sie 26, 2016

Konkurs pt.: „Z Papieżem Franciszkiem idziemy drogami miłosierdzia”

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty oraz Szkolne Koło Caritas działające przy ZSO nr 5 w Grudziądzu ogłaszają diecezjalny konkurs plastyczno-multimedialny dla dzieci i młodzieży pt. „Z Papieżem Franciszkiem idziemy drogami miłosierdzia". Honorowy patronat nad konkursem objął Bp Andrzej Suski – Biskup Toruński. Patronat medialny: Tygodnik Katolicki Niedziela – Głos z Torunia.

REGULAMIN KONKURSU:

1. 1. Cele konkursu:
  1. • zachęcenie dzieci  i młodzieży do przeżywania Roku Miłosierdzia wraz z Kościołem Powszechnym

• uwrażliwienie na wartość i istotę miłosierdzia Bożego

• ukazanie potrzeby naśladowania Boga miłosiernego poprzez czynienie dzieł miłosierdzia

• zaangażowanie uczniów w różne formy pracy pozalekcyjnej

• rozwijanie kreatywnego myślenia, wrażliwości estetycznej oraz talentów plastycznych i informatycznych.

2. 2. Konkurs ma zasięg diecezjalny /diecezja toruńska/. Mogą brać w nim udział uczniowie szkół podstawowych, gimnazjalnych, ponadgimnazjalnych, a także świetlice środowiskowe i placówki opiekuńczo – wychowawcze.

3. 3. Prace konkursowe powinny dotyczyć nauk głoszonych przez Papieża Franciszka w Roku Miłosierdzia oraz w czasie ŚDM, a także przedstawiać różne formy pełnienia uczynków miłosierdzia względem duszy i ciała.

4. 4. Prace plastyczne mogą być wykonane dowolną techniką na kartkach bloków rysunkowych lub technicznych w formacie A-3 i większe (nie szkło, plastelina). Prace komputerowe, należy wykonać w formie prezentacji multimedialnej (w programie MC Power Point), Czas trwania prezentacji nie może przekraczać 10 min. Prezentacja powinna być przygotowana na nośniku cyfrowym (wyłącznie płyta CD), odtwarzana na typowym komputerze PC w systemie Windows. Prace powinny zawierać następujące informacje (na pierwszym slajdzie): imię i nazwisko autora pracy, klasa, adres szkoły, imię i nazwisko opiekuna, telefon kontaktowy, e-mail. Prace muszą być wykonane samodzielnie – z podaniem źródła, bibliografii (ostatni slajd). Zgłoszone prace będą oceniane w trzech kategoriach: szkoły podstawowe, gimnazja i szkoły ponadgimnazjalne.

5. 5. Prace należy przesyłać – razem z Kartą zgłoszenia – w nieprzekraczalnym terminie do 12 października 2016 r. na adres: Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 5, 86-300 Grudziądz, ul. Nauczycielska 19 z dopiskiem: „Konkurs o Miłosierdziu”. Na odwrocie każdej pracy należy umieścić następujące informacje: imię i nazwisko ucznia, klasa i adres szkoły, imię i nazwisko nauczyciela, pod którego kierunkiem została wykonana praca (n-l podaje także nr telefonu, pod którym można podać informację o ewentualnej wygranej), także karta zgłoszenia (wzór podany poniżej).

1. 6. Zgłoszenie szkoły/placówki do konkursu następuje poprzez przesłanie prac wykonanych samodzielnie przez uczniów wraz z wypełnioną kartą zgłoszenia. Prace, które w jakikolwiek sposób będą niezgodne z wymogami Regulaminu Konkursu (np.: niepełne dane) zostaną dyskwalifikowane, a tym samym nie wezmą udziału w konkursie.
  2. 7. Oceny prac dokona komisja konkursowa powołana przez organizatora.
  3. 8. Informacje o rozstrzygnięciu konkursu zostaną zamieszczone na stronach internetowych: www.grudziadz.caritas.pl, http://sp21.zso5grudz.pl/ oraz http://www.katechizacja.diecezja.torun.pl/ , a także przekazane drogą elektroniczną lub telefonicznie na podane dane kontaktowe.
  4. 9. Wręczenie nagród nastąpi 22 października 2016 r. w Grudziądzkim Muzeum. Rozpoczęcie Mszą św. o godz. 10.00 w kościele Św. Mikołaja (Fara).
    1. Ustalenia końcowe:
    2. - Organizatorzy nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenia prac podczas transportu
    3. - Zgłoszone do konkursu prace nie będą zwracane, przechodzą na własność organizatora
    4. - Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do bezpłatnej publikacji i reprodukcji prac konkursowych
    5. - Nadesłanie prac jest równoznaczne z akceptacją powyższego regulaminu
    6. - Nagrody, które nie zostaną odebrane przez laureatów konkursu do końca listopada zostaną przekazane dzieciom objętym opieką GCC.

W przypadku pojawienia się pytań należy kontaktować się pod numerem telefonu 609 789 844 lub drogą elektroniczną: konkursjuta@wp.pl

-> REGULAMIN DO POBRANIA <-

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.