ŚRODOWISKOWY DOM SAMOPOMOCY

lis 5, 2018

Małe ćwiczenia ze Strażą Pożarną

Niepełnosprawni uczestnicy zajęć ŚDS podczas odwiedzin strażaków na terenie  Caritasu przy ulicy Marcinkowskiego mogli nie tylko zapoznać się ze specyfiką ich pracy, ale także uczestniczyli w zajęciach przygotowujących do próbnych ewakuacji na wypadek pożaru.

Przedstawiciele straży pożarnej pokazali swoje umundurowanie i wyposażenie, które zmienia się w zależności od akcji w której biorą udział, przekazali też pracownikom i uczestnikom ważne wskazówki o zasadach zachowania podczas pożaru. Następnie przeprowadzono próbną ewakuację z wyznaczeniem miejsca zbiórki wszystkich opuszczających budynek.

Po ćwiczeniach przyszedł czas na zobaczenie z bliska wozu strażackiego, zapoznanie się ze sprzętem potrzebnym do akcji a nawet możliwość poczucia się jak strażak, zasiadając w kabinie wozu!

BH

gru 23, 2019
 Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.
gru 2, 2019
Grudziądzkie Centrum Caritas jak co roku przygotuje i przekaże paczki świąteczne rodzin potrzebujących z terenu Grudziądza. Przygotowanie paczek odbędzie się w ramach realizacji zadania publicznego powierzonego przez Gminę-Miasto Grudziadz: "Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Bożego Narodzenia dla rodzin korzystajacych z pomocy społecznej".