maj 9, 2017

Podkładki uczące dzieci już idą do stołówek!

Wielka wysyłka ruszyła! Ponad 7750 dzieci w prawie 300 stołówkach w Polsce będzie jeść posiłki na wesołych podkładkach, z których pozdrawia je Piotruś. Piotruś to bajkowy bohater akcji żywienia dzieci Żółty Talerz, którą Kulczyk Foundation prowadzi w sojuszu z pięcioma największymi organizacjami pomocowymi w naszym kraju. Podkładka, poza humorem, przekazuje dzieciom bardzo ważne wartości związane z empatią i zdrowym żywieniem.

– Stołówka to ma być wspaniałe miejsce, gdzie wszyscy są razem i wszyscy czują się dobrze. Niezwykle ważnym elementem nauki odpowiedniego żywienia jest estetyka, czyli także to, jak i na czym jemy. Chcieliśmy więc zrobić dzieciom radosny prezent, ale też zaciekawić je rysunkami, które mają bardzo konkretne znaczenie. Opowiadają o tym, że należy dzielić się jedzeniem, należy je szanować, trzeba pomagać innym i zawsze pamiętać o tym, że jedzenie ma być nie tylko dobre, ale i zdrowe – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzająca Kulczyk Foundation. – Co ważne, na naszych podkładkach będą jeść wszystkie dzieci w stołówkach, w których prowadzimy akcję. Nie tylko te, które uczestniczą w akcji dożywiania. Bo nasza podkładka łączy! – zaznacza.

Do programu Żółty Talerz, któremu patronuje Rzecznik Praw Dziecka, Kulczyk Foundation zaprosiła: Caritas, Banki Żywności, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Polski Czerwony Krzyż i SOS Wioski Dziecięce. Dominika i Sebastian Kulczyk na program przeznaczyli 4 miliony zł, po to aby ciągu 12 miesięcy, poczynając od września zeszłego roku, dzieci otrzymały 1 milion pełnowartościowych posiłków. Żółty Talerz ma być wsparciem dla ogólnopolskiego systemu żywienia dzieci jako unikalny standard pomocy. Unikalny, bo wszystkie zaproszone organizacje realizują cztery takie same cele: wzrost liczby zdrowo odżywiających się dzieci, poprawa jakości jedzenia, dostęp dla wszystkich do wiedzy o zdrowym odżywianiu oraz aktywizacja dorosłych, by angażowali się w działania na rzecz prawidłowego żywienia dzieci.

lip 28, 2022

Podsumowanie działań w Lipcu 2022 roku

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Lipiec 2022 zrealizowano:

5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – pedagogicznego

7 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego

2 porady specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychiatrycznego

1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych

1 warsztat socjoterapeutyczny dla dzieci lub młodzieży przebywających w pieczy oraz z rodzina naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi

1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą

lip 23, 2022

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty związku z realizacją zadania publicznego z zakresu wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej pt. „Prowadzenie Centrum Wspierania Rodzin (CWR) w ramach projektu partnerskiego pn. Rodzina w Centrum 3 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego prowadzi ciągły nabór uczestników.

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3” uczestnicy mogą skorzystać bezpłatnie z poniższych form wsparcia:

1. Specjalistyczne poradnictwo rodzinne: pedagogiczne, psychologiczne, psychiatryczne.

2. Grupy wsparcia dla rodzin naturalnych i zastępczych.

3. Warsztaty wzmacniające kompetencje rodzicielskie.

4. Zajęcia animacyjne dla dzieci rodziców uczestniczących w warsztatach.

5. Warsztaty dla dzieci i młodzieży, w tym socjoterapeutyczne.

6. Warsztaty dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą.

7. Zajęcia profilaktyczno-wychowawcze.

8. Spotkanie promujące rodzinną pieczę zastępczą.

Działania projektowe realizowane są w okresie od maja 2021 r. do grudnia 2022 r.

Osoby zainteresowane wzięciem udziału w projekcie prosimy o zgłaszanie się pod adres:

1. Grudziądzkie Centrum Caritas86-300 Grudziądz, ul. Klasztorna 6
2. Telefon 56/ 64 28 587
3. e-mail mblock@caritas.pl
4. godziny pracy CWR czynne od poniedziałku do piątku 7:00 – 15:00

Oraz zgodnie z harmonogramem w danym miesiącu

5. Osoba do kontaktu: Milena Block

1. Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie, 86-300 Grudziądz, ul. Waryńskiego 34A