lip 1, 2016

Z Robinsonem na bezludnej wyspie - czyli kolonie Caritas

25 czerwca 50 osobowa grupa dzieci wyjechała na kolonie do ośrodka wypoczynkowego RYTEBŁOTA na pojezierzu brodnickim. W pięknym ośrodku położonym nad brzegiem jeziora Zbiczno w samym sercu Brodnickiego Parku Krajobrazowego realizowany będzie program kolonii „Nie jesteś samotną wyspą – z Robinsonem Crusoe uczymy się przyjaźni i rozwiązywania życiowych problemów”.

Większość zajęć podczas 10 dniowego turnusu związana jest z tematyką pobytu na bezludnej wyspie, życiem Robinsona wśród „dzikiej przyrody” ale też nie zabraknie historycznych przesłanek w związku ze zwiedzanymi obiektami. Jedną z większych atrakcji jest przyrodniczo-historyczna gra terenowa. Zaplanowano też wycieczki i wyjścia edukacyjne dzięki którym dzieci zapoznają się z ofertą turystyczną regionu (zwiedzanie Radzynia Chełmińskiego, centrum ekologicznego w Brodnicy, gry i zabawy średniowieczne, zwiedzanie zamku w Brodnicy, zwiedzanie wystawy „Myśliwy z Mszana”.

W wypoczynku biorą udział dzieci ze świetlic prowadzonych przez Caritas i z rodzin otaczanych opieką Grudziądzkiego Centrum Caritas.

4 lipca rozpocznie się drugi 10 dniowy turnus który ma charakter integracyjny (wezmą w nim udział również dzieci niepełnosprawne, z rodzin zastępczych i wielodzietnych.

Zadanie finansowane przez:

Urząd Miejski w Grudziadzu

Grudziądzkie Centrum Caritas
kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

mar 29, 2018
Zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego. To czas niezykle ważny dla Chrześcijan. Z tej okazji chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.