sty 16, 2017

Spotkanie na temat wolontariatu

W środę 11 styczni br. w Bursie Szkolnej Caritas odbyło się spotkanie organizacyjne dla młodych ludzi, którzy maja w sobie chęć niesienia pomocy i włączenia się w działo wolontariatu przy Grudziądzkim Centrum Caritas. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie grudziądzkich gimnazjów, szkół średnich oraz mieszkańcy Bursy Szkolnej Caritas.

Podczas spotkania ks. Dyrektor Marcin Banach oraz koordynator wolontariatu GCC Pani Beata Wyczyńska-Hoppe przybliżyli zebranym na czym polega idea wolontariatu oraz zachęcali młodych ludzi do działania na rzecz innych.

Czym jest wolontariat?

To dobrowolne, świadome i bezpłatne działanie na rzecz innych, które wykracza poza więzi rodzinne, koleżeńskie i przyjacielskie. Misją wolontariusza jest angażowanie się w zmienianie świata, rozwój społeczny, a przede wszystkim wspieranie najsłabszych i wykluczonych. Praca wolontariuszapolega na ofiarowaniu własnego czasu, pracy i umiejętności innym ludziom.

Wolontariat w Grudziądzkim Centrum Caritas

Wolontariat przy Grudziądzkim Centrum Caritas swoje działanie opiera na trzech filarach: Centrum Wolontariat GCC, Szkolne Koła Caritas oraz Parafialne Zespoły Caritas.

Wolontariat w Grudziądzkim Centrum Caritas można podzielić na dwie części: wolontariat stały oraz wolontariat akcyjny. Stałymi formami wolontariatu jest pomoc w Świetlicach opiekuńczo-profilaktycznych „Przystań” i „Św. Józefa” oraz w Środowiskowym Centrum Samopomocy. Natomiast wolontariat akcyjny to m.in. zbiórki żywności przed Świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocy w sklepach i parafiach, przygotowywanie paczek świątecznych, zbiórki środków pieniężnych z różnych okazji, pomoc przy festynach parafialnych, festynach w świetlicach Caritas, np. Dzień Dziecka, Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom oraz pomoc przy organizacji kolonii letnich dla dzieci.

ZAPRASZAMY DO WŁĄCZENIA SIĘ W DZIEŁO WOLONTARIATU GRUDZIĄDZKIEGO CENTRUM CARITAS!

kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

mar 29, 2018
Zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego. To czas niezykle ważny dla Chrześcijan. Z tej okazji chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.