gru 21, 2016

GCES "POMOST" otrzymało certyfikat „Zakup prospołeczny”

Miło nam poinformować, że Grudziądzkie Centrum Ekonomii Społecznej „POMOST” zostało wyróżnione i otrzymało certyfikat Znaku Promocyjnego Ekonomii Społecznej „Zakup prospołeczny”.  Kapituła przyznała nam certyfikat w uznaniu dla prowadzonej rozległej działalności cateringowej również poprzez Bar Flisak.

Certyfikat wręczyli: Pan Adam Szponka – Dyrektor Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Toruniu oraz Pan Michał Neumann – Przewodniczący Kujawsko-Pomorskiej Kapituły Znaku Promocyjnego Ekonomii Społecznej „Zakup prospołeczny”.

Uroczysta gala odbyła się w dniu 8 grudnia 2016 w Toruniu podczas konferencji pn. „Siła współpracy” organizowanej w ramach Międzynarodowego Forum Ekonomii Społecznej.

Znak Promocyjny Ekonomii Społecznej „Zakup prospołeczny” to wyróżnienie szczególne. Cel jego istnienia jest bardzo prosty. Z jednej strony daje on klientom szansę kupowania produktów i usług ekonomii społecznej, a tym samym dokonywania ważnych społecznych działań - takie prospołeczne zakupy pozwalają przy okazji codziennych wydatków podejmować decyzje na rzecz ludzi potrzebujących, walczących o swoją samodzielność życiową i zawodową.

Przypominijmy, że Grudziądzkie Centrum Ekonomii Społecznej „POMOST” jest podmiotem gospodarczym, z którego dochód jest w 100% przekazywany na działalność statutową Grudziądzkiego Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty. GCES "POMOST" jest tzw. przedsiębiorstwem społecznym działającym w sektorze ekonomii społecznej,  w którym zysk nie jest jedynym celem funkcjonowania.

ZDJĘCIA Z GALI:

lip 11, 2018
W związku z zakończeniem w dniu 30 czerwca 2018 roku projektu, pn. „Rodzina w Centrum” (RPKP.09.03.02-04-0008/16) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas przez okres 4 tygodni, tj. do 30 lipca 2018 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są usługi.
lip 3, 2018
Dnia 20 czerwca 2018 roku w Świetlicy Przystań odbył się festyn dla dzieci ze świetlicy pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" podsumowujący realizację drugiej edycji programu  Żółty Talerz. Podczas festynu dzieci degustowały smaczne i zdrowe przekąski oraz przygotowywały sałtkę owocową. Program Żółty Talerz realizowany jest w świetlicach Przystań i św. Józefa od września 2016 roku.