lip 1, 2016

Z Robinsonem na bezludnej wyspie - czyli kolonie Caritas

25 czerwca 50 osobowa grupa dzieci wyjechała na kolonie do ośrodka wypoczynkowego RYTEBŁOTA na pojezierzu brodnickim. W pięknym ośrodku położonym nad brzegiem jeziora Zbiczno w samym sercu Brodnickiego Parku Krajobrazowego realizowany będzie program kolonii „Nie jesteś samotną wyspą – z Robinsonem Crusoe uczymy się przyjaźni i rozwiązywania życiowych problemów”.

Większość zajęć podczas 10 dniowego turnusu związana jest z tematyką pobytu na bezludnej wyspie, życiem Robinsona wśród „dzikiej przyrody” ale też nie zabraknie historycznych przesłanek w związku ze zwiedzanymi obiektami. Jedną z większych atrakcji jest przyrodniczo-historyczna gra terenowa. Zaplanowano też wycieczki i wyjścia edukacyjne dzięki którym dzieci zapoznają się z ofertą turystyczną regionu (zwiedzanie Radzynia Chełmińskiego, centrum ekologicznego w Brodnicy, gry i zabawy średniowieczne, zwiedzanie zamku w Brodnicy, zwiedzanie wystawy „Myśliwy z Mszana”.

W wypoczynku biorą udział dzieci ze świetlic prowadzonych przez Caritas i z rodzin otaczanych opieką Grudziądzkiego Centrum Caritas.

4 lipca rozpocznie się drugi 10 dniowy turnus który ma charakter integracyjny (wezmą w nim udział również dzieci niepełnosprawne, z rodzin zastępczych i wielodzietnych.

Zadanie finansowane przez:

Urząd Miejski w Grudziadzu

Grudziądzkie Centrum Caritas
lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.