mar 28, 2017

Wielkanocne Dzieło Caritas 2017

Grudziądzkie Centrum Caritas jak co roku w Wielkim Poście przeprowadza akcję – Wielkanocne Dzieło Caritas, w ramach której można nabyć świece na wielkanocny stół.  Paschaliki rozprowadzone zostały po parafiach dekanatów: Grudziądz I, Grudziądz II, Chełmno, Jabłonowo Pomorskie, Łasin i Wąbrzeźno.

Paschaliki w cenie 11 zł można nabyć w parafiach w godzinach urzędowania Biur Parafialnych oraz po niedzielnych mszach świętych. Ofiary składane przy nabyciu Wielkanocnej Świecy zostaną przeznaczone na cele związane z działalnością Grudziądzkiego Centrum Caritas.

Paschalik to świeca, wzorowana na paschale, symbolizującym Chrystusa. Paschał poświęca się uroczyście i zapala podczas Liturgii Wigilii Paschalnej (w Wielką Sobotę wieczorem). Wierni podczas liturgii światła mogą zapalić swoje paschaliki od paschału. Paschaliki będą mogły również zapłonąć podczas śniadania wielkanocnego, ozdabiając swym światłem stół rodzinny i przypominając o religijnym charakterze świąt Wielkiej Nocy, obecności Zmartwychwstałego Chrystusa w codziennym życiu rodzinnym i pełnieniu uczynków miłosierdzia.

lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.
cze 26, 2019
19 czerwca 2019 roku w Centrum Rozrywki Extreme w Grudziądzu odbył się Festyn rodzinny podsumowujący realizację projektu pn. "Przystań rodzicielska". W festynie udział wzięli Uczestnicy projektu, otoczenie Uczestników oraz mieszkańcy Grudziądza. Zapewniono liczne atrakcje m.in. dmuchane zamki, jazdę gokartami, alpaki, zumbę oraz ognisko z kiełbaskami.