Program "Żółty talerz"

Żółty Talerz to program wsparcia systemu żywienia dzieci poprzez działanie tam, gdzie konkretne dziecko siada do posiłku: w stołówce, w świetlicy, czy też w domu rodzinnym. Żółty Talerz został uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z najbardziej skutecznymi polskimi organizacjami pomocowymi:

– Caritas

– Towarzystwem Przyjaciół Dzieci

– Polskim Czerwonym Krzyżem

– Bankami Żywności

– SOS Wioskami Dziecięcymi

W ramach programu Dominika i Sebastian Kulczyk, fundatorzy Kulczyk Foundation, przeznaczyli 4 miliony złotych na realizację czterech strategicznych celów w perspektywie 12 miesięcy:

1. Więcej dzieci jedzących w stołówce

2. Lepsze jakościowo i zdrowsze jedzenie

3. Mobilizacja dorosłych do pomocy w żywieniu dzieci

4. Łatwiejszy dostęp do wiedzy o zdrowym żywieniu

Te 4 mln zł przeznaczone na program mają w perspektywie roku:

– dać 1000 000 wydanych posiłków,

– zaowocować aktywnością w 200 stołówkach Żółtego Talerza i ponad 80 miejscach, w których Żółty Talerz wspomaga żywienie dzieci.

Program, poza realizacją czterech strategicznych celów, kładzie nacisk na następujące wyzwania:

– Należy mówić o żywieniu wszystkich dzieci w miejsce stygmatyzującego „dożywiania”.

– Dziecko zje dobrze tylko wtedy, jeśli wszystkim wokół będzie na tym zależało.

– Także samo dziecko, jeśli damy mu taką wiedzę, może nauczyć dorosłych, co znaczy prawidłowe żywienie!

Żółty Talerz to w założeniu nowy standard zmiany społecznej, który powstaje także z myślą późniejszego wykorzystania go w działaniach systemowych przez inne organizacje pozarządowe, instytucje centralne lub lokalne, czy zorganizowane grupy obywateli.

Żółty Talerz to idea, która znajduje swoje odbicie nie tylko w Polsce. To również ze strony Kulczyk Foundation wsparcie żywienia dzieci w innych miejscach na świecie, w których wszechobecne jest zjawisko już nie tylko niedożywienia, ale głodu. Elementem szerszego projektu w tym zakresie jest telewizyjny serial edukacyjny „Efekt Domina” poświęcony w tym roku właśnie problemom głodu i niedożywienia.

kwi 5, 2018

12 tysięcy dzieci w prawie 300 placówkach w całym kraju korzysta z programu, który zapewnia posiłki najbiedniejszym dzieciom. Kulczyk Foundation od września 2016 roku przeznaczył na ten cel już ponad 16 milionów złotych.

lut 28, 2018
Stało się! W tym miesiącu Żółty Talerz Kulczyk Foundation wydał półtoramilionowy posiłek licząc od jesieni 2016 roku kiedy to program wystartował. Mało tego – w 2018 roku na wsparcie żywienia dzieci fundacja Dominiki Kulczyk wyda 10 milionów złotych. – Chcę podziękować wspaniałym ludziom, którzy organizują posiłki dla dzieci wszędzie tam, gdzie działa Żółty Talerz. Razem z nimi zmieniamy codzienność dzieci na lepsze – podkreśla Dominika Kulczyk.
lis 24, 2017
– Nie tak dawno, bo we wrześniu 2017 roku rozpoczęliśmy drugi rok trwania programu Żółty Talerz. Gdy startowaliśmy w 2016 roku to ze zdrowymi posiłkami docieraliśmy do ponad 5000 dzieci, teraz żywimy ich już 7832 – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Kulczyk Foundation. Ogólnopolski program wspierania systemu żywienia dzieci Żółty Talerz wkroczył w zupełnie nowy etap. – Unowocześniliśmy właściwie wszystko. Dla dobra dzieci – dodaje Marta Schmude-Olczak
cze 20, 2017
Udało się! – Zakładaliśmy, że milion wydanych dzieciom posiłków ogłosimy w sierpniu, ale już wiemy, że nasi podopieczni zjedli do tej pory łącznie właśnie taką liczbę posiłków. Działamy oczywiście dalej, a do naszego programu dołączają nowi partnerzy – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzająca Kulczyk Foundation. Drugą dobrą wiadomością jest bowiem to, że we wrześniu rozpocznie się kolejny rok programu Żółty Talerz.
maj 30, 2017
Świetlice "Przystań" i "Św. Józefa" prowadzone przez Grudziądzkie Centrum Caritas otrzymały podkładki, z których pozdrawia je Piotruś. Piotruś to bajkowy bohater akcji żywienia dzieci Żółty Talerz, którą Kulczyk Foundation prowadzi w sojuszu z pięcioma największymi organizacjami pomocowymi w naszym kraju. Podkładka, poza humorem, przekazuje dzieciom bardzo ważne wartości związane z empatią i zdrowym żywieniem.
maj 9, 2017
Wielka wysyłka ruszyła! Ponad 7750 dzieci w prawie 300 stołówkach w Polsce będzie jeść posiłki na wesołych podkładkach, z których pozdrawia je Piotruś. Piotruś to bajkowy bohater akcji żywienia dzieci Żółty Talerz, którą Kulczyk Foundation prowadzi w sojuszu z pięcioma największymi organizacjami pomocowymi w naszym kraju. Podkładka, poza humorem, przekazuje dzieciom bardzo ważne wartości związane z empatią i zdrowym żywieniem.
mar 28, 2017
Codzienny zdrowy, smaczny i pełnowartościowy posiłek jest niezwykle istotny w diecie każdego dziecka. Niestety nie każdy ma to szczęście. Dzięki realizacji programu „Żółty talerz” dzieci uczęszczające do prowadzonych przez Grudziądzkie Centrum Caritas – Świetlic Opiekuńczo-Profilaktycznych „Przystań” i „Św. Józefa” mają zapewniony regularny pełnowartościowy posiłek. Od września 2016 roku do marca 2017 roku przygotowaliśmy już ponad 8 tysiące posiłków dla naszych podopiecznych.
mar 22, 2017
Zaczęło się we wrześniu. Pięć największych polskich organizacji pomocowych wraz z Kulczyk Foundation zawiązało sojusz. Powstała profesjonalna i unikalna koalicja na rzecz dzieci Żółty Talerz, która wspiera system żywienia najmłodszych w Polsce Do marca dzieci dostały 700 tysięcy posiłków! Kolejny odcinek programu „Efekt Domina”, telewizyjnej serii o wspaniałych ludziach, którzy pomagają innym, opowiada właśnie o Żółtym Talerzu. Emitowany on będzie w niedzielę, 26 marca o godz. 11 w TVN.
mar 3, 2017

Do sierpnia 2017 roku Żółty Talerz wyda dzieciom milion posiłków. – Miło nam zakomunikować, że od września zeszłego roku polskie dzieci otrzymały już ponad pół miliona posiłków. Program działa na stałe w prawie 300 stołówkach i świetlicach w całej Polsce – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzająca Kulczyk Foundation.

lut 1, 2017
Stworzony przez Kulczyk Foundation sojusz wydał już 420 tysięcy smacznych posiłków dla dzieci w całej Polsce. Do sierpnia 2017 roku zostanie wydanych aż milion takich posiłków! Tak działa program Żółty Talerz, który żywi dzieci w szkolnych stołówkach oraz w świetlicach pozaszkolnych. Jest tam, gdzie dziecko siada do posiłku!
gru 19, 2016
Czy jeden obiad może zmienić całe życie dziecka? Może, jeśli stanie się początkiem drogi ku normalności. – Ta normalność to wcale nie talerz zupy dla każdego, ale o wiele więcej. To pełnowartościowy posiłek. Taki, którego dziecko często dotąd nie widziało i nie jadło – podkreślają organizatorzy programu „Żółty Talerz”, w którym pięć największych polskich organizacji pomocowych na zaproszenie Kulczyk Foundation zaczęło realizować wspólne cele. Efekt to 276058 posiłków wydanych do tej chwili. A do sierpnia 2017 roku będzie ich być milion!
paź 10, 2016

Caritas Diecezji Toruńskiej od 1 września realizuje inwestycę społeczną mającą na celu dopełnienie systemu dożywiania dzieci pn. „Żółty talerz”. W pierwszym miesiacu realizacji programu w świetlicach opiekuńczo-profilaktycznych w Grudziadzu oraz Ogniskach Wychowawczych w Toruniu, Chelmży i Działdowie przekazano ponad 3 tysiące ciepłych posiłków dla dzieci. "Żółty talerz" to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi: Polskim Czerwonym Krzyżem, Bankiem Żywności, Caritas, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci oraz Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce.

wrz 29, 2016

1 września br. Caritas Diecezji Toruńskiej przystąpiło do realizacji inwestycji społecznej mającej na celu dopełnienie systemu dożywiania dzieci pn. „Żółty talerz”. Jest to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi: Polskim Czerwonym Krzyżem, Bankiem Żywności, Caritas, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci oraz Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce.

kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

mar 29, 2018
Zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego. To czas niezykle ważny dla Chrześcijan. Z tej okazji chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.