mar 3, 2017

Żółty Talerz żywi polskie dzieci: wydał już ponad pół miliona posiłków!

Do sierpnia 2017 roku Żółty Talerz wyda dzieciom milion posiłków. – Miło nam zakomunikować, że od września zeszłego roku polskie dzieci otrzymały już ponad pół miliona posiłków. Program działa na stałe w prawie 300 stołówkach i świetlicach w całej Polsce – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzająca Kulczyk Foundation.

Do programu Żółty Talerz, któremu patronuje Rzecznik Praw Dziecka, Kulczyk Foundation zaprosiła: Caritas, Banki Żywności, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Polski Czerwony Krzyż i SOS Wioski Dziecięce. Dominika i Sebastian Kulczyk na program przeznaczyli 4 miliony zł, po to aby ciągu 12 miesięcy dzieci otrzymały 1 milion pełnowartościowych posiłków. Żółty Talerz ma być wsparciem dla ogólnopolskiego systemu żywienia dzieci jako unikalny standard pomocy. Unikalny, bo wszystkie zaproszone organizacje realizują cztery takie same cele: wzrost liczby zdrowo odżywiających się dzieci, poprawa jakości jedzenia, dostęp dla wszystkich do wiedzy o zdrowym odżywianiu oraz aktywizacja dorosłych, by angażowali się w działania na rzecz prawidłowego żywienia dzieci.

– Spotykamy się z osobami, które wspierają Żółty Talerz w konkretnych stołówkach, czy też świetlicach. Z tych rozmów klaruje się prawdziwy obraz sytuacji niedożywionych dzieci w Polsce. To setki dramatycznych, ale także wzruszających historii, przede wszystkim bardzo pouczających dla wszystkich tych, którzy chcą pomagać najmłodszym. Znamy historie dzieci, które po raz pierwszy poznały smak różnych owoców, czy też historie rodziców, którzy tak aktywnie włączyli się w pomaganie przy przygotowywaniu posiłków, że obecnie codziennie pomagają w stołówce – opowiada Marta Schmude-Olczak.

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.