mar 1, 2017

Jałmużna Wielkopostna 2017

Jałmużna Wielkopostna to ekumeniczna akcja charytatywna organizowana przez Caritas Kościoła katolickiego, Eleos Kościoła prawosławnego oraz Diakonię Kościoła ewangelickiego. Datki zbierane przez młodzież i dzieci odmawiające sobie słodyczy i innych drobnych przyjemności przeznaczone zostaną na pomoc osobom chorym i starszym.

Wzorem lat ubiegłych Caritas Diecezji Toruńskiej przystąpiła do ogólnopolskiej akcji Jałmużna Wielkopostna, której celem jest uwrażliwienie młodych na potrzeby osób chorych; dzieci i starszych oraz konkretna pomoc na ich rzecz. Akcja uczy miłości bliźniego i kształtuje charakter młodych ludzi, którzy poprzez małą ofiarę mogą pomóc tym, którzy znajdują się w trudnej sytuacji.

Caritas przygotowała specjalne Skarbonki Miłosierdzia, do których można wrzucać ofiary podczas całego okresu Wielkiego Postu. W Środę Popielcową lub w pierwszą niedzielę Wielkiego Postu skarbonki zostają przekazane wiernym – głównie dzieciom i młodzieży do szkół. Po 40 dniach Wielkiego Postu wypełnione skarbonki przynoszone są do parafii. W niektórych świątyniach finał akcji ma bardzo uroczysty charakter: młodzi przekazują skarbonki jako dar ołtarza podczas Mszy Wieczerzy Pańskiej w Wielki Czwartek, w innych wierni zostawiają je w kościele przy okazji święcenia pokarmów wielkanocnych.

Z okazji rozpoczynającego się Wielkiego Postu 20 000 Skarbonek Miłosierdzia trafia w tym roku do mieszkańców diecezji toruńskiej.

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.