Program "Na codzienne zakupy"

„Na codzienne zakupy” – program pomocy charytatywnej dla osób ubogich, potrzebujących, dotkniętych wykluczeniem socjalnym i społecznym, a w szczególności najuboższych seniorów, którego elementem jest przekazanie karty będącej nośnikiem bonu towarowego wydanego w formie elektronicznej, który umożliwiająca zapłatę za zakupy w sieci sklepów Biedronka z wyłączeniem zakupu: wyrobów alkoholowych, wyrobów tytoniowych, produktów z kategorii: produkty dla zwierząt, tekstylia oraz artykuły przemysłowe. Miesięczna wartość doładowania na karcie wynosi 200 zł.

Celem programu jest wymierna, całoroczna pomoc finansowa dla ponad pięć tysięcy osób starszych, samotnych, potrzebujących, zamieszkujących małe miejscowości lub wsie, w których pobliżu znajduje się sklep Biedronka oraz aktywizacja społeczna tych osób. Program ma również na celu zaktywizowanie grupy wolontariuszy, którzy opiekować się będą uczestnikami programu z określonego terenu oraz organizować dla nich działania towarzyszące.

Program „Na codzienne zakupy” realizowany jest w okresie od 1 marca 2018 r. do 31 grudnia 2018 roku. przez Caritas Polska we współpracy z Jeronimo Martins Polska S.A.

Partnerami Programu są Caritas Diecezjalne. Uczestnikami Programu są osoby zakwalifikowane przez Caritas Diecezjalne zgodnie z Zasadami Kwalifikowania Uczestników Programu

Ramowe Zasady Programu

Regulamin Programu

Regulamin karty

kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

mar 29, 2018
Zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego. To czas niezykle ważny dla Chrześcijan. Z tej okazji chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.