mar 28, 2017

„Żółty talerz” – już ponad 8 tysięcy posiłków w naszych świetlicach

Codzienny zdrowy, smaczny i pełnowartościowy posiłek jest niezwykle istotny w diecie każdego dziecka. Niestety nie każdy ma to szczęście. Dzięki realizacji programu „Żółty talerz” dzieci uczęszczające do prowadzonych przez Grudziądzkie Centrum Caritas – Świetlic Opiekuńczo-Profilaktycznych „Przystań” i „Św. Józefa” mają zapewniony regularny pełnowartościowy posiłek. Od września 2016 roku do marca 2017 roku przygotowaliśmy już ponad 8 tysiące posiłków dla naszych podopiecznych.

Żółty Talerz to sojusz Kulczyk Foundation z pięcioma największymi polskimi organizacjami pomocowymi: Caritas, Bankami Żywności, PCK, TPD i SOS Wioskami Dziecięcymi. Jest to program unikalny w skali kraju, bo po raz pierwszy tak duże organizacje zawiązały tego typu sojusz. Jednym z partnerów programu jest Caritas Diecezji Toruńskiej. Oprócz Świetlic Opiekuńczo-Profilaktycznych w Grudziądzu ze wsparcia korzystają także inne placówki Caritas Diecezji Toruńskiej: ogniska wychowawcze w Działdowie, Toruniu i Chełmży.

Z codziennego wsparcia w formie pełnowartościowego posiłku korzysta w naszych Świetlicach 60 dzieci. Ponadto w ramach programu dzieci wraz z rodzicami uczestniczyły w spotkaniu na temat zdrowego odżywiania prowadzonym przez dietetyka. W ramach programu kolportowane są także specjalne ulotki promujące zdrowe odżywanie wśród dzieci.

Cztery strategiczne cele Żółtego Talerza to: więcej dzieci jedzących codziennie w stołówce, lepsze jakościowo i zdrowsze jedzenie, łatwiejszy dostęp do wiedzy o zdrowym żywieniu oraz mobilizacja dorosłych do pomocy w żywieniu dzieci. Żółty Talerz to milion posiłków w skali roku i ponad 6 tysięcy codziennie żywionych dzieci, to 4 miliony złotych, które Dominika i Sebastian Kulczyk przeznaczyli na wsparcie żywienia dzieci w Polsce, to 200 stołówek Żółtego Talerza na terenie kraju oraz ponad 80 miejsc, w których Żółty Talerz pomaga w żywieniu, tych dzieci, które nie miały dotąd takiej możliwości.

Program „Żółty talerz” jest wielkim wsparciem dla Caritas Diecezji Toruńskiej. Jesteśmy bardzo wdzięczni, że możemy być partnerem w tak niezwykłej inwestycji społecznej.

lip 28, 2022

Podsumowanie działań w Lipcu 2022 roku

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Lipiec 2022 zrealizowano:

5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – pedagogicznego

7 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego

2 porady specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychiatrycznego

1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych

1 warsztat socjoterapeutyczny dla dzieci lub młodzieży przebywających w pieczy oraz z rodzina naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi

1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą

lip 23, 2022

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty związku z realizacją zadania publicznego z zakresu wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej pt. „Prowadzenie Centrum Wspierania Rodzin (CWR) w ramach projektu partnerskiego pn. Rodzina w Centrum 3 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego prowadzi ciągły nabór uczestników.

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3” uczestnicy mogą skorzystać bezpłatnie z poniższych form wsparcia:

1. Specjalistyczne poradnictwo rodzinne: pedagogiczne, psychologiczne, psychiatryczne.

2. Grupy wsparcia dla rodzin naturalnych i zastępczych.

3. Warsztaty wzmacniające kompetencje rodzicielskie.

4. Zajęcia animacyjne dla dzieci rodziców uczestniczących w warsztatach.

5. Warsztaty dla dzieci i młodzieży, w tym socjoterapeutyczne.

6. Warsztaty dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą.

7. Zajęcia profilaktyczno-wychowawcze.

8. Spotkanie promujące rodzinną pieczę zastępczą.

Działania projektowe realizowane są w okresie od maja 2021 r. do grudnia 2022 r.

Osoby zainteresowane wzięciem udziału w projekcie prosimy o zgłaszanie się pod adres:

1. Grudziądzkie Centrum Caritas86-300 Grudziądz, ul. Klasztorna 6
2. Telefon 56/ 64 28 587
3. e-mail mblock@caritas.pl
4. godziny pracy CWR czynne od poniedziałku do piątku 7:00 – 15:00

Oraz zgodnie z harmonogramem w danym miesiącu

5. Osoba do kontaktu: Milena Block

1. Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie, 86-300 Grudziądz, ul. Waryńskiego 34A