gru 6, 2016

Spotkania z dietetykiem w ramach programu "Żółty talerz"

Zdrowe odżywianie dzieci jest niezwykle ważnym elementem w edukacji i wychowywaniu. Dlatego w listopadzie br. w świetlicah opiekuńczo-profilaktycznych Grudziądzkiego Centrum Caritas "Przystań" i "Św. Józefa", które uczestniczą w programie „Żółty talerz” odbyły się spotkania edukacyjne dla dzieci i rodziców na temat zdrowego odżywiania.

Zajęcia poprowadziła doświadczona Pani dietetyk, która w przystępny sposób wyjaśniła tajniki prawidłowej, zdrowej diety dla dzieci i młodzieży. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z piramidą żywienia oraz zasadami prawidłowego żywienia. Ponadto zachęcani byli do prowadzenia aktywnego stylu życia.

Prowadzący zajęcia wskazywali również na co należy zwracać uwagę podczas zakupów różnych produktów tj. o konieczności czytania etykiet ze składnikami zawartymi w żywności.

Podczas zajęć uczestnicy otrzymali także ulotki promujące ideę zdrowego odżywiania dzieci, które zostały przygotowane przez Caritas Diecezji Toruńskiej w ramach programu „Żółty talerz”. Ponadto dzieci wykonywały ćwiczenia w tematycznych kartach pracy (dla najmłodszych przygotowano kolorowanki). Edukacja  dzieci i rodziców miała na celu  wypracowanie zachowań prozdrowotnych traktowanych jako inwestycja w prawidłowy rozwój dziecka i zdrowie wszystkich członków rodziny.

"Żółty talerz" to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi: Polskim Czerwonym Krzyżem, Bankiem Żywności, Caritas, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci oraz Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce.

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. „Żółty Talerz” na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Program jest finansowany ze środków otrzymanych od Kulczyk Foundation.

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.