gru 6, 2016

Spotkania z dietetykiem w ramach programu "Żółty talerz"

Zdrowe odżywianie dzieci jest niezwykle ważnym elementem w edukacji i wychowywaniu. Dlatego w listopadzie br. w świetlicah opiekuńczo-profilaktycznych Grudziądzkiego Centrum Caritas "Przystań" i "Św. Józefa", które uczestniczą w programie „Żółty talerz” odbyły się spotkania edukacyjne dla dzieci i rodziców na temat zdrowego odżywiania.

Zajęcia poprowadziła doświadczona Pani dietetyk, która w przystępny sposób wyjaśniła tajniki prawidłowej, zdrowej diety dla dzieci i młodzieży. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z piramidą żywienia oraz zasadami prawidłowego żywienia. Ponadto zachęcani byli do prowadzenia aktywnego stylu życia.

Prowadzący zajęcia wskazywali również na co należy zwracać uwagę podczas zakupów różnych produktów tj. o konieczności czytania etykiet ze składnikami zawartymi w żywności.

Podczas zajęć uczestnicy otrzymali także ulotki promujące ideę zdrowego odżywiania dzieci, które zostały przygotowane przez Caritas Diecezji Toruńskiej w ramach programu „Żółty talerz”. Ponadto dzieci wykonywały ćwiczenia w tematycznych kartach pracy (dla najmłodszych przygotowano kolorowanki). Edukacja  dzieci i rodziców miała na celu  wypracowanie zachowań prozdrowotnych traktowanych jako inwestycja w prawidłowy rozwój dziecka i zdrowie wszystkich członków rodziny.

"Żółty talerz" to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi: Polskim Czerwonym Krzyżem, Bankiem Żywności, Caritas, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci oraz Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce.

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. „Żółty Talerz” na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Program jest finansowany ze środków otrzymanych od Kulczyk Foundation.

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.