Wypoczynek dla dzieci i młodzieży

Zgodnie z wieloletnią tradycją Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla ponad 200 dzieci i młodzieży z rejonu grudziądzkiego.

Pobyt na koloniach pozwala dzieciom nie tylko nawiązać nowe przyjaźnie, ale też uczy współpracy w grupie, konstruktywnego rozwiązywania konfliktów i rozwijania własnych zainteresowań, pokazuje, że bez komputera i telewizji, nawet podczas deszczu, też można się dobrze bawić.

Dzieci biorące udział w wypoczynku organizowanym przez Caritas nie zawsze pochodzą z rodzin ubogich, zaniedbanych czy głęboko patologicznych. Coraz częściej wyjeżdżają z nami dzieci niepełnosprawne, których rodzin nie stać na wysłanie ich na kolonie rehabilitacyjne. Są to dzieci, które wymagają opieki, potrzebują ciepła i miłości, zainteresowania swoimi problemami, a także pomocy materialnej. Wśród dzieci od kilku lat są też wychowankowie domu dziecka oraz dzieci z rodzin zastępczych.

Wypoczynek jest organizowany dzięki dotacjom: Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu, Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy, Urzędu Miasta w Grudziądzu, Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie, grudziądzkich parafii: Podwyższenia Krzyża Św., Św. Maksymiliana Kolbe, Św. Mikołaja, Św. Stanisława Biskupa na Rządzu a także Parafii Św. Ap. Piotra i Pawła oraz środkom własnym Grudziądzkiego Centrum Caritas.

Wszystkim darczyńcom serdecznie dziękujemy.

gru 23, 2019
 Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.
gru 2, 2019
Grudziądzkie Centrum Caritas jak co roku przygotuje i przekaże paczki świąteczne rodzin potrzebujących z terenu Grudziądza. Przygotowanie paczek odbędzie się w ramach realizacji zadania publicznego powierzonego przez Gminę-Miasto Grudziadz: "Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Bożego Narodzenia dla rodzin korzystajacych z pomocy społecznej".