lis 29, 2016

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2016

Każdego roku, na milionach stołów wigilijnych w Polsce płonie świeca Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom Caritas. Dzięki niej corocznie tysiące dzieci otrzymuje pomoc w wyżywieniu, edukacji i wypoczynku zapewnianą poprzez działalność Caritas Diecezjalnych. Ponadto 10 groszy z każdej świecy przeznaczane jest na pomoc dzieciom z zagranicy, w tym roku wsparciem zostaną objęte dzieci uchodźców z Syrii i Iraku.

Płomień Miłosierdzia od 23 lat łączy Polaków, łączy sąsiadów, mieszkańców wsi, małych i wielkich miast, we wspólnej trosce o najsłabszych – mówi ks. Marian Subocz, dyrektor Caritas Polska – ten płomień niesie w sobie przesłanie, że jesteśmy wrażliwi, troskliwi i mądrzy – kontynuuje dyrektor Caritas.

Pomysł Wigilijnej Świecy Caritas zrodził się w 1993 roku w ośrodku pomocy dzieciom niepełnosprawnym w Rusinowicach. W tym samym roku świece Caritas zapłonęły na stołach polskich domów w zaledwie kilku diecezjach. Rok później, światło Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom zajaśniało już na stołach wigilijnych w całej Polsce. Tylko podczas 1 edycji akcji w 2004 roku rozprowadzono 4,5 miliona świec. Dzięki akcji Caritas od 23 lat pomoc otrzymało kilka milionów dzieci z ubogich rodzin.

W 1997 roku do akcji Caritas z ideą betlejemskiego światła pokoju przyłączyli się harcerze ZHP, dzięki temu świeca Caritas docierała m.in. do Prymasa Polski, Prezydenta RP, Prezesa Rady Ministrów, Prezydenta RP, Sejmu i Senatu .

Od 2000 roku Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom jest wspólnym, ekumenicznym dziełem tworzonym przez Caritas Kościoła Katolickiego, Diakonię Kościoła Ewangelickiego i Eleos Kościoła Prawosławnego.

Pomoc Caritas, którą dzieci z ubogich rodzin otrzymują dzięki świecy skupia się na wsparciu edukacyjnym, wypoczynkowym i żywnościowym. Jest ona świadczona zarówno w parafiach jak i w licznych placówkach prowadzonych przez Caritas Diecezjalne, w tym w 180 specjalistycznych ośrodkach wsparcia dziennego dla dzieci. W roku 2016 dzięki akcji na wakacje wyjechało ponad 30 tys. dzieci, a blisko 50 tys. otrzymało szkolne wyprawki.

Akcję można wesprzeć kupując w parafii Wigilijną Świecę Caritas, wysyłając SMS z hasłem POMAGAM na numer 72052 (koszt 2,46 zł z VAT) lub przez wpłatę na konto Caritas z dopiskiem WIGILIJNE DZIEŁO POMOCY DZIECIOM. Szczegóły na stronie www.wigilijnedzielo.caritas.pl

Patronami medialnymi wydarzenia są: TVP, Polskie Radio, Gość Niedzielny, Niedziela oraz DEON.pl.

Grudziądzkie Centrum Caritas rozprowadza świece Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom w parafiach rejonu grudziądzkiego.

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.