Grudziądzki KIS

Priorytet VII Promocja integracji społecznej
Działanie 7.2 Przeciwdziałanie wykluczeniu i wzmocnienie sektora ekonomii społecznej
Poddziałanie 7.2.1 Aktywizacja zawodowa i społeczna osób zagrożonych wykluczeniem społecznym
Okres realizacji: 01.04.2014 - 30.06.2015
Lider: Grudziądzkie Centrum Caritas
Partner: Powiatowy Urząd Pracy w Grudziądzu

Cel główny projektu:
Ograniczenie zjawiska bezrobocia i poprawa dostępu do rynku pracy 60 bezrobotnych przez okres 24 miesięcy mieszkańców Grudziądza poprzez wsparcie działalności Klubu Integracji Społecznej w Grudziądzu do 30.06.2015 r.

Cele szczegółowe projektu:

• Wzrost kompetencji i umiejętności interpersonalnych oraz wiary we własne siły i możliwości pomagających w funkcjonowaniu w społeczeństwie u 60 uczestników w okresie do 30.06.2015 r.,
  • Podniesienie, nabycie nowych umiejętności, kwalifikacji zawodowych u 60 uczestników w okresie do 30.06.2015 r.,
  • Zdobycie lub zwiększenie doświadczenia zawodowego u 60 bezrobotnych w okresie do 30.06.2015,
  • Zminimalizowanie zjawiska wykluczenia społecznego, bezrobocia wśród 60 uczestników KIS poprzez udzielenie kompleksowego wsparcia doradczego do 30.06.2015 r.

Projekt realizowany będzie do 30 czerwca 2015 r. Skierowany jest do osób długotrwale bezrobotnych do 30 roku życia. Uczestnicy programu zostaną objęci następującymi działaniami:

• diagnoza osobowościowa przeprowadzona przez pracowników socjalnych i doradców zawodowych,
  • warsztaty obejmujące zajęcia psycho-edukacyjne w zakresie rozwijania samooceny i poczucia własnej wartości, radzenie sobie ze stresem i przezwyciężanie problemów życiowych przeprowadzone przez doradców zawodowych i psychologów,
  • warsztaty komputerowe,
  • zorganizowanie wyjścia do kina,
  • zorganizowanie spotkań integracyjnych w formie obiadu/kolacji,
  • szkolenia zawodowe,
  •  5-miesięczne roboty publiczne, staże.

Uczestnicy projektu podczas odbywania szkolenia zawodowego otrzymają stypendium szkoleniowe. Ponadto podczas uczestnictwa będą mieli możliwość skorzystania z porad radcy prawnego, otrzymają zwrot kosztów dojazdu, zwrot kosztów opieki nad dzieckiem.

Więcej informacji w Grudziądzkim Centrum Caritas, ul. Klasztorna 6 w godz. od 9.00 do 14.00,  pokój 26, I piętro.

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.