Wypoczynek dla dzieci i młodzieży

Zgodnie z wieloletnią tradycją Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla ponad 200 dzieci i młodzieży z rejonu grudziądzkiego.

Pobyt na koloniach pozwala dzieciom nie tylko nawiązać nowe przyjaźnie, ale też uczy współpracy w grupie, konstruktywnego rozwiązywania konfliktów i rozwijania własnych zainteresowań, pokazuje, że bez komputera i telewizji, nawet podczas deszczu, też można się dobrze bawić.

Dzieci biorące udział w wypoczynku organizowanym przez Caritas nie zawsze pochodzą z rodzin ubogich, zaniedbanych czy głęboko patologicznych. Coraz częściej wyjeżdżają z nami dzieci niepełnosprawne, których rodzin nie stać na wysłanie ich na kolonie rehabilitacyjne. Są to dzieci, które wymagają opieki, potrzebują ciepła i miłości, zainteresowania swoimi problemami, a także pomocy materialnej. Wśród dzieci od kilku lat są też wychowankowie domu dziecka oraz dzieci z rodzin zastępczych.

Wypoczynek jest organizowany dzięki dotacjom: Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu, Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy, Urzędu Miasta w Grudziądzu, Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie, grudziądzkich parafii: Podwyższenia Krzyża Św., Św. Maksymiliana Kolbe, Św. Mikołaja, Św. Stanisława Biskupa na Rządzu a także Parafii Św. Ap. Piotra i Pawła oraz środkom własnym Grudziądzkiego Centrum Caritas.

Wszystkim darczyńcom serdecznie dziękujemy.

lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.
cze 26, 2019
19 czerwca 2019 roku w Centrum Rozrywki Extreme w Grudziądzu odbył się Festyn rodzinny podsumowujący realizację projektu pn. "Przystań rodzicielska". W festynie udział wzięli Uczestnicy projektu, otoczenie Uczestników oraz mieszkańcy Grudziądza. Zapewniono liczne atrakcje m.in. dmuchane zamki, jazdę gokartami, alpaki, zumbę oraz ognisko z kiełbaskami.