mar 1, 2017

Jałmużna Wielkopostna 2017

Jałmużna Wielkopostna to ekumeniczna akcja charytatywna organizowana przez Caritas Kościoła katolickiego, Eleos Kościoła prawosławnego oraz Diakonię Kościoła ewangelickiego. Datki zbierane przez młodzież i dzieci odmawiające sobie słodyczy i innych drobnych przyjemności przeznaczone zostaną na pomoc osobom chorym i starszym.

Wzorem lat ubiegłych Caritas Diecezji Toruńskiej przystąpiła do ogólnopolskiej akcji Jałmużna Wielkopostna, której celem jest uwrażliwienie młodych na potrzeby osób chorych; dzieci i starszych oraz konkretna pomoc na ich rzecz. Akcja uczy miłości bliźniego i kształtuje charakter młodych ludzi, którzy poprzez małą ofiarę mogą pomóc tym, którzy znajdują się w trudnej sytuacji.

Caritas przygotowała specjalne Skarbonki Miłosierdzia, do których można wrzucać ofiary podczas całego okresu Wielkiego Postu. W Środę Popielcową lub w pierwszą niedzielę Wielkiego Postu skarbonki zostają przekazane wiernym – głównie dzieciom i młodzieży do szkół. Po 40 dniach Wielkiego Postu wypełnione skarbonki przynoszone są do parafii. W niektórych świątyniach finał akcji ma bardzo uroczysty charakter: młodzi przekazują skarbonki jako dar ołtarza podczas Mszy Wieczerzy Pańskiej w Wielki Czwartek, w innych wierni zostawiają je w kościele przy okazji święcenia pokarmów wielkanocnych.

Z okazji rozpoczynającego się Wielkiego Postu 20 000 Skarbonek Miłosierdzia trafia w tym roku do mieszkańców diecezji toruńskiej.

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.