gru 16, 2016

Niezwykła akcja pakowania paczek

W środę 14 grudnia br. w Bursie Szkolnej Caritas odbyło się wielkie pakowanie paczek świątecznych dla dzieci i rodzin potrzebujących z Grudziądza. W akacji wzięło udział ponad 80 młodych osób chcących pomagać innym oraz mieszkańcy Bursy Szkolenj Caritas. W ten sposób powstała niezwykła „machina dobra”.

Licznie zebrani wolontariusze Grudziądzkiego Centrum Caritas mieli do przygotowania 350 paczek dla dzieci oraz 175 paczek dla grudziądzkich rodzin. Akcje przebiegła bardzo sprawnie. Pokazuje to jak wiele jest młodych ludzi, którzy chcą pomagać innym i nieść przesłanie miłosierdzia.

Takiego potencjału nie można zmarnować. Dlatego zapraszamy wszystkich młodych ludzi, którzy maja w sobie chęć niesienia pomocy do włączenia się w działo wolontariatu przy Grudziądzkim Centrum Caritas. Spotkanie informacyjne odbędzie się w środę 11 stycznia 2017 r. w Bursie Szkolnej Caritas przy ul. Chełmińskiej 97 o godz. 16.00. ZAPRASZAMY!

Paczki dystrybuowane będą przez Grudziądzkie Centrum Caritas w parafiach pw. Św. Józefa (Mniszek), św. Maksymiliana Kolbe (Strzemięcin), św. Ducha oraz w budynkach Caritas przy ul. Klasztornej i Al. 23 Stycznia w wyznaczonych terminach. Paczki otrzyma 350 dzieci oraz 175 rodzin wskazanych przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Grudziądzu.

Paczki świąteczne przygotowano w ramach zadań publicznych zlecanych przez Gminę-Miasto Grudziądz.

lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.
cze 26, 2019
19 czerwca 2019 roku w Centrum Rozrywki Extreme w Grudziądzu odbył się Festyn rodzinny podsumowujący realizację projektu pn. "Przystań rodzicielska". W festynie udział wzięli Uczestnicy projektu, otoczenie Uczestników oraz mieszkańcy Grudziądza. Zapewniono liczne atrakcje m.in. dmuchane zamki, jazdę gokartami, alpaki, zumbę oraz ognisko z kiełbaskami.