Wypożyczalnia Sprzętu Rehabilitacyjnego

Celem programu jest zaopatrzenie w sprzęt rehabilitacyjno - ortopedyczny osób w pierwszej fazie choroby, zanim jeszcze przebrną procedury dofinansowania do potrzebnego sprzętu w NFZ i PFRON. Z wypożyczalni mogą skorzystać wszyscy mieszkańcy Grudziądza i okolic.

Wypożyczalnia dysponuje ok. 1000 sztuk sprzętu i są to m. in.:

- łóżka szpitalne,

- materace przeciwodleżynowe pneumatyczne,

- balkoniki,

- chodziki,

- wózki inwalidzkie,

- kule łokciowe i pachowe,

- krzesła toaletowe,

- rotory,

- rowery rehabilitacyjne,

- rowery trójkołowe.

Wypożyczalnia czynna jest w poniedziałki, środy i piątki od godziny 8.00 do 15.00.

Jak otrzymać pomoc?

Sprzęt można uzyskać na podstawie zlecenia lekarskiego na wypożyczenie określonego sprzętu (druki do pobrania w IV Stacji Opieki Caritas). Zlecenie jest ważne przez okres trzech miesięcy. Po tym okresie można wypożycznie sprzętu przedłużyć na kolejne trzy miesiące.

Odpowiedzialny: Ariel Szarszewski

IV Stacja Opieki Caritas

ul. Marcinkowskiego 6-8

86-300 Grudziądz

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.