Wypoczynek dla dzieci i młodzieży

Zgodnie z wieloletnią tradycją Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla ponad 200 dzieci i młodzieży z rejonu grudziądzkiego.

Pobyt na koloniach pozwala dzieciom nie tylko nawiązać nowe przyjaźnie, ale też uczy współpracy w grupie, konstruktywnego rozwiązywania konfliktów i rozwijania własnych zainteresowań, pokazuje, że bez komputera i telewizji, nawet podczas deszczu, też można się dobrze bawić.

Dzieci biorące udział w wypoczynku organizowanym przez Caritas nie zawsze pochodzą z rodzin ubogich, zaniedbanych czy głęboko patologicznych. Coraz częściej wyjeżdżają z nami dzieci niepełnosprawne, których rodzin nie stać na wysłanie ich na kolonie rehabilitacyjne. Są to dzieci, które wymagają opieki, potrzebują ciepła i miłości, zainteresowania swoimi problemami, a także pomocy materialnej. Wśród dzieci od kilku lat są też wychowankowie domu dziecka oraz dzieci z rodzin zastępczych.

Wypoczynek jest organizowany dzięki dotacjom: Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu, Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy, Urzędu Miasta w Grudziądzu, Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie, grudziądzkich parafii: Podwyższenia Krzyża Św., Św. Maksymiliana Kolbe, Św. Mikołaja, Św. Stanisława Biskupa na Rządzu a także Parafii Św. Ap. Piotra i Pawła oraz środkom własnym Grudziądzkiego Centrum Caritas.

Wszystkim darczyńcom serdecznie dziękujemy.

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.