gru 21, 2016

GCES "POMOST" otrzymało certyfikat „Zakup prospołeczny”

Miło nam poinformować, że Grudziądzkie Centrum Ekonomii Społecznej „POMOST” zostało wyróżnione i otrzymało certyfikat Znaku Promocyjnego Ekonomii Społecznej „Zakup prospołeczny”.  Kapituła przyznała nam certyfikat w uznaniu dla prowadzonej rozległej działalności cateringowej również poprzez Bar Flisak.

Certyfikat wręczyli: Pan Adam Szponka – Dyrektor Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Toruniu oraz Pan Michał Neumann – Przewodniczący Kujawsko-Pomorskiej Kapituły Znaku Promocyjnego Ekonomii Społecznej „Zakup prospołeczny”.

Uroczysta gala odbyła się w dniu 8 grudnia 2016 w Toruniu podczas konferencji pn. „Siła współpracy” organizowanej w ramach Międzynarodowego Forum Ekonomii Społecznej.

Znak Promocyjny Ekonomii Społecznej „Zakup prospołeczny” to wyróżnienie szczególne. Cel jego istnienia jest bardzo prosty. Z jednej strony daje on klientom szansę kupowania produktów i usług ekonomii społecznej, a tym samym dokonywania ważnych społecznych działań - takie prospołeczne zakupy pozwalają przy okazji codziennych wydatków podejmować decyzje na rzecz ludzi potrzebujących, walczących o swoją samodzielność życiową i zawodową.

Przypominijmy, że Grudziądzkie Centrum Ekonomii Społecznej „POMOST” jest podmiotem gospodarczym, z którego dochód jest w 100% przekazywany na działalność statutową Grudziądzkiego Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty. GCES "POMOST" jest tzw. przedsiębiorstwem społecznym działającym w sektorze ekonomii społecznej,  w którym zysk nie jest jedynym celem funkcjonowania.

ZDJĘCIA Z GALI:

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.