Wypoczynek dla dzieci i młodzieży

Zgodnie z wieloletnią tradycją Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla ponad 200 dzieci i młodzieży z rejonu grudziądzkiego.

Pobyt na koloniach pozwala dzieciom nie tylko nawiązać nowe przyjaźnie, ale też uczy współpracy w grupie, konstruktywnego rozwiązywania konfliktów i rozwijania własnych zainteresowań, pokazuje, że bez komputera i telewizji, nawet podczas deszczu, też można się dobrze bawić.

Dzieci biorące udział w wypoczynku organizowanym przez Caritas nie zawsze pochodzą z rodzin ubogich, zaniedbanych czy głęboko patologicznych. Coraz częściej wyjeżdżają z nami dzieci niepełnosprawne, których rodzin nie stać na wysłanie ich na kolonie rehabilitacyjne. Są to dzieci, które wymagają opieki, potrzebują ciepła i miłości, zainteresowania swoimi problemami, a także pomocy materialnej. Wśród dzieci od kilku lat są też wychowankowie domu dziecka oraz dzieci z rodzin zastępczych.

Wypoczynek jest organizowany dzięki dotacjom: Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu, Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy, Urzędu Miasta w Grudziądzu, Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie, grudziądzkich parafii: Podwyższenia Krzyża Św., Św. Maksymiliana Kolbe, Św. Mikołaja, Św. Stanisława Biskupa na Rządzu a także Parafii Św. Ap. Piotra i Pawła oraz środkom własnym Grudziądzkiego Centrum Caritas.

Wszystkim darczyńcom serdecznie dziękujemy.

lip 11, 2018
W związku z zakończeniem w dniu 30 czerwca 2018 roku projektu, pn. „Rodzina w Centrum” (RPKP.09.03.02-04-0008/16) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas przez okres 4 tygodni, tj. do 30 lipca 2018 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są usługi.
lip 3, 2018
Dnia 20 czerwca 2018 roku w Świetlicy Przystań odbył się festyn dla dzieci ze świetlicy pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" podsumowujący realizację drugiej edycji programu  Żółty Talerz. Podczas festynu dzieci degustowały smaczne i zdrowe przekąski oraz przygotowywały sałtkę owocową. Program Żółty Talerz realizowany jest w świetlicach Przystań i św. Józefa od września 2016 roku.