lis 29, 2016

Centrum Wspierania Rodzin w ramach projektu "Rodzina w Centrum"

Grudziądzkie Centrum Caritas rozpoczęło realizację zadania publicznego pt. "Prowadzenie Centrum Wspierania Rodzin w ramach projektu partnerskiego pn. Rodzina w Centrum, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego". Zadanie zostało zlecone przez Gminę Miasto Grudziądz. Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Grudziądzu w partnerstwie z Regionalnym Ośrodkiem Polityki Społecznej w Toruniu i 22 samorządami powiatowymi i miejskimi z województwa kujawsko-pomorskiego realizuje projekt pn. „Rodzina w Centrum” współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego.

Głównym celem ww. przedsięwzięcia jest zwiększenie dostępu do usług wparcia rodziny i pieczy zastępczej poprzez zbudowanie jednego zintegrowanego systemu pomocy dla rodzin w województwie kujawsko-pomorskim do 30.06.2018 r.

Grupę docelową projektu w naszym mieście stanowią usamodzielniani wychowankowie rodzinnej pieczy zastępczej, osoby przebywające w rodzinnej pieczy zastępczej, osoby w rodzinach przeżywających trudności w pełnieniu funkcji opiekuńczo-wychowawczych oraz osoby sprawujące rodzinną pieczę zastępczą. Wsparcie społeczne zostanie skierowane do łącznie 95 osób.

W ramach projektu jego beneficjenci zostaną objęci kompleksową pomocą m.in. w formie specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego, pedagogicznego i prawnego, warsztatów wzmacniających kompetencje rodzicielskie, grup wsparcia. Ponadto 10 wychowanków opuszczających pieczę zastępczą otrzyma bony edukacyjne. Zajęcia aktywizacyjne będą odbywały się w utworzonym na potrzeby projektu przez Grudziądzkie Centrum Caritas (podmiot wyłoniony w drodze otwartego konkursu ofert) - Centrum Wspierania Rodzin (CWR) przy ul. Klasztornej 6.

Wsparcie w ramach CWR świadczone jest elastycznie zgodnie ze zgłaszanym indywidualnie zapotrzebowaniem, w tym: w godzinach popołudniowych, weekendy. CWR  w Grudziądzu czynne jest 6 dni w tygodniu w godzinach 7.30 – 15.30, a także zgodnie z zapotrzebowaniem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.rpo.kujawsko-pomorskie.pl

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.