mar 31, 2017

Wielkanocna zbiórka żywności

Banki Żywności zachęcają do udziału w Wielkanocnej Zbiórce Żywności, która odbędzie się w terminie 31 marca - 2 kwietnia. W akcji wezmą również grudziądzkie sklepy. Zachęcamy do włączenia się w tą akcję.

Zebrane produkty trafią m.in. do: hospicjów, domów samotnej matki, schronisk dla ofiar przemocy, noclegowni, jadłodajni dla ubogich, rodzinnych domów dziecka i świetlic środowiskowych. Z pomocy skorzystają również: rodziny wielodzietne, osoby chore, samotnie wychowujące dzieci, bezdomne oraz żyjące w ubóstwie.

Do akcji może się przyłączyć każdy. Wystarczy kupić np. słodycze, olej, konserwy, mąkę, kaszę lub inne produkty z długim terminem przydatności do spożycia i przekazać je wolontariuszom, którzy czekać będą w sklepach.

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.