lut 6, 2017

Wolontariusze Szkolnych Kół Caritas na feriach

Z okazji ferii zimowych Grudziądzkie Centrum Caritas zorganizowało wyjazd dla dzieci i młodzieży, a dokładniej wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas z Grudziądza. Trzydniowy wypoczynek spędziliśmy w Centrum Wolontariatu Caritas Diecezji Toruńskiej w Przysieku. Brak śniegu zupełnie nam nie przeszkadzał - spędziliśmy czas miło, przyjemnie i ze smutkiem opuściliśmy ośrodek.

Tego typu wyjazdy są alternatywą dla spędzania czasu wolnego bez laptopa i telefonu komórkowego. Tym razem przede wszystkim postawiliśmy na integrację. Było dużo zabaw, tańców i konkurów z nagrodami. Najstarsi wolontariusze nauczyli wszystkich tańca belgijskiego oraz kroków do utworów takich jak Chocolate oraz popularnego w latach 70 Daddy Cool. Kroki były bardzo proste, więc bardzo szybko wszyscy je opanowali. Było to możliwe dzięki wolontariuszom, chęci podzielenia się swoimi zainteresowaniamii umiejętnościami oraz pysznym posiłkom przygotowanym przez pracowników ośrodka.

W celu uatrakcyjnienia ferii wybraliśmy się do pobliskiego Torunia, gdzie zwiedziliśmy wystawy Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy. Jest to jedno z najciekawszych muzeów, ponieważ w przeciwieństwie do tradycyjnych, wszystkie obiekty można dotknąć oraz wprawić w ruch, co pozwala na doświadczanie i poznawanie świata. Udało nam się również zwiedzić przepiękną, gotycką Starówkę. Oprócz rozrywki znaleźliśmy również czas na formację duchową. Ks. Marcin Banach – dyrektor Grudziądzkiego Centrum Caritas odprawił Mszę Św. dla nas.

Wielkie podziękowania należą się wolontariuszom szkół średnich z Grudziądza oraz przede wszystkim opiekunom bez których wyjazd nie mógłby się odbyć.

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.