gru 16, 2016

Niezwykła akcja pakowania paczek

W środę 14 grudnia br. w Bursie Szkolnej Caritas odbyło się wielkie pakowanie paczek świątecznych dla dzieci i rodzin potrzebujących z Grudziądza. W akacji wzięło udział ponad 80 młodych osób chcących pomagać innym oraz mieszkańcy Bursy Szkolenj Caritas. W ten sposób powstała niezwykła „machina dobra”.

Licznie zebrani wolontariusze Grudziądzkiego Centrum Caritas mieli do przygotowania 350 paczek dla dzieci oraz 175 paczek dla grudziądzkich rodzin. Akcje przebiegła bardzo sprawnie. Pokazuje to jak wiele jest młodych ludzi, którzy chcą pomagać innym i nieść przesłanie miłosierdzia.

Takiego potencjału nie można zmarnować. Dlatego zapraszamy wszystkich młodych ludzi, którzy maja w sobie chęć niesienia pomocy do włączenia się w działo wolontariatu przy Grudziądzkim Centrum Caritas. Spotkanie informacyjne odbędzie się w środę 11 stycznia 2017 r. w Bursie Szkolnej Caritas przy ul. Chełmińskiej 97 o godz. 16.00. ZAPRASZAMY!

Paczki dystrybuowane będą przez Grudziądzkie Centrum Caritas w parafiach pw. Św. Józefa (Mniszek), św. Maksymiliana Kolbe (Strzemięcin), św. Ducha oraz w budynkach Caritas przy ul. Klasztornej i Al. 23 Stycznia w wyznaczonych terminach. Paczki otrzyma 350 dzieci oraz 175 rodzin wskazanych przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Grudziądzu.

Paczki świąteczne przygotowano w ramach zadań publicznych zlecanych przez Gminę-Miasto Grudziądz.

kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

mar 29, 2018
Zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego. To czas niezykle ważny dla Chrześcijan. Z tej okazji chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.