kwi 13, 2017

Paczki wielkanocne dla dzieci

Tradycyjnie jak co roku, w okresie poprzedzającym Święta Wielkanocne Grudziądzkie Centrum Caritas w ramach zadania publicznego pn. „Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Wielkanocnych dla dzieci z rodzin korzystających z pomocy społecznej” przygotowało i przekazało paczki żywnościowe dla najuboższych grudziądzkich rodzin. W ten sposób wspomogliśmy rodziny korzystające z pomocy społecznej w naszym mieście, a w szczególności dzieci z tych rodzin.

Programy przygotowywania i przekazywania paczek żywnościowy z okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy realizowane są od samego początku funkcjonowania Grudziądzkiego Centrum Caritas. Stanowią dopełnienie całorocznych programów opartych na pomocy bezpośredniej i rozdawnictwie. W ten sposób chcemy wspomóc rodziny korzystające z pomocy społecznej, a w szczególności dzieci z tych rodzin, aby korzystając z przygotowanych paczek żywnościowych mogły godnie przeżyć święta Wielkanocne. Dlatego też jak co roku pamiętamy o tych osobach, które znajdują się w bardzo trudnej sytuacji materialnej, aby mogły przeżyć te piękne święta w tradycyjny sposób. Mamy nadzieję, że ofiarowana pomoc przyniesie iskierkę radości, która rozpali serca ogniska rodzinnego, przynosząc uśmiech na twarzach dzieci i rodziców.

Paczki żywnościowe z okazji Świąt Wielkanocnych zostały przygotowane dla 112 dzieci z rodzin objętych wsparciem Grudziądzkiego Centrum Caritas oraz Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Grudziądzu.
lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.