gru 21, 2016

GCES "POMOST" otrzymało certyfikat „Zakup prospołeczny”

Miło nam poinformować, że Grudziądzkie Centrum Ekonomii Społecznej „POMOST” zostało wyróżnione i otrzymało certyfikat Znaku Promocyjnego Ekonomii Społecznej „Zakup prospołeczny”.  Kapituła przyznała nam certyfikat w uznaniu dla prowadzonej rozległej działalności cateringowej również poprzez Bar Flisak.

Certyfikat wręczyli: Pan Adam Szponka – Dyrektor Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Toruniu oraz Pan Michał Neumann – Przewodniczący Kujawsko-Pomorskiej Kapituły Znaku Promocyjnego Ekonomii Społecznej „Zakup prospołeczny”.

Uroczysta gala odbyła się w dniu 8 grudnia 2016 w Toruniu podczas konferencji pn. „Siła współpracy” organizowanej w ramach Międzynarodowego Forum Ekonomii Społecznej.

Znak Promocyjny Ekonomii Społecznej „Zakup prospołeczny” to wyróżnienie szczególne. Cel jego istnienia jest bardzo prosty. Z jednej strony daje on klientom szansę kupowania produktów i usług ekonomii społecznej, a tym samym dokonywania ważnych społecznych działań - takie prospołeczne zakupy pozwalają przy okazji codziennych wydatków podejmować decyzje na rzecz ludzi potrzebujących, walczących o swoją samodzielność życiową i zawodową.

Przypominijmy, że Grudziądzkie Centrum Ekonomii Społecznej „POMOST” jest podmiotem gospodarczym, z którego dochód jest w 100% przekazywany na działalność statutową Grudziądzkiego Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty. GCES "POMOST" jest tzw. przedsiębiorstwem społecznym działającym w sektorze ekonomii społecznej,  w którym zysk nie jest jedynym celem funkcjonowania.

ZDJĘCIA Z GALI:

lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.
cze 26, 2019
19 czerwca 2019 roku w Centrum Rozrywki Extreme w Grudziądzu odbył się Festyn rodzinny podsumowujący realizację projektu pn. "Przystań rodzicielska". W festynie udział wzięli Uczestnicy projektu, otoczenie Uczestników oraz mieszkańcy Grudziądza. Zapewniono liczne atrakcje m.in. dmuchane zamki, jazdę gokartami, alpaki, zumbę oraz ognisko z kiełbaskami.