mar 28, 2017

„Żółty talerz” – już ponad 8 tysięcy posiłków w naszych świetlicach

Codzienny zdrowy, smaczny i pełnowartościowy posiłek jest niezwykle istotny w diecie każdego dziecka. Niestety nie każdy ma to szczęście. Dzięki realizacji programu „Żółty talerz” dzieci uczęszczające do prowadzonych przez Grudziądzkie Centrum Caritas – Świetlic Opiekuńczo-Profilaktycznych „Przystań” i „Św. Józefa” mają zapewniony regularny pełnowartościowy posiłek. Od września 2016 roku do marca 2017 roku przygotowaliśmy już ponad 8 tysiące posiłków dla naszych podopiecznych.

Żółty Talerz to sojusz Kulczyk Foundation z pięcioma największymi polskimi organizacjami pomocowymi: Caritas, Bankami Żywności, PCK, TPD i SOS Wioskami Dziecięcymi. Jest to program unikalny w skali kraju, bo po raz pierwszy tak duże organizacje zawiązały tego typu sojusz. Jednym z partnerów programu jest Caritas Diecezji Toruńskiej. Oprócz Świetlic Opiekuńczo-Profilaktycznych w Grudziądzu ze wsparcia korzystają także inne placówki Caritas Diecezji Toruńskiej: ogniska wychowawcze w Działdowie, Toruniu i Chełmży.

Z codziennego wsparcia w formie pełnowartościowego posiłku korzysta w naszych Świetlicach 60 dzieci. Ponadto w ramach programu dzieci wraz z rodzicami uczestniczyły w spotkaniu na temat zdrowego odżywiania prowadzonym przez dietetyka. W ramach programu kolportowane są także specjalne ulotki promujące zdrowe odżywanie wśród dzieci.

Cztery strategiczne cele Żółtego Talerza to: więcej dzieci jedzących codziennie w stołówce, lepsze jakościowo i zdrowsze jedzenie, łatwiejszy dostęp do wiedzy o zdrowym żywieniu oraz mobilizacja dorosłych do pomocy w żywieniu dzieci. Żółty Talerz to milion posiłków w skali roku i ponad 6 tysięcy codziennie żywionych dzieci, to 4 miliony złotych, które Dominika i Sebastian Kulczyk przeznaczyli na wsparcie żywienia dzieci w Polsce, to 200 stołówek Żółtego Talerza na terenie kraju oraz ponad 80 miejsc, w których Żółty Talerz pomaga w żywieniu, tych dzieci, które nie miały dotąd takiej możliwości.

Program „Żółty talerz” jest wielkim wsparciem dla Caritas Diecezji Toruńskiej. Jesteśmy bardzo wdzięczni, że możemy być partnerem w tak niezwykłej inwestycji społecznej.

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.