Wypożyczalnia Sprzętu Rehabilitacyjnego

Celem programu jest zaopatrzenie w sprzęt rehabilitacyjno - ortopedyczny osób w pierwszej fazie choroby, zanim jeszcze przebrną procedury dofinansowania do potrzebnego sprzętu w NFZ i PFRON. Z wypożyczalni mogą skorzystać wszyscy mieszkańcy Grudziądza i okolic.

Wypożyczalnia dysponuje ok. 1000 sztuk sprzętu i są to m. in.:

- łóżka szpitalne,

- materace przeciwodleżynowe pneumatyczne,

- balkoniki,

- chodziki,

- wózki inwalidzkie,

- kule łokciowe i pachowe,

- krzesła toaletowe,

- rotory,

- rowery rehabilitacyjne,

- rowery trójkołowe.

Wypożyczalnia czynna jest w poniedziałki, środy i piątki od godziny 10.00 do 14.00 oraz w środy od 16.00 do 18.00.

Jak otrzymać pomoc?

Sprzęt można uzyskać na podstawie zlecenia lekarskiego na wypożyczenie określonego sprzętu (druki do pobrania w IV Stacji Opieki Caritas). Zlecenie jest ważne przez okres trzech miesięcy. Po tym okresie można wypożycznie sprzętu przedłużyć na kolejne trzy miesiące.

Odpowiedzialny: Ariel Szarszewski

IV Stacja Opieki Caritas

ul. Marcinkowskiego 6-8

86-300 Grudziądz

lip 11, 2018
W związku z zakończeniem w dniu 30 czerwca 2018 roku projektu, pn. „Rodzina w Centrum” (RPKP.09.03.02-04-0008/16) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas przez okres 4 tygodni, tj. do 30 lipca 2018 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są usługi.
lip 3, 2018
Dnia 20 czerwca 2018 roku w Świetlicy Przystań odbył się festyn dla dzieci ze świetlicy pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" podsumowujący realizację drugiej edycji programu  Żółty Talerz. Podczas festynu dzieci degustowały smaczne i zdrowe przekąski oraz przygotowywały sałtkę owocową. Program Żółty Talerz realizowany jest w świetlicach Przystań i św. Józefa od września 2016 roku.