lut 2, 2017

Koncert "Dogonić Marzenia - Gramy dla Kasi"

W niedzielę 12 lutego br. w Klubie Akcent w Grudziądzu o godz. 13 odbędzie się koncert charytatywny pn. "Dogonić Marzenia - Gramy dla Kasi". Podczas konceru zbierane będą piedziadze, które umożliwią leczenie Pani Katarzny Lontkowksiej, która w wieku 25 lat, walczy o każdy dzień z uśmiechem i siłą zmagania się ze złośliwcem, którym jest glejak. Kasia Lontkowska pragnie, tak jak my, żyć i dogonić swoje marzenia, pomóżmy Jej. Inicjatorami koncertu są przyjaciele Pani Kasi. Grudziądzkie Centrum Caritas udostępniło rachunek bankowy, na który można przekazywać pieniądze niezbędne w leczeniu.

Koncert charytatywny będzie składał się z dwóch bloków, podczas każdego z nich będą odbywały się licytacje, loterie i konkursy.

Blok rodzinny od godz. 13.00 do 15.00, w którym między innymi będziemy mogli posłuchać występów muzycznych dzieci ze Szkoły Podstawowej z Węgrowa pod opieką Macieja Gburczyka, poznać znakomitego żużlowca Pana Krzysztofa Buczkowskiego i jego maszynę, zrobić pamiątkowe zdjęcie, czy wziąć autograf.

W trakcie koncertu zapraszamy dzieci do wspólnej zabawy, która będzie odbywała się w sali dodatkowej. Pani animator zabaw zadba o różnorodność spędzenia czasu w miłej atmosferze, przy dźwiękach gongów i tworzeniu wspólnej niespodzianki dla Kasi. Głównej bohaterki naszego koncertu.

Dodatkowo zapraszamy serdecznie na serwis kawowy, poczęstunek w postaci ciast, ciasteczek za wolne datki do skarbonki. Można będzie również nabyć świece, kartki okolicznościowe między innymi na zbliżające się dni zakochanych, oraz bransoletki wykonane osobiście przez Kasię Lontkowską.

Blok II muzyczny od godz. 15.00 do 19.00 - występy zespołów muzycznych (Manchester, Funkologia, Hope, Out Of Control, Krystek Band, Dolina Lalek) oraz grupy tanecznej SZTEWITE GANG. Zapraszamy serdecznie.

LIST OD PANI KASI:

Mam na imię Kasia, niedługo skończę 25 lat. Nie zawsze miałam tyle energii i pozytywnego myślenia jak dzisiaj. 19 lipca tego roku moje życie wywróciło się do góry nogami. Po incydencie zaburzeń mowy dowiedziałam się, że w mojej głowie mieszkał sublokator. Po biopsji w Grudziądzu okazało się, że jest to ogromny guz (7,2 cm najdłuższy wymiar) – agresywny glejak, który jest mieszanką ciężkich w leczeniu skąpodrzewiaka i gwiaździaka.

Dzięki mojemu kochanemu narzeczonemu operowali mnie najlepsi neurochirurdzy z bydgoskiego Szpitala Wojskowego. Niestety, wyniki z badania całego guza dały informację, że był to złośliwszy typ niż zakładano po biopsji – glejak III stopnia wg WHO.

Jestem pełna nadziei, że po radioterapii moje kłopoty się skończą i wrócę do pracy, którą uwielbiam. Będę uczyć młodzież o odnawialnych źródłach energii ratujących nasze środowisko naturalne, które są moim ‘konikiem’. Głęboko w mojej podświadomości jest jeszcze strach, ale wiele siły dają mi moi Przyjaciele ze studiów i ze Szkoły, w której uczę oraz przede wszystkim - mój narzeczony Robert i kochani Rodzice – bez nich nie dałabym rady.

Nie chciałabym przeżywać tego horroru kolejny raz, dlatego moim nowym hobby jest zdrowe, przemyślane żywienie, czerpanie siły z naturalnych źródeł i tematyka immunoonkologii. Leczenie immunologiczne czy elektropojemnościowa terapia przeciwnowotworowa to innowacyjne sposoby walki z komórkami nowotworowymi, które mogą się odnowić. Mimo, że takie leczenie jest bardzo kosztowne, to wierze, że jest to sposób na moją chorobę. Chcę żyć i spełnić swoje marzenia. Takim marzeniem jest przede wszystkim ślub z moim Robertem, który zaczęliśmy planować na długo przed moją chorobą. Wierzę, że dzięki leczeniu będę mogła żyć normalnie, założyć rodzinę - być szczęśliwą i spokojną, że nie opuszczę przedwcześnie moich najbliższych. Zawsze byłam ambitna i miałam plany, których nie zrealizuję bez pomocy dobrych ludzi.

Katarzyna Lontkowska

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.