kwi 19, 2017

Z kroniki Świetlicy św. Józefa… - Spotkanie wielkanocne 2017

We wtorek 11 kwietnia br. w Świetlicy św. Józefa odbyło się uroczyste spotkanie wielkanocne z udziałem zaproszonych gości, licznie zgromadzonych rodziców, wychowawców oraz dzieci. Spotkanie rozpoczęło się od powitania gości przez kierownika świetlicy Zofię Frankiewicz – Dudę. Następnie dzieci zaprezentowały część artystyczną –przedstawienie o tematyce wielkanocnej oraz układ taneczny.

Okolicznościowe słowo do zebranych wygłosiła wicedyrektor Grudziądzkiego Centrum Caritas Beata Wyczyńska - Hoppe. Zebrani symbolicznie podzielili się poświęconym w tym dniu przez proboszcza parafii ks. Zdzisława Syldatka jajkiem i zasiedli do przygotowanego poczęstunku. Nie zabrakło wspólnych rozmów i upominków dla dzieci, które szczególnie aktywnie i regularnie uczestniczą w zajęciach. Wszystkie dzieci otrzymały świąteczne prezenty od „zajączka”.  Spotkanie upłynęło w miłej, rodzinnej atmosferze.

Kierownik i wychowawcy Świetlicy św. Józefa

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.