O nas

Grudziądzkie Centrum Caritas powstało w roku 1998, będąc odpowiedzią na ogromne obszary ubóstwa i wykluczenia społecznego. Stutysięczny Grudziądz od lat boryka się bardzo wysokim poziomem bezrobocia. Do tego ponad 12 tyś. osób objętych szerokorozumianą pomocą społeczną instytucjonalną. Ten kontekst skali problemów społecznych z jednej strony obrazuje, zaś z drugiej strony usprawiedliwia szeroki zakres działań Caritas na terenie miasta. Stąd między innymi:

1. - Caritas angażuje się w opiekę, wychowanie, profilaktykę dzieci z rodzin dotkniętych biedą lub różnymi patologiami (prowadzi 2 świetlice opiekuńczo – wychowawczo – profilaktyczne),
  2. - opieka nad chorymi, niepełnosprawnymi i ich rodzinami (środowiskowy dom samopomocy dla osób z zaburzeniami psychicznymi, wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego, punkt apteczny),
  3. - realizuje programy dożywiania osób potrzebujących, bezdomnych oraz dzieci (stołówka dla ok. 600 osób dziennie),
  4. - wspiera osoby bezrobotne i poszukujące pracy (projekty aktywizacji zawodowej i społecznej finansowane ze środków UE),
  5. - tworzy i rozwija wolontariat, uwrażliwianie społeczeństwa na pomoc drugiemu człowiekowi będącemu w potrzebie.
  6. - Organizuje akcje cykliczne takie jak wigilijne dzieło pomocy dzieciom, kolonie letnie, paczki świąteczne.

Co najważniejsze Grudziądzkie Centrum Caritas w swej działalności nie tylko odpowiada na efekty degradacji społecznej środowisk, ale również stara się przeciwdziałać ich przyczynom. Stąd od ponad 10 lat realizuje projekty aktywizujące zawodowo i społecznie całe rodziny, przeciwdziałając lokalnemu bezrobociu, które jest najczęstszą przyczyną wykluczenia społecznego w Polsce.

Organizacja jest otwarta na działania partnerskie. Wszystkie projekty/programy są realizowane z partnerami publicznymi bądź prywatnymi. Prowadzimy dialog z lokalnym środowiskiem biznesu, co umożliwia opracowywanie projektów realnych i efektywnych, wpływających na lokalny rozwój.

Siedziba Grudziadzkiego Centrum Caritas mieści się przy ul. Klasztornej 6. Ponadto Caritas  prowadzi w Grudziadzu Środowiskowy Dom Samopomocy, Świtlicę "Przystań" oraz  Wypożyczalnię sprzętu rechabilitacyjnego, które mieszczą się w budynku przy ul. Marcinkowskiego 6-8. Od 2016 roku Grudziadkzie Centrum Caritas administruje także Bursą Szkąlną Caritas przy ul. Chełmińskiej 97.

Siedziba Grudziądzkiego Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty

ul. Klasztorna 6

Budynek przy ul. Marcinkowskiego 6-8

ul. Chełmińska 97

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.