gru 16, 2016

Niezwykła akcja pakowania paczek

W środę 14 grudnia br. w Bursie Szkolnej Caritas odbyło się wielkie pakowanie paczek świątecznych dla dzieci i rodzin potrzebujących z Grudziądza. W akacji wzięło udział ponad 80 młodych osób chcących pomagać innym oraz mieszkańcy Bursy Szkolenj Caritas. W ten sposób powstała niezwykła „machina dobra”.

Licznie zebrani wolontariusze Grudziądzkiego Centrum Caritas mieli do przygotowania 350 paczek dla dzieci oraz 175 paczek dla grudziądzkich rodzin. Akcje przebiegła bardzo sprawnie. Pokazuje to jak wiele jest młodych ludzi, którzy chcą pomagać innym i nieść przesłanie miłosierdzia.

Takiego potencjału nie można zmarnować. Dlatego zapraszamy wszystkich młodych ludzi, którzy maja w sobie chęć niesienia pomocy do włączenia się w działo wolontariatu przy Grudziądzkim Centrum Caritas. Spotkanie informacyjne odbędzie się w środę 11 stycznia 2017 r. w Bursie Szkolnej Caritas przy ul. Chełmińskiej 97 o godz. 16.00. ZAPRASZAMY!

Paczki dystrybuowane będą przez Grudziądzkie Centrum Caritas w parafiach pw. Św. Józefa (Mniszek), św. Maksymiliana Kolbe (Strzemięcin), św. Ducha oraz w budynkach Caritas przy ul. Klasztornej i Al. 23 Stycznia w wyznaczonych terminach. Paczki otrzyma 350 dzieci oraz 175 rodzin wskazanych przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Grudziądzu.

Paczki świąteczne przygotowano w ramach zadań publicznych zlecanych przez Gminę-Miasto Grudziądz.

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.