Historia

Inicjatorem powołania w dniu 26 kwietnia 1997 r. Grudziądzkiego Centrum "Caritas" był Biskup Toruński Andrzej Suski. Dla potrzeb Centrum diecezja nabyła od skarbu państwa, drogą zamiany nieruchomości, opuszczony budynek mieszkalny, wymagający kapitalnego remontu. Prace remontowe od piwnic po dach trwały 18 miesięcy. Od listopada 1998 r. rozpoczęto wydawanie gorących posiłków i używanej odzieży. Po kilku miesiącach zaczęła funkcjonować łaźnia, świetlica dla dzieci i gabinet pielęgniarski, który 15 lutego 2000 r. został wpisany do rejestru zakładów opieki zdrowotnej prowadzonego przez Wojewodę Kujawsko-Pomorskiego jako niepubliczny zakład opieki zdrowotnej o nazwie: IV Stacja Opieki "Caritas" Diecezji Toruńskiej w Grudziądzu. Realizacją tych zadań i wypracowaniem szczegółowych programów działania Centrum kierował jego dyrektor, ks. prałat Henryk Kujaczyński.

Od 1 października 1999 r. do 14 listopada 2016 r. dyrektorem Grudziądzkiego Centrum Caritas był ks. kan. Marek Borzyszkowski.

15 listopada 2016 r. dyrektorem Grudziądzkiego Centrum Caritas mianowany został ks. Marcin Banach.

budynek

Budynek w chwili przejęcia

Stan obecny

gru 4, 2018
Grudziądzkie Centrum Caritas tradycyjnie, jak co roku przygotuje i przekaże paczki świąteczne rodzin potrzebujących z terenu Grudziądza. Przygotowanie paczek odbędzie się w ramach realizacji zadania publicznego powierzonego przez Gminę-Miasto Grudziadz: "Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Bożego Narodzenia dla rodzin korzystajacych z pomocy społecznej".
gru 3, 2018
Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to najbardziej rozpoznawalna akcja Caritas w Polsce. Co roku na polskich stołach wigilijnych płoną miliony charytatywnych świec Caritas, z których dochód przeznaczony jest na wsparcie najbardziej potrzebujących dzieci. Idea akcji od początku nawiązuje do tradycji związanej z pustym miejscem przy stole wigilijnym. Światło świec zachęca Polaków, by zaprosili do swojego domu najbardziej bezbronnych i najmniejszych ludzi.