mar 22, 2017

Już 700 tysięcy pełnowartościowych posiłków trafiło do dzieci. Żółty Talerz będzie w telewizji!

Zaczęło się we wrześniu. Pięć największych polskich organizacji pomocowych wraz z Kulczyk Foundation zawiązało sojusz. Powstała profesjonalna i unikalna koalicja na rzecz dzieci Żółty Talerz, która wspiera system żywienia najmłodszych w Polsce Do marca dzieci dostały 700 tysięcy posiłków! Kolejny odcinek programu „Efekt Domina”, telewizyjnej serii o wspaniałych ludziach, którzy pomagają innym, opowiada właśnie o Żółtym Talerzu. Emitowany on będzie w niedzielę, 26 marca o godz. 11 w TVN.

– Dzięki Żółtemu Talerzowi możemy nakarmić większą liczbę dzieci bardziej wartościowymi posiłkami w blisko 300 stołówkach i świetlicach w całej Polsce. Odwiedzając te miejsca, rozmawiamy o dziecięcych potrzebach, którym chcemy sprostać. Przede wszystkim widzimy jednak, że Żółty Talerz daje  radość nie tylko dorosłym, że mogą przygotować dla najmłodszych pożywne jedzenie, ale także dzieciom, że zdrowe jedzenie może być smaczne. Bardzo nas cieszy ogromne zaangażowanie nauczycieli, wychowawców i rodziców, ich pomysły na warsztaty żywieniowe, wspólne gotowanie – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzająca Kulczyk Foundation. - Do sierpnia wydamy dzieciom milion posiłków  –  takim wynikiem zakończymy pierwsze dwanaście miesięcy programu – dodaje.

Do programu Żółty Talerz, któremu patronuje Rzecznik Praw Dziecka, Kulczyk Foundation zaprosiła: Caritas, Banki Żywności, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Polski Czerwony Krzyż i SOS Wioski Dziecięce. Dominika i Sebastian Kulczyk na program przeznaczyli 4 miliony zł.

Żółty Talerz jako unikalny standard pomocy ma być wsparciem dla ogólnopolskiego systemu żywienia dzieci. Unikalny, bo wszystkie zaproszone organizacje realizują cztery takie same cele: wzrost liczby zdrowo odżywiających się dzieci, poprawa jakości jedzenia, dostęp dla wszystkich do wiedzy o zdrowym odżywianiu oraz aktywizacja dorosłych, by angażowali się w działania na rzecz prawidłowego żywienia dzieci.

12 marca ruszyła czwarta seria „Efektu Domina” Dominiki Kulczyk. Pokażemy m.in. ogarnięte falą katastrof naturalnych Malawi. Kraj, w którym ponad 6 milionów ludzi zagrożonych jest głodem. Dotrzemy również do Kolumbii, kraju, w którym  żyje blisko 7 milionów uchodźców wewnętrznych. Poznamy tam historię nieletnich matek, które dzięki Fundacji założonej przez Catalinę Escobar mają szansę na zdobycie wykształcenia i zawodu, a ich dzieci na bezpieczne dzieciństwo.

Dominika Kulczyk od lat zajmuje się pomaganiem. Fundacja Kulczyk Foundation, którą prowadzi, wsparła ponad 100 organizacji pozarządowych, realizując liczne projekty w Polsce i ponad 30 krajach na całym świecie. – Efekt Domina działa. Wszystko, co dobrego robimy dla innych, wraca do nas. Pomagając innym, kształtujemy pozytywną przestrzeń wokół nas, lepszy świat dla naszych dzieci – mówi Dominika Kulczyk.

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.