lip 1, 2016

Z Robinsonem na bezludnej wyspie - czyli kolonie Caritas

25 czerwca 50 osobowa grupa dzieci wyjechała na kolonie do ośrodka wypoczynkowego RYTEBŁOTA na pojezierzu brodnickim. W pięknym ośrodku położonym nad brzegiem jeziora Zbiczno w samym sercu Brodnickiego Parku Krajobrazowego realizowany będzie program kolonii „Nie jesteś samotną wyspą – z Robinsonem Crusoe uczymy się przyjaźni i rozwiązywania życiowych problemów”.

Większość zajęć podczas 10 dniowego turnusu związana jest z tematyką pobytu na bezludnej wyspie, życiem Robinsona wśród „dzikiej przyrody” ale też nie zabraknie historycznych przesłanek w związku ze zwiedzanymi obiektami. Jedną z większych atrakcji jest przyrodniczo-historyczna gra terenowa. Zaplanowano też wycieczki i wyjścia edukacyjne dzięki którym dzieci zapoznają się z ofertą turystyczną regionu (zwiedzanie Radzynia Chełmińskiego, centrum ekologicznego w Brodnicy, gry i zabawy średniowieczne, zwiedzanie zamku w Brodnicy, zwiedzanie wystawy „Myśliwy z Mszana”.

W wypoczynku biorą udział dzieci ze świetlic prowadzonych przez Caritas i z rodzin otaczanych opieką Grudziądzkiego Centrum Caritas.

4 lipca rozpocznie się drugi 10 dniowy turnus który ma charakter integracyjny (wezmą w nim udział również dzieci niepełnosprawne, z rodzin zastępczych i wielodzietnych.

Zadanie finansowane przez:

Urząd Miejski w Grudziadzu

Grudziądzkie Centrum Caritas
lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.