Wypożyczalnia Sprzętu Rehabilitacyjnego

Celem programu jest zaopatrzenie w sprzęt rehabilitacyjno - ortopedyczny osób w pierwszej fazie choroby, zanim jeszcze przebrną procedury dofinansowania do potrzebnego sprzętu w NFZ i PFRON. Z wypożyczalni mogą skorzystać wszyscy mieszkańcy Grudziądza i okolic.

Wypożyczalnia dysponuje ok. 1000 sztuk sprzętu i są to m. in.:

- łóżka szpitalne,

- materace przeciwodleżynowe pneumatyczne,

- balkoniki,

- chodziki,

- wózki inwalidzkie,

- kule łokciowe i pachowe,

- krzesła toaletowe,

- rotory,

- rowery rehabilitacyjne,

- rowery trójkołowe.

Wypożyczalnia czynna jest w poniedziałki, środy i piątki od godziny 10.00 do 14.00 oraz w środy od 16.00 do 18.00.

Jak otrzymać pomoc?

Sprzęt można uzyskać na podstawie zlecenia lekarskiego na wypożyczenie określonego sprzętu (druki do pobrania w IV Stacji Opieki Caritas). Zlecenie jest ważne przez okres trzech miesięcy. Po tym okresie można wypożycznie sprzętu przedłużyć na kolejne trzy miesiące.

Odpowiedzialny: Ariel Szarszewski

IV Stacja Opieki Caritas

ul. Marcinkowskiego 6-8

86-300 Grudziądz

lip 30, 2018

Informujemy, iż w dniach od 30 lipca do 17 sierpnia wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego jest nieczynna z powodu przerwy urlopowej.

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.