paź 10, 2016

Program "Żółty talerz" - 1200 posiłków we wrześniu!

Caritas Diecezji Toruńskiej od 1 września realizuje inwestycę społeczną mającą na celu dopełnienie systemu dożywiania dzieci pn. „Żółty talerz”. W pierwszym miesiacu realizacji programu w świetlicach opiekuńczo-profilaktycznych w Grudziadzu oraz Ogniskach Wychowawczych w Toruniu, Chelmży i Działdowie przekazano ponad 3 tysiące ciepłych posiłków dla dzieci. "Żółty talerz" to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi: Polskim Czerwonym Krzyżem, Bankiem Żywności, Caritas, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci oraz Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce.

W miesiącu wrześniu dzięki ww. programowi Grudziądzkie Centrum Caritas przekzało 1200 ciepłych posiłków dzieciom uczęszczajacym na zajęcia do świetlic opiekuńczo-profilaktycznych "Przystań" i "św. Józefa".

Podstawowym celem programu jest dofinansowanie dożywiania dzieci przez zapewnienie zdrowego posiłku dla 150 naszych podopiecznych. Ponadto w ramach realizacji zadania przewidziano przeprowadzenie spotkań informacyjnych na temat zdrowego odżywiania dla rodziców i dzieci, które poprowadzą doświadczeni dietetycy, przeprowadzenie przez wychowawców świetlic i ognisk wychowawczych lekcji wiedzy o zdrowiu i zdrowym odżywianiu oraz przygotowanie plakatów i ulotek promujących zdrowe odżywianie.

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. „Żółty Talerz” na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad
1 milionem wydanych posiłków.

Program jest finansowany ze środków otrzymanych od Kulczyk Foundation.

lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.
cze 26, 2019
19 czerwca 2019 roku w Centrum Rozrywki Extreme w Grudziądzu odbył się Festyn rodzinny podsumowujący realizację projektu pn. "Przystań rodzicielska". W festynie udział wzięli Uczestnicy projektu, otoczenie Uczestników oraz mieszkańcy Grudziądza. Zapewniono liczne atrakcje m.in. dmuchane zamki, jazdę gokartami, alpaki, zumbę oraz ognisko z kiełbaskami.