lip 1, 2016

Z Robinsonem na bezludnej wyspie - czyli kolonie Caritas

25 czerwca 50 osobowa grupa dzieci wyjechała na kolonie do ośrodka wypoczynkowego RYTEBŁOTA na pojezierzu brodnickim. W pięknym ośrodku położonym nad brzegiem jeziora Zbiczno w samym sercu Brodnickiego Parku Krajobrazowego realizowany będzie program kolonii „Nie jesteś samotną wyspą – z Robinsonem Crusoe uczymy się przyjaźni i rozwiązywania życiowych problemów”.

Większość zajęć podczas 10 dniowego turnusu związana jest z tematyką pobytu na bezludnej wyspie, życiem Robinsona wśród „dzikiej przyrody” ale też nie zabraknie historycznych przesłanek w związku ze zwiedzanymi obiektami. Jedną z większych atrakcji jest przyrodniczo-historyczna gra terenowa. Zaplanowano też wycieczki i wyjścia edukacyjne dzięki którym dzieci zapoznają się z ofertą turystyczną regionu (zwiedzanie Radzynia Chełmińskiego, centrum ekologicznego w Brodnicy, gry i zabawy średniowieczne, zwiedzanie zamku w Brodnicy, zwiedzanie wystawy „Myśliwy z Mszana”.

W wypoczynku biorą udział dzieci ze świetlic prowadzonych przez Caritas i z rodzin otaczanych opieką Grudziądzkiego Centrum Caritas.

4 lipca rozpocznie się drugi 10 dniowy turnus który ma charakter integracyjny (wezmą w nim udział również dzieci niepełnosprawne, z rodzin zastępczych i wielodzietnych.

Zadanie finansowane przez:

Urząd Miejski w Grudziadzu

Grudziądzkie Centrum Caritas
lip 29, 2019
Informujemy, iż w dniach od 29 lipca do 9 sierpnia br. wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego będzie nieczynna z powodu przerwy urlopowej.
lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.