lut 6, 2017

Wolontariusze Szkolnych Kół Caritas na feriach

Z okazji ferii zimowych Grudziądzkie Centrum Caritas zorganizowało wyjazd dla dzieci i młodzieży, a dokładniej wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas z Grudziądza. Trzydniowy wypoczynek spędziliśmy w Centrum Wolontariatu Caritas Diecezji Toruńskiej w Przysieku. Brak śniegu zupełnie nam nie przeszkadzał - spędziliśmy czas miło, przyjemnie i ze smutkiem opuściliśmy ośrodek.

Tego typu wyjazdy są alternatywą dla spędzania czasu wolnego bez laptopa i telefonu komórkowego. Tym razem przede wszystkim postawiliśmy na integrację. Było dużo zabaw, tańców i konkurów z nagrodami. Najstarsi wolontariusze nauczyli wszystkich tańca belgijskiego oraz kroków do utworów takich jak Chocolate oraz popularnego w latach 70 Daddy Cool. Kroki były bardzo proste, więc bardzo szybko wszyscy je opanowali. Było to możliwe dzięki wolontariuszom, chęci podzielenia się swoimi zainteresowaniamii umiejętnościami oraz pysznym posiłkom przygotowanym przez pracowników ośrodka.

W celu uatrakcyjnienia ferii wybraliśmy się do pobliskiego Torunia, gdzie zwiedziliśmy wystawy Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy. Jest to jedno z najciekawszych muzeów, ponieważ w przeciwieństwie do tradycyjnych, wszystkie obiekty można dotknąć oraz wprawić w ruch, co pozwala na doświadczanie i poznawanie świata. Udało nam się również zwiedzić przepiękną, gotycką Starówkę. Oprócz rozrywki znaleźliśmy również czas na formację duchową. Ks. Marcin Banach – dyrektor Grudziądzkiego Centrum Caritas odprawił Mszę Św. dla nas.

Wielkie podziękowania należą się wolontariuszom szkół średnich z Grudziądza oraz przede wszystkim opiekunom bez których wyjazd nie mógłby się odbyć.

lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.
cze 26, 2019
19 czerwca 2019 roku w Centrum Rozrywki Extreme w Grudziądzu odbył się Festyn rodzinny podsumowujący realizację projektu pn. "Przystań rodzicielska". W festynie udział wzięli Uczestnicy projektu, otoczenie Uczestników oraz mieszkańcy Grudziądza. Zapewniono liczne atrakcje m.in. dmuchane zamki, jazdę gokartami, alpaki, zumbę oraz ognisko z kiełbaskami.