Szansa na lepsze jutro

Projekt „Szansa na lepsze jutro” realizowany przez Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty w partnerstwie z Powiatowym Urzędem Pracy w Grudziądzu zakończył się 31 grudnia 2010 roku.

Projekt zakładał następujące rezultaty:

- podjęcie zatrudnienia do 6 miesięcy po zakończeniu realizacji projektu przez 54 uczestników projektu – (33%), w tym 37 bezrobotnych kobiet i 17 osób powyżej 45 roku życia,

- przywrócenie 54 uczestników projektu na rynek pracy (33%),

- uzyskanie wsparcia dochodowego przez 165 uczestników projektu (100%) – stypendium,

- podwyższenie i uzyskanie nowych kwalifikacji zawodowych przez 132 uczestników projektu (80%),

- ukończenie udziału w projekcie zgodnie z zaplanowaną ścieżką przez 124 uczestników projektu (75 %),

- zwiększenie poziomu motywacji, samooceny, zaufania we własne możliwości u 66 uczestników projektu (40%) - realizacja 4 celu szczegółowego.

Analizując wyniki działań można stwierdzić, że projekt pozytywnie wpłynął na lokalny rynek pracy. Dzięki realizowanym szkoleniom dostosowanym do potrzeb lokalnego i regionalnego rynku pracy, zatrudnienie bądź samozatrudnienie podjęło 58 uczestników projektu (54 kobiety oraz 4 mężczyzn), z czego 29 osób powyżej 45 roku życia (25 kobiet oraz 4 mężczyzn).

Ponadto 162 osoby odniosły kwalifikacje zawodowe potwierdzone uprawnieniami bądź certyfikatem uczestnictwa w poniżej wymienionych szkoleniach:

-          Podstawy obsługi komputera,

-          Księgowość komputerowa,

-          Pedicure-manicure oraz sztuka stylizacji i zdobienia paznokci,

-          Prawo jazdy kategorii B,

-          Sekretarka z modułem języka angielskiego,

-          Opiekun osób starszych z podstawą języka niemieckiego,

-          Pracownik obsługi biurowej.

lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.
cze 26, 2019
19 czerwca 2019 roku w Centrum Rozrywki Extreme w Grudziądzu odbył się Festyn rodzinny podsumowujący realizację projektu pn. "Przystań rodzicielska". W festynie udział wzięli Uczestnicy projektu, otoczenie Uczestników oraz mieszkańcy Grudziądza. Zapewniono liczne atrakcje m.in. dmuchane zamki, jazdę gokartami, alpaki, zumbę oraz ognisko z kiełbaskami.