mar 28, 2017

Wielkanocne Dzieło Caritas 2017

Grudziądzkie Centrum Caritas jak co roku w Wielkim Poście przeprowadza akcję – Wielkanocne Dzieło Caritas, w ramach której można nabyć świece na wielkanocny stół.  Paschaliki rozprowadzone zostały po parafiach dekanatów: Grudziądz I, Grudziądz II, Chełmno, Jabłonowo Pomorskie, Łasin i Wąbrzeźno.

Paschaliki w cenie 11 zł można nabyć w parafiach w godzinach urzędowania Biur Parafialnych oraz po niedzielnych mszach świętych. Ofiary składane przy nabyciu Wielkanocnej Świecy zostaną przeznaczone na cele związane z działalnością Grudziądzkiego Centrum Caritas.

Paschalik to świeca, wzorowana na paschale, symbolizującym Chrystusa. Paschał poświęca się uroczyście i zapala podczas Liturgii Wigilii Paschalnej (w Wielką Sobotę wieczorem). Wierni podczas liturgii światła mogą zapalić swoje paschaliki od paschału. Paschaliki będą mogły również zapłonąć podczas śniadania wielkanocnego, ozdabiając swym światłem stół rodzinny i przypominając o religijnym charakterze świąt Wielkiej Nocy, obecności Zmartwychwstałego Chrystusa w codziennym życiu rodzinnym i pełnieniu uczynków miłosierdzia.

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.