mar 22, 2017

Już 700 tysięcy pełnowartościowych posiłków trafiło do dzieci. Żółty Talerz będzie w telewizji!

Zaczęło się we wrześniu. Pięć największych polskich organizacji pomocowych wraz z Kulczyk Foundation zawiązało sojusz. Powstała profesjonalna i unikalna koalicja na rzecz dzieci Żółty Talerz, która wspiera system żywienia najmłodszych w Polsce Do marca dzieci dostały 700 tysięcy posiłków! Kolejny odcinek programu „Efekt Domina”, telewizyjnej serii o wspaniałych ludziach, którzy pomagają innym, opowiada właśnie o Żółtym Talerzu. Emitowany on będzie w niedzielę, 26 marca o godz. 11 w TVN.

– Dzięki Żółtemu Talerzowi możemy nakarmić większą liczbę dzieci bardziej wartościowymi posiłkami w blisko 300 stołówkach i świetlicach w całej Polsce. Odwiedzając te miejsca, rozmawiamy o dziecięcych potrzebach, którym chcemy sprostać. Przede wszystkim widzimy jednak, że Żółty Talerz daje  radość nie tylko dorosłym, że mogą przygotować dla najmłodszych pożywne jedzenie, ale także dzieciom, że zdrowe jedzenie może być smaczne. Bardzo nas cieszy ogromne zaangażowanie nauczycieli, wychowawców i rodziców, ich pomysły na warsztaty żywieniowe, wspólne gotowanie – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzająca Kulczyk Foundation. - Do sierpnia wydamy dzieciom milion posiłków  –  takim wynikiem zakończymy pierwsze dwanaście miesięcy programu – dodaje.

Do programu Żółty Talerz, któremu patronuje Rzecznik Praw Dziecka, Kulczyk Foundation zaprosiła: Caritas, Banki Żywności, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Polski Czerwony Krzyż i SOS Wioski Dziecięce. Dominika i Sebastian Kulczyk na program przeznaczyli 4 miliony zł.

Żółty Talerz jako unikalny standard pomocy ma być wsparciem dla ogólnopolskiego systemu żywienia dzieci. Unikalny, bo wszystkie zaproszone organizacje realizują cztery takie same cele: wzrost liczby zdrowo odżywiających się dzieci, poprawa jakości jedzenia, dostęp dla wszystkich do wiedzy o zdrowym odżywianiu oraz aktywizacja dorosłych, by angażowali się w działania na rzecz prawidłowego żywienia dzieci.

12 marca ruszyła czwarta seria „Efektu Domina” Dominiki Kulczyk. Pokażemy m.in. ogarnięte falą katastrof naturalnych Malawi. Kraj, w którym ponad 6 milionów ludzi zagrożonych jest głodem. Dotrzemy również do Kolumbii, kraju, w którym  żyje blisko 7 milionów uchodźców wewnętrznych. Poznamy tam historię nieletnich matek, które dzięki Fundacji założonej przez Catalinę Escobar mają szansę na zdobycie wykształcenia i zawodu, a ich dzieci na bezpieczne dzieciństwo.

Dominika Kulczyk od lat zajmuje się pomaganiem. Fundacja Kulczyk Foundation, którą prowadzi, wsparła ponad 100 organizacji pozarządowych, realizując liczne projekty w Polsce i ponad 30 krajach na całym świecie. – Efekt Domina działa. Wszystko, co dobrego robimy dla innych, wraca do nas. Pomagając innym, kształtujemy pozytywną przestrzeń wokół nas, lepszy świat dla naszych dzieci – mówi Dominika Kulczyk.

lip 28, 2022

Podsumowanie działań w Lipcu 2022 roku

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Lipiec 2022 zrealizowano:

5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – pedagogicznego

7 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego

2 porady specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychiatrycznego

1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych

1 warsztat socjoterapeutyczny dla dzieci lub młodzieży przebywających w pieczy oraz z rodzina naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi

1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą

lip 23, 2022

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty związku z realizacją zadania publicznego z zakresu wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej pt. „Prowadzenie Centrum Wspierania Rodzin (CWR) w ramach projektu partnerskiego pn. Rodzina w Centrum 3 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego prowadzi ciągły nabór uczestników.

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3” uczestnicy mogą skorzystać bezpłatnie z poniższych form wsparcia:

1. Specjalistyczne poradnictwo rodzinne: pedagogiczne, psychologiczne, psychiatryczne.

2. Grupy wsparcia dla rodzin naturalnych i zastępczych.

3. Warsztaty wzmacniające kompetencje rodzicielskie.

4. Zajęcia animacyjne dla dzieci rodziców uczestniczących w warsztatach.

5. Warsztaty dla dzieci i młodzieży, w tym socjoterapeutyczne.

6. Warsztaty dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą.

7. Zajęcia profilaktyczno-wychowawcze.

8. Spotkanie promujące rodzinną pieczę zastępczą.

Działania projektowe realizowane są w okresie od maja 2021 r. do grudnia 2022 r.

Osoby zainteresowane wzięciem udziału w projekcie prosimy o zgłaszanie się pod adres:

1. Grudziądzkie Centrum Caritas86-300 Grudziądz, ul. Klasztorna 6
2. Telefon 56/ 64 28 587
3. e-mail mblock@caritas.pl
4. godziny pracy CWR czynne od poniedziałku do piątku 7:00 – 15:00

Oraz zgodnie z harmonogramem w danym miesiącu

5. Osoba do kontaktu: Milena Block

1. Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie, 86-300 Grudziądz, ul. Waryńskiego 34A