Świetlica Przystań

Grudziądzkie Centrum Caritas w trosce o najmłodszych stworzyło przyjazne miejsce dla wszystkich dzieci, aby w atmosferze miłych spotkań i dobrej zabawy mogły spędzać swoje popołudnia.

Aktywność świetlicy polega na zapewnieniu dzieciom opieki wychowawczej w czasie wolnym od zajęć szkolnych w celu kształtowania postaw społecznie pożądanych, pomocy w prawidłowym rozwoju osobowości, niwelowaniu trudności wychowawczych, ukazywaniu wychowankom alternatywnych form spędzania czasu wolnego oraz rozwijaniu ich zainteresowań i pasji.

Uczestnicy w trakcie pobytu w świetlicy biorą udział w licznych zajęciach tematycznych takich jak: zajęcia plastyczno – manualne, teatralne, muzyczne, taneczne, ekologiczne, komputerowe, profilaktyczne, sportowe, relaksacyjno – integracyjne oraz zajęcia wyrównawcze.

Podczas pobytu w świetlicy podopieczni mają zapewnione posiłki – obiad oraz kolację. Dzięki wielkim sercom naszych darczyńców w Przystani nigdy też nie zabrakło słodkości dla spędzających tam czas milusińskich.

Doświadczona i zaangażowana kadra wychowawców oraz wolontariuszy zawsze z chęcią bawi się z dziećmi i stanowi dla nich wsparcie i pomoc w różnych sytuacjach życiowych.

Świetlica Przystań
znajduje się przy ul. Marcinkowskiego 6/8,
czynna jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 15.00 – 19.00.

Kierownik: Lucyna Szynert

Osoba odpowiedzialna: Beata Wyczyńska - Hoppe

ul. Marcinkowskiego 6-8

86-300 Grudziądz

tel. (056) 64 316 41

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.