sty 16, 2017

Spotkanie na temat wolontariatu

W środę 11 styczni br. w Bursie Szkolnej Caritas odbyło się spotkanie organizacyjne dla młodych ludzi, którzy maja w sobie chęć niesienia pomocy i włączenia się w działo wolontariatu przy Grudziądzkim Centrum Caritas. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie grudziądzkich gimnazjów, szkół średnich oraz mieszkańcy Bursy Szkolnej Caritas.

Podczas spotkania ks. Dyrektor Marcin Banach oraz koordynator wolontariatu GCC Pani Beata Wyczyńska-Hoppe przybliżyli zebranym na czym polega idea wolontariatu oraz zachęcali młodych ludzi do działania na rzecz innych.

Czym jest wolontariat?

To dobrowolne, świadome i bezpłatne działanie na rzecz innych, które wykracza poza więzi rodzinne, koleżeńskie i przyjacielskie. Misją wolontariusza jest angażowanie się w zmienianie świata, rozwój społeczny, a przede wszystkim wspieranie najsłabszych i wykluczonych. Praca wolontariuszapolega na ofiarowaniu własnego czasu, pracy i umiejętności innym ludziom.

Wolontariat w Grudziądzkim Centrum Caritas

Wolontariat przy Grudziądzkim Centrum Caritas swoje działanie opiera na trzech filarach: Centrum Wolontariat GCC, Szkolne Koła Caritas oraz Parafialne Zespoły Caritas.

Wolontariat w Grudziądzkim Centrum Caritas można podzielić na dwie części: wolontariat stały oraz wolontariat akcyjny. Stałymi formami wolontariatu jest pomoc w Świetlicach opiekuńczo-profilaktycznych „Przystań” i „Św. Józefa” oraz w Środowiskowym Centrum Samopomocy. Natomiast wolontariat akcyjny to m.in. zbiórki żywności przed Świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocy w sklepach i parafiach, przygotowywanie paczek świątecznych, zbiórki środków pieniężnych z różnych okazji, pomoc przy festynach parafialnych, festynach w świetlicach Caritas, np. Dzień Dziecka, Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom oraz pomoc przy organizacji kolonii letnich dla dzieci.

ZAPRASZAMY DO WŁĄCZENIA SIĘ W DZIEŁO WOLONTARIATU GRUDZIĄDZKIEGO CENTRUM CARITAS!

lip 11, 2018
W związku z zakończeniem w dniu 30 czerwca 2018 roku projektu, pn. „Rodzina w Centrum” (RPKP.09.03.02-04-0008/16) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas przez okres 4 tygodni, tj. do 30 lipca 2018 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są usługi.
lip 3, 2018
Dnia 20 czerwca 2018 roku w Świetlicy Przystań odbył się festyn dla dzieci ze świetlicy pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" podsumowujący realizację drugiej edycji programu  Żółty Talerz. Podczas festynu dzieci degustowały smaczne i zdrowe przekąski oraz przygotowywały sałtkę owocową. Program Żółty Talerz realizowany jest w świetlicach Przystań i św. Józefa od września 2016 roku.