sie 25, 2016

Caritas pomaga ofiarom trzęsienia ziemi we Włoszech

Ubiegłej nocy środkowe Włochy nawiedziło trzęsienie ziemi o sile 6,2 w skali Richtera. Jak informują włoskie media, zginęło co najmniej 60 osób. Wielu ludzi wciąż znajduje się pod gruzami, trwa akcja ratunkowa. Poszkodowanych wspiera włoska Caritas.

Epicentrum trzęsienia ziemi, które miało miejsce o 3.36 w nocy, znajdowało się w niedaleko miasta Norcia w Umbrii. Kataklizm spowodował liczne szkody, wielu mieszkańców zostało uwięzionych w zawalonych budynkach, wielu z nich, w wyniku trzęsienia ziemi, straciło dobytek życia.

Caritas Italiana jest w stałym kontakcie z Caritas z terenów poszkodowanych diecezji, m. in. Rieti i Ascoli Piceno. Wolontariusze Caritas w Rieti już rozpoczęli dystrybucję żywności i niezbędnych artykułów pomocy potrzebującym. Caritas Italiana pracuje nad planem długofalowej pomocy poszkodowanym.

"Sytuacja jest straszna, dopiero o świcie, zobaczyłem skalę zniszczeń." powiedział bp Giovanni D'Ercole Ascoli Piceno, który przybył kilka minut po pierwszym trzęsieniu ziemi do miejscowości Pescara del Tronto.”Pracujemy już z Caritas, by dotrzeć z pomocą do najbardziej potrzebujących.” – dodał.

„Ne mogę nie wyrazić mojego wielkiego ubolewania i bliskości wszystkim osobom przebywającym na terenach dotkniętych wstrząsami. Wszystkim osobom, które utraciły swoich bliskich i które nadal są wstrząśnięte lękiem i przerażeniem. Jestem głęboko poruszony słysząc burmistrza Amatrice, mówiącego: "Mojego miasta już nie ma" i wiedząc, że wśród martwych są też dzieci.” – powiedział Papież Franciszek podczas środowej audiencji na Placu Świętego Piotra, wzywając wszystkich wiernych do solidarności modlitewnej i wsparcia materialnego poszkodowanych.

Kościół we Włoszech bezpośrednio po tragedii przekazał milion euro na pomoc poszkodowanym w wyniku trzęsienia ziemi. Zwrócił się również z apelem o międzynarodowe wsparcie włoskiej Caritas  w niesieniu pomocy.

Trwa szacowanie szkód. Wszystkie Caritas we Włoszech, również biskupi miejsca pomagają ofiarom tragedii. Na obecnym etapie nie jest jeszcze możliwe dotarcie do obszarów najbardziej dotkniętych zniszczeniami z uwagi na ryzyko zawalenia się infrastruktury.

Caritas Polska w odpowiedzi na apel Papieża Franciszka oraz włoskiej Caritas prowadzi zbiórkę środków dla osób poszkodowanych w trzęsieniu ziemi. Wsparcie można przekazać poprzez SMS z hasłem POMAGAM numer 72052 (koszt 2,46 z VAT) oraz poprzez wpłaty na konto Caritas Polska PL 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384  z dopiskiem WŁOCHY.

lip 28, 2022

Podsumowanie działań w Lipcu 2022 roku

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Lipiec 2022 zrealizowano:

5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – pedagogicznego

7 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego

2 porady specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychiatrycznego

1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych

1 warsztat socjoterapeutyczny dla dzieci lub młodzieży przebywających w pieczy oraz z rodzina naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi

1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą

lip 23, 2022

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty związku z realizacją zadania publicznego z zakresu wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej pt. „Prowadzenie Centrum Wspierania Rodzin (CWR) w ramach projektu partnerskiego pn. Rodzina w Centrum 3 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego prowadzi ciągły nabór uczestników.

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3” uczestnicy mogą skorzystać bezpłatnie z poniższych form wsparcia:

1. Specjalistyczne poradnictwo rodzinne: pedagogiczne, psychologiczne, psychiatryczne.

2. Grupy wsparcia dla rodzin naturalnych i zastępczych.

3. Warsztaty wzmacniające kompetencje rodzicielskie.

4. Zajęcia animacyjne dla dzieci rodziców uczestniczących w warsztatach.

5. Warsztaty dla dzieci i młodzieży, w tym socjoterapeutyczne.

6. Warsztaty dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą.

7. Zajęcia profilaktyczno-wychowawcze.

8. Spotkanie promujące rodzinną pieczę zastępczą.

Działania projektowe realizowane są w okresie od maja 2021 r. do grudnia 2022 r.

Osoby zainteresowane wzięciem udziału w projekcie prosimy o zgłaszanie się pod adres:

1. Grudziądzkie Centrum Caritas86-300 Grudziądz, ul. Klasztorna 6
2. Telefon 56/ 64 28 587
3. e-mail mblock@caritas.pl
4. godziny pracy CWR czynne od poniedziałku do piątku 7:00 – 15:00

Oraz zgodnie z harmonogramem w danym miesiącu

5. Osoba do kontaktu: Milena Block

1. Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie, 86-300 Grudziądz, ul. Waryńskiego 34A