lut 6, 2017

Wolontariusze Szkolnych Kół Caritas na feriach

Z okazji ferii zimowych Grudziądzkie Centrum Caritas zorganizowało wyjazd dla dzieci i młodzieży, a dokładniej wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas z Grudziądza. Trzydniowy wypoczynek spędziliśmy w Centrum Wolontariatu Caritas Diecezji Toruńskiej w Przysieku. Brak śniegu zupełnie nam nie przeszkadzał - spędziliśmy czas miło, przyjemnie i ze smutkiem opuściliśmy ośrodek.

Tego typu wyjazdy są alternatywą dla spędzania czasu wolnego bez laptopa i telefonu komórkowego. Tym razem przede wszystkim postawiliśmy na integrację. Było dużo zabaw, tańców i konkurów z nagrodami. Najstarsi wolontariusze nauczyli wszystkich tańca belgijskiego oraz kroków do utworów takich jak Chocolate oraz popularnego w latach 70 Daddy Cool. Kroki były bardzo proste, więc bardzo szybko wszyscy je opanowali. Było to możliwe dzięki wolontariuszom, chęci podzielenia się swoimi zainteresowaniamii umiejętnościami oraz pysznym posiłkom przygotowanym przez pracowników ośrodka.

W celu uatrakcyjnienia ferii wybraliśmy się do pobliskiego Torunia, gdzie zwiedziliśmy wystawy Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy. Jest to jedno z najciekawszych muzeów, ponieważ w przeciwieństwie do tradycyjnych, wszystkie obiekty można dotknąć oraz wprawić w ruch, co pozwala na doświadczanie i poznawanie świata. Udało nam się również zwiedzić przepiękną, gotycką Starówkę. Oprócz rozrywki znaleźliśmy również czas na formację duchową. Ks. Marcin Banach – dyrektor Grudziądzkiego Centrum Caritas odprawił Mszę Św. dla nas.

Wielkie podziękowania należą się wolontariuszom szkół średnich z Grudziądza oraz przede wszystkim opiekunom bez których wyjazd nie mógłby się odbyć.

gru 23, 2019
 Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.
gru 2, 2019
Grudziądzkie Centrum Caritas jak co roku przygotuje i przekaże paczki świąteczne rodzin potrzebujących z terenu Grudziądza. Przygotowanie paczek odbędzie się w ramach realizacji zadania publicznego powierzonego przez Gminę-Miasto Grudziadz: "Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Bożego Narodzenia dla rodzin korzystajacych z pomocy społecznej".