lis 29, 2016

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2016

Każdego roku, na milionach stołów wigilijnych w Polsce płonie świeca Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom Caritas. Dzięki niej corocznie tysiące dzieci otrzymuje pomoc w wyżywieniu, edukacji i wypoczynku zapewnianą poprzez działalność Caritas Diecezjalnych. Ponadto 10 groszy z każdej świecy przeznaczane jest na pomoc dzieciom z zagranicy, w tym roku wsparciem zostaną objęte dzieci uchodźców z Syrii i Iraku.

Płomień Miłosierdzia od 23 lat łączy Polaków, łączy sąsiadów, mieszkańców wsi, małych i wielkich miast, we wspólnej trosce o najsłabszych – mówi ks. Marian Subocz, dyrektor Caritas Polska – ten płomień niesie w sobie przesłanie, że jesteśmy wrażliwi, troskliwi i mądrzy – kontynuuje dyrektor Caritas.

Pomysł Wigilijnej Świecy Caritas zrodził się w 1993 roku w ośrodku pomocy dzieciom niepełnosprawnym w Rusinowicach. W tym samym roku świece Caritas zapłonęły na stołach polskich domów w zaledwie kilku diecezjach. Rok później, światło Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom zajaśniało już na stołach wigilijnych w całej Polsce. Tylko podczas 1 edycji akcji w 2004 roku rozprowadzono 4,5 miliona świec. Dzięki akcji Caritas od 23 lat pomoc otrzymało kilka milionów dzieci z ubogich rodzin.

W 1997 roku do akcji Caritas z ideą betlejemskiego światła pokoju przyłączyli się harcerze ZHP, dzięki temu świeca Caritas docierała m.in. do Prymasa Polski, Prezydenta RP, Prezesa Rady Ministrów, Prezydenta RP, Sejmu i Senatu .

Od 2000 roku Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom jest wspólnym, ekumenicznym dziełem tworzonym przez Caritas Kościoła Katolickiego, Diakonię Kościoła Ewangelickiego i Eleos Kościoła Prawosławnego.

Pomoc Caritas, którą dzieci z ubogich rodzin otrzymują dzięki świecy skupia się na wsparciu edukacyjnym, wypoczynkowym i żywnościowym. Jest ona świadczona zarówno w parafiach jak i w licznych placówkach prowadzonych przez Caritas Diecezjalne, w tym w 180 specjalistycznych ośrodkach wsparcia dziennego dla dzieci. W roku 2016 dzięki akcji na wakacje wyjechało ponad 30 tys. dzieci, a blisko 50 tys. otrzymało szkolne wyprawki.

Akcję można wesprzeć kupując w parafii Wigilijną Świecę Caritas, wysyłając SMS z hasłem POMAGAM na numer 72052 (koszt 2,46 zł z VAT) lub przez wpłatę na konto Caritas z dopiskiem WIGILIJNE DZIEŁO POMOCY DZIECIOM. Szczegóły na stronie www.wigilijnedzielo.caritas.pl

Patronami medialnymi wydarzenia są: TVP, Polskie Radio, Gość Niedzielny, Niedziela oraz DEON.pl.

Grudziądzkie Centrum Caritas rozprowadza świece Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom w parafiach rejonu grudziądzkiego.

lip 28, 2022

Podsumowanie działań w Lipcu 2022 roku

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Lipiec 2022 zrealizowano:

5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – pedagogicznego

7 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego

2 porady specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychiatrycznego

1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych

1 warsztat socjoterapeutyczny dla dzieci lub młodzieży przebywających w pieczy oraz z rodzina naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi

1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą

lip 23, 2022

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty związku z realizacją zadania publicznego z zakresu wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej pt. „Prowadzenie Centrum Wspierania Rodzin (CWR) w ramach projektu partnerskiego pn. Rodzina w Centrum 3 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego prowadzi ciągły nabór uczestników.

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3” uczestnicy mogą skorzystać bezpłatnie z poniższych form wsparcia:

1. Specjalistyczne poradnictwo rodzinne: pedagogiczne, psychologiczne, psychiatryczne.

2. Grupy wsparcia dla rodzin naturalnych i zastępczych.

3. Warsztaty wzmacniające kompetencje rodzicielskie.

4. Zajęcia animacyjne dla dzieci rodziców uczestniczących w warsztatach.

5. Warsztaty dla dzieci i młodzieży, w tym socjoterapeutyczne.

6. Warsztaty dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą.

7. Zajęcia profilaktyczno-wychowawcze.

8. Spotkanie promujące rodzinną pieczę zastępczą.

Działania projektowe realizowane są w okresie od maja 2021 r. do grudnia 2022 r.

Osoby zainteresowane wzięciem udziału w projekcie prosimy o zgłaszanie się pod adres:

1. Grudziądzkie Centrum Caritas86-300 Grudziądz, ul. Klasztorna 6
2. Telefon 56/ 64 28 587
3. e-mail mblock@caritas.pl
4. godziny pracy CWR czynne od poniedziałku do piątku 7:00 – 15:00

Oraz zgodnie z harmonogramem w danym miesiącu

5. Osoba do kontaktu: Milena Block

1. Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie, 86-300 Grudziądz, ul. Waryńskiego 34A