wrz 29, 2016

Program żywienia dzieci Kulczyk Foundation pn. „Żółty talerz”

1 września br. Caritas Diecezji Toruńskiej przystąpiło do realizacji inwestycji społecznej mającej na celu dopełnienie systemu dożywiania dzieci pn. „Żółty talerz”. Jest to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi: Polskim Czerwonym Krzyżem, Bankiem Żywności, Caritas, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci oraz Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce.

Realizacja programu przez Caritas Diecezji Toruńskiej polega na zwiększeniu liczby dożywianych dzieci oraz poprawie jakości i intensywności dożywiania w placówkach Caritas. Programem objęto pięć placówek, tj.: Świetlicę Opiekuńczo-Profilaktyczną „Przystań" w Grudziądzu,  Świetlicę Opiekuńczo-Profilaktyczną „Św. Józefa” w Grudziądzu, Ognisko Wychowawcze w Toruniu, Ognisko Wychowawcze w Chełmży oraz Ognisko Wychowawcze w Działdowie. Dzięki realizacji programu „Żółty talerz” każdego dnia dzieci uczęszczające na zajęcia otrzymają pełnowartościowy posiłek.

Podstawowym celem programu jest dofinansowanie dożywiania dzieci przez zapewnienie zdrowego posiłku dla 150 naszych podopiecznych. Ponadto w ramach realizacji zadania przewidziano przeprowadzenie spotkań informacyjnych na temat zdrowego odżywiania dla rodziców i dzieci, które poprowadzą doświadczeni dietetycy, przeprowadzenie przez wychowawców świetlic i ognisk wychowawczych lekcji wiedzy o zdrowiu i zdrowym odżywianiu oraz przygotowanie plakatów i ulotek promujących zdrowe odżywianie.

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. „Żółty Talerz” na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad
1 milionem wydanych posiłków.

Program jest finansowany ze środków otrzymanych od Kulczyk Foundation.

kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

mar 29, 2018
Zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego. To czas niezykle ważny dla Chrześcijan. Z tej okazji chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.