gru 21, 2016

GCES "POMOST" otrzymało certyfikat „Zakup prospołeczny”

Miło nam poinformować, że Grudziądzkie Centrum Ekonomii Społecznej „POMOST” zostało wyróżnione i otrzymało certyfikat Znaku Promocyjnego Ekonomii Społecznej „Zakup prospołeczny”.  Kapituła przyznała nam certyfikat w uznaniu dla prowadzonej rozległej działalności cateringowej również poprzez Bar Flisak.

Certyfikat wręczyli: Pan Adam Szponka – Dyrektor Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Toruniu oraz Pan Michał Neumann – Przewodniczący Kujawsko-Pomorskiej Kapituły Znaku Promocyjnego Ekonomii Społecznej „Zakup prospołeczny”.

Uroczysta gala odbyła się w dniu 8 grudnia 2016 w Toruniu podczas konferencji pn. „Siła współpracy” organizowanej w ramach Międzynarodowego Forum Ekonomii Społecznej.

Znak Promocyjny Ekonomii Społecznej „Zakup prospołeczny” to wyróżnienie szczególne. Cel jego istnienia jest bardzo prosty. Z jednej strony daje on klientom szansę kupowania produktów i usług ekonomii społecznej, a tym samym dokonywania ważnych społecznych działań - takie prospołeczne zakupy pozwalają przy okazji codziennych wydatków podejmować decyzje na rzecz ludzi potrzebujących, walczących o swoją samodzielność życiową i zawodową.

Przypominijmy, że Grudziądzkie Centrum Ekonomii Społecznej „POMOST” jest podmiotem gospodarczym, z którego dochód jest w 100% przekazywany na działalność statutową Grudziądzkiego Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty. GCES "POMOST" jest tzw. przedsiębiorstwem społecznym działającym w sektorze ekonomii społecznej,  w którym zysk nie jest jedynym celem funkcjonowania.

ZDJĘCIA Z GALI:

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.