mar 28, 2017

Wielkanocne Dzieło Caritas 2017

Grudziądzkie Centrum Caritas jak co roku w Wielkim Poście przeprowadza akcję – Wielkanocne Dzieło Caritas, w ramach której można nabyć świece na wielkanocny stół.  Paschaliki rozprowadzone zostały po parafiach dekanatów: Grudziądz I, Grudziądz II, Chełmno, Jabłonowo Pomorskie, Łasin i Wąbrzeźno.

Paschaliki w cenie 11 zł można nabyć w parafiach w godzinach urzędowania Biur Parafialnych oraz po niedzielnych mszach świętych. Ofiary składane przy nabyciu Wielkanocnej Świecy zostaną przeznaczone na cele związane z działalnością Grudziądzkiego Centrum Caritas.

Paschalik to świeca, wzorowana na paschale, symbolizującym Chrystusa. Paschał poświęca się uroczyście i zapala podczas Liturgii Wigilii Paschalnej (w Wielką Sobotę wieczorem). Wierni podczas liturgii światła mogą zapalić swoje paschaliki od paschału. Paschaliki będą mogły również zapłonąć podczas śniadania wielkanocnego, ozdabiając swym światłem stół rodzinny i przypominając o religijnym charakterze świąt Wielkiej Nocy, obecności Zmartwychwstałego Chrystusa w codziennym życiu rodzinnym i pełnieniu uczynków miłosierdzia.

lip 11, 2018
W związku z zakończeniem w dniu 30 czerwca 2018 roku projektu, pn. „Rodzina w Centrum” (RPKP.09.03.02-04-0008/16) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas przez okres 4 tygodni, tj. do 30 lipca 2018 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są usługi.
lip 3, 2018
Dnia 20 czerwca 2018 roku w Świetlicy Przystań odbył się festyn dla dzieci ze świetlicy pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" podsumowujący realizację drugiej edycji programu  Żółty Talerz. Podczas festynu dzieci degustowały smaczne i zdrowe przekąski oraz przygotowywały sałtkę owocową. Program Żółty Talerz realizowany jest w świetlicach Przystań i św. Józefa od września 2016 roku.