Wypoczynek dla dzieci i młodzieży

Zgodnie z wieloletnią tradycją Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla ponad 200 dzieci i młodzieży z rejonu grudziądzkiego.

Pobyt na koloniach pozwala dzieciom nie tylko nawiązać nowe przyjaźnie, ale też uczy współpracy w grupie, konstruktywnego rozwiązywania konfliktów i rozwijania własnych zainteresowań, pokazuje, że bez komputera i telewizji, nawet podczas deszczu, też można się dobrze bawić.

Dzieci biorące udział w wypoczynku organizowanym przez Caritas nie zawsze pochodzą z rodzin ubogich, zaniedbanych czy głęboko patologicznych. Coraz częściej wyjeżdżają z nami dzieci niepełnosprawne, których rodzin nie stać na wysłanie ich na kolonie rehabilitacyjne. Są to dzieci, które wymagają opieki, potrzebują ciepła i miłości, zainteresowania swoimi problemami, a także pomocy materialnej. Wśród dzieci od kilku lat są też wychowankowie domu dziecka oraz dzieci z rodzin zastępczych.

Wypoczynek jest organizowany dzięki dotacjom: Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu, Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy, Urzędu Miasta w Grudziądzu, Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie, grudziądzkich parafii: Podwyższenia Krzyża Św., Św. Maksymiliana Kolbe, Św. Mikołaja, Św. Stanisława Biskupa na Rządzu a także Parafii Św. Ap. Piotra i Pawła oraz środkom własnym Grudziądzkiego Centrum Caritas.

Wszystkim darczyńcom serdecznie dziękujemy.

kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

mar 29, 2018
Zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego. To czas niezykle ważny dla Chrześcijan. Z tej okazji chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.