajduje swoje odbicie nie tylko w Polsce. To również ze strony Kulczyk Foundation wsparcie żywienia dzieci w innych miejscach na świecie, w których wszechobecne jest zjawisko już nie tylko niedożywienia, ale głodu. Elementem szerszego projektu w tym zakresie jest telewizyjny serial edukacyjny „Efekt Domina” poświęcony w tym roku właśnie problemom głodu i niedożywienia.

sie 30, 2018
2 390 000 wydanych posiłków, 12 225 smacznie i zdrowo jedzących dzieci w 304 stołówkach i świetlicach w Polsce – to najkrótsze podsumowanie pierwszych dwóch edycji programu Żółty Talerz. – Dziękuję naszym partnerom i koordynatorom programu. Dziękuję wszystkim, którzy od dwóch lat wprawiają w ruch tę ogólnopolską akcję – podkreśla Dominika.
kwi 5, 2018

12 tysięcy dzieci w prawie 300 placówkach w całym kraju korzysta z programu, który zapewnia posiłki najbiedniejszym dzieciom. Kulczyk Foundation od września 2016 roku przeznaczył na ten cel już ponad 16 milionów złotych.

lut 28, 2018
Stało się! W tym miesiącu Żółty Talerz Kulczyk Foundation wydał półtoramilionowy posiłek licząc od jesieni 2016 roku kiedy to program wystartował. Mało tego – w 2018 roku na wsparcie żywienia dzieci fundacja Dominiki Kulczyk wyda 10 milionów złotych. – Chcę podziękować wspaniałym ludziom, którzy organizują posiłki dla dzieci wszędzie tam, gdzie działa Żółty Talerz. Razem z nimi zmieniamy codzienność dzieci na lepsze – podkreśla Dominika Kulczyk.
lis 24, 2017
– Nie tak dawno, bo we wrześniu 2017 roku rozpoczęliśmy drugi rok trwania programu Żółty Talerz. Gdy startowaliśmy w 2016 roku to ze zdrowymi posiłkami docieraliśmy do ponad 5000 dzieci, teraz żywimy ich już 7832 – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Kulczyk Foundation. Ogólnopolski program wspierania systemu żywienia dzieci Żółty Talerz wkroczył w zupełnie nowy etap. – Unowocześniliśmy właściwie wszystko. Dla dobra dzieci – dodaje Marta Schmude-Olczak
cze 20, 2017
Udało się! – Zakładaliśmy, że milion wydanych dzieciom posiłków ogłosimy w sierpniu, ale już wiemy, że nasi podopieczni zjedli do tej pory łącznie właśnie taką liczbę posiłków. Działamy oczywiście dalej, a do naszego programu dołączają nowi partnerzy – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzająca Kulczyk Foundation. Drugą dobrą wiadomością jest bowiem to, że we wrześniu rozpocznie się kolejny rok programu Żółty Talerz.
maj 30, 2017
Świetlice "Przystań" i "Św. Józefa" prowadzone przez Grudziądzkie Centrum Caritas otrzymały podkładki, z których pozdrawia je Piotruś. Piotruś to bajkowy bohater akcji żywienia dzieci Żółty Talerz, którą Kulczyk Foundation prowadzi w sojuszu z pięcioma największymi organizacjami pomocowymi w naszym kraju. Podkładka, poza humorem, przekazuje dzieciom bardzo ważne wartości związane z empatią i zdrowym żywieniem.
maj 9, 2017
Wielka wysyłka ruszyła! Ponad 7750 dzieci w prawie 300 stołówkach w Polsce będzie jeść posiłki na wesołych podkładkach, z których pozdrawia je Piotruś. Piotruś to bajkowy bohater akcji żywienia dzieci Żółty Talerz, którą Kulczyk Foundation prowadzi w sojuszu z pięcioma największymi organizacjami pomocowymi w naszym kraju. Podkładka, poza humorem, przekazuje dzieciom bardzo ważne wartości związane z empatią i zdrowym żywieniem.
mar 28, 2017
Codzienny zdrowy, smaczny i pełnowartościowy posiłek jest niezwykle istotny w diecie każdego dziecka. Niestety nie każdy ma to szczęście. Dzięki realizacji programu „Żółty talerz” dzieci uczęszczające do prowadzonych przez Grudziądzkie Centrum Caritas – Świetlic Opiekuńczo-Profilaktycznych „Przystań” i „Św. Józefa” mają zapewniony regularny pełnowartościowy posiłek. Od września 2016 roku do marca 2017 roku przygotowaliśmy już ponad 8 tysiące posiłków dla naszych podopiecznych.
mar 22, 2017
Zaczęło się we wrześniu. Pięć największych polskich organizacji pomocowych wraz z Kulczyk Foundation zawiązało sojusz. Powstała profesjonalna i unikalna koalicja na rzecz dzieci Żółty Talerz, która wspiera system żywienia najmłodszych w Polsce Do marca dzieci dostały 700 tysięcy posiłków! Kolejny odcinek programu „Efekt Domina”, telewizyjnej serii o wspaniałych ludziach, którzy pomagają innym, opowiada właśnie o Żółtym Talerzu. Emitowany on będzie w niedzielę, 26 marca o godz. 11 w TVN.
mar 3, 2017

Do sierpnia 2017 roku Żółty Talerz wyda dzieciom milion posiłków. – Miło nam zakomunikować, że od września zeszłego roku polskie dzieci otrzymały już ponad pół miliona posiłków. Program działa na stałe w prawie 300 stołówkach i świetlicach w całej Polsce – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzająca Kulczyk Foundation.

lut 1, 2017
Stworzony przez Kulczyk Foundation sojusz wydał już 420 tysięcy smacznych posiłków dla dzieci w całej Polsce. Do sierpnia 2017 roku zostanie wydanych aż milion takich posiłków! Tak działa program Żółty Talerz, który żywi dzieci w szkolnych stołówkach oraz w świetlicach pozaszkolnych. Jest tam, gdzie dziecko siada do posiłku!
gru 19, 2016
Czy jeden obiad może zmienić całe życie dziecka? Może, jeśli stanie się początkiem drogi ku normalności. – Ta normalność to wcale nie talerz zupy dla każdego, ale o wiele więcej. To pełnowartościowy posiłek. Taki, którego dziecko często dotąd nie widziało i nie jadło – podkreślają organizatorzy programu „Żółty Talerz”, w którym pięć największych polskich organizacji pomocowych na zaproszenie Kulczyk Foundation zaczęło realizować wspólne cele. Efekt to 276058 posiłków wydanych do tej chwili. A do sierpnia 2017 roku będzie ich być milion!
paź 10, 2016

Caritas Diecezji Toruńskiej od 1 września realizuje inwestycę społeczną mającą na celu dopełnienie systemu dożywiania dzieci pn. „Żółty talerz”. W pierwszym miesiacu realizacji programu w świetlicach opiekuńczo-profilaktycznych w Grudziadzu oraz Ogniskach Wychowawczych w Toruniu, Chelmży i Działdowie przekazano ponad 3 tysiące ciepłych posiłków dla dzieci. "Żółty talerz" to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi: Polskim Czerwonym Krzyżem, Bankiem Żywności, Caritas, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci oraz Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce.

wrz 29, 2016

1 września br. Caritas Diecezji Toruńskiej przystąpiło do realizacji inwestycji społecznej mającej na celu dopełnienie systemu dożywiania dzieci pn. „Żółty talerz”. Jest to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi: Polskim Czerwonym Krzyżem, Bankiem Żywności, Caritas, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci oraz Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce.

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.