cze 6, 2016

Zapraszamy na prelekcję i monodram

Święty Rok Miłosierdzia to doskonała okazja do wspominania wielkiej patronki Grudziądzkiego Centrum Caritas Błogosławionej Juty von Sangerhausen.

Ona to właśnie, szerząc 700 lat temu na terenie ziemi chełmińskiej dzieło miłosierdzia, wzięła czynny udział w chrystianizacji tej ziemi, w tworzeniu Diecezji Chełmińskiej, której pierwszym biskupem był Jej opiekun duchowy i spowiednik, zasłużony organizator życia religijnego w naszej diecezji – biskup Heidenryk.

Zapraszamy wszystkich chętnych na prelekcję: „Błogosławiona Juta i początki Diecezji Chełmińskiej” oraz na monodram Kazimierza Trybulskiego: „Ostatni list biskupa Heidenryka do wielkiego mistrza von Sangerhausen”. Monodram ten wykonany zostanie przez Janusza Kamińskiego, któremu towarzyszyć będzie Chór Mieszany Tibi Mariae.

wrz 3, 2018
„Dar Juniora dla Seniora – a może odwrotnie?” – w dzisiejszym świecie coraz mniej jest rodzin mieszkających wielopokoleniowo a starość, choroba i śmierć dzieją się „jakby poza rodziną”. Przewrotność tematu kolonii pokazuje że nigdy nie wiadomo czy bardziej jesteśmy dającymi czy biorącymi w relacji międzypokoleniowej.
lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.