Szansa na lepsze jutro

Projekt „Szansa na lepsze jutro” realizowany przez Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty w partnerstwie z Powiatowym Urzędem Pracy w Grudziądzu zakończył się 31 grudnia 2010 roku.

Projekt zakładał następujące rezultaty:

- podjęcie zatrudnienia do 6 miesięcy po zakończeniu realizacji projektu przez 54 uczestników projektu – (33%), w tym 37 bezrobotnych kobiet i 17 osób powyżej 45 roku życia,

- przywrócenie 54 uczestników projektu na rynek pracy (33%),

- uzyskanie wsparcia dochodowego przez 165 uczestników projektu (100%) – stypendium,

- podwyższenie i uzyskanie nowych kwalifikacji zawodowych przez 132 uczestników projektu (80%),

- ukończenie udziału w projekcie zgodnie z zaplanowaną ścieżką przez 124 uczestników projektu (75 %),

- zwiększenie poziomu motywacji, samooceny, zaufania we własne możliwości u 66 uczestników projektu (40%) - realizacja 4 celu szczegółowego.

Analizując wyniki działań można stwierdzić, że projekt pozytywnie wpłynął na lokalny rynek pracy. Dzięki realizowanym szkoleniom dostosowanym do potrzeb lokalnego i regionalnego rynku pracy, zatrudnienie bądź samozatrudnienie podjęło 58 uczestników projektu (54 kobiety oraz 4 mężczyzn), z czego 29 osób powyżej 45 roku życia (25 kobiet oraz 4 mężczyzn).

Ponadto 162 osoby odniosły kwalifikacje zawodowe potwierdzone uprawnieniami bądź certyfikatem uczestnictwa w poniżej wymienionych szkoleniach:

-          Podstawy obsługi komputera,

-          Księgowość komputerowa,

-          Pedicure-manicure oraz sztuka stylizacji i zdobienia paznokci,

-          Prawo jazdy kategorii B,

-          Sekretarka z modułem języka angielskiego,

-          Opiekun osób starszych z podstawą języka niemieckiego,

-          Pracownik obsługi biurowej.

lip 11, 2018
W związku z zakończeniem w dniu 30 czerwca 2018 roku projektu, pn. „Rodzina w Centrum” (RPKP.09.03.02-04-0008/16) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas przez okres 4 tygodni, tj. do 30 lipca 2018 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są usługi.
lip 3, 2018
Dnia 20 czerwca 2018 roku w Świetlicy Przystań odbył się festyn dla dzieci ze świetlicy pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" podsumowujący realizację drugiej edycji programu  Żółty Talerz. Podczas festynu dzieci degustowały smaczne i zdrowe przekąski oraz przygotowywały sałtkę owocową. Program Żółty Talerz realizowany jest w świetlicach Przystań i św. Józefa od września 2016 roku.