kwi 19, 2017

Z kroniki Świetlicy św. Józefa… - Spotkanie wielkanocne 2017

We wtorek 11 kwietnia br. w Świetlicy św. Józefa odbyło się uroczyste spotkanie wielkanocne z udziałem zaproszonych gości, licznie zgromadzonych rodziców, wychowawców oraz dzieci. Spotkanie rozpoczęło się od powitania gości przez kierownika świetlicy Zofię Frankiewicz – Dudę. Następnie dzieci zaprezentowały część artystyczną –przedstawienie o tematyce wielkanocnej oraz układ taneczny.

Okolicznościowe słowo do zebranych wygłosiła wicedyrektor Grudziądzkiego Centrum Caritas Beata Wyczyńska - Hoppe. Zebrani symbolicznie podzielili się poświęconym w tym dniu przez proboszcza parafii ks. Zdzisława Syldatka jajkiem i zasiedli do przygotowanego poczęstunku. Nie zabrakło wspólnych rozmów i upominków dla dzieci, które szczególnie aktywnie i regularnie uczestniczą w zajęciach. Wszystkie dzieci otrzymały świąteczne prezenty od „zajączka”.  Spotkanie upłynęło w miłej, rodzinnej atmosferze.

Kierownik i wychowawcy Świetlicy św. Józefa

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.