gru 16, 2016

Niezwykła akcja pakowania paczek

W środę 14 grudnia br. w Bursie Szkolnej Caritas odbyło się wielkie pakowanie paczek świątecznych dla dzieci i rodzin potrzebujących z Grudziądza. W akacji wzięło udział ponad 80 młodych osób chcących pomagać innym oraz mieszkańcy Bursy Szkolenj Caritas. W ten sposób powstała niezwykła „machina dobra”.

Licznie zebrani wolontariusze Grudziądzkiego Centrum Caritas mieli do przygotowania 350 paczek dla dzieci oraz 175 paczek dla grudziądzkich rodzin. Akcje przebiegła bardzo sprawnie. Pokazuje to jak wiele jest młodych ludzi, którzy chcą pomagać innym i nieść przesłanie miłosierdzia.

Takiego potencjału nie można zmarnować. Dlatego zapraszamy wszystkich młodych ludzi, którzy maja w sobie chęć niesienia pomocy do włączenia się w działo wolontariatu przy Grudziądzkim Centrum Caritas. Spotkanie informacyjne odbędzie się w środę 11 stycznia 2017 r. w Bursie Szkolnej Caritas przy ul. Chełmińskiej 97 o godz. 16.00. ZAPRASZAMY!

Paczki dystrybuowane będą przez Grudziądzkie Centrum Caritas w parafiach pw. Św. Józefa (Mniszek), św. Maksymiliana Kolbe (Strzemięcin), św. Ducha oraz w budynkach Caritas przy ul. Klasztornej i Al. 23 Stycznia w wyznaczonych terminach. Paczki otrzyma 350 dzieci oraz 175 rodzin wskazanych przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Grudziądzu.

Paczki świąteczne przygotowano w ramach zadań publicznych zlecanych przez Gminę-Miasto Grudziądz.

lip 11, 2018
W związku z zakończeniem w dniu 30 czerwca 2018 roku projektu, pn. „Rodzina w Centrum” (RPKP.09.03.02-04-0008/16) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas przez okres 4 tygodni, tj. do 30 lipca 2018 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są usługi.
lip 3, 2018
Dnia 20 czerwca 2018 roku w Świetlicy Przystań odbył się festyn dla dzieci ze świetlicy pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" podsumowujący realizację drugiej edycji programu  Żółty Talerz. Podczas festynu dzieci degustowały smaczne i zdrowe przekąski oraz przygotowywały sałtkę owocową. Program Żółty Talerz realizowany jest w świetlicach Przystań i św. Józefa od września 2016 roku.