cze 6, 2016

Zapraszamy na prelekcję i monodram

Święty Rok Miłosierdzia to doskonała okazja do wspominania wielkiej patronki Grudziądzkiego Centrum Caritas Błogosławionej Juty von Sangerhausen.

Ona to właśnie, szerząc 700 lat temu na terenie ziemi chełmińskiej dzieło miłosierdzia, wzięła czynny udział w chrystianizacji tej ziemi, w tworzeniu Diecezji Chełmińskiej, której pierwszym biskupem był Jej opiekun duchowy i spowiednik, zasłużony organizator życia religijnego w naszej diecezji – biskup Heidenryk.

Zapraszamy wszystkich chętnych na prelekcję: „Błogosławiona Juta i początki Diecezji Chełmińskiej” oraz na monodram Kazimierza Trybulskiego: „Ostatni list biskupa Heidenryka do wielkiego mistrza von Sangerhausen”. Monodram ten wykonany zostanie przez Janusza Kamińskiego, któremu towarzyszyć będzie Chór Mieszany Tibi Mariae.

kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

mar 29, 2018
Zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego. To czas niezykle ważny dla Chrześcijan. Z tej okazji chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.