mar 31, 2017

Wielkanocna zbiórka żywności

Banki Żywności zachęcają do udziału w Wielkanocnej Zbiórce Żywności, która odbędzie się w terminie 31 marca - 2 kwietnia. W akcji wezmą również grudziądzkie sklepy. Zachęcamy do włączenia się w tą akcję.

Zebrane produkty trafią m.in. do: hospicjów, domów samotnej matki, schronisk dla ofiar przemocy, noclegowni, jadłodajni dla ubogich, rodzinnych domów dziecka i świetlic środowiskowych. Z pomocy skorzystają również: rodziny wielodzietne, osoby chore, samotnie wychowujące dzieci, bezdomne oraz żyjące w ubóstwie.

Do akcji może się przyłączyć każdy. Wystarczy kupić np. słodycze, olej, konserwy, mąkę, kaszę lub inne produkty z długim terminem przydatności do spożycia i przekazać je wolontariuszom, którzy czekać będą w sklepach.

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.