cze 6, 2016

Zapraszamy na prelekcję i monodram

Święty Rok Miłosierdzia to doskonała okazja do wspominania wielkiej patronki Grudziądzkiego Centrum Caritas Błogosławionej Juty von Sangerhausen.

Ona to właśnie, szerząc 700 lat temu na terenie ziemi chełmińskiej dzieło miłosierdzia, wzięła czynny udział w chrystianizacji tej ziemi, w tworzeniu Diecezji Chełmińskiej, której pierwszym biskupem był Jej opiekun duchowy i spowiednik, zasłużony organizator życia religijnego w naszej diecezji – biskup Heidenryk.

Zapraszamy wszystkich chętnych na prelekcję: „Błogosławiona Juta i początki Diecezji Chełmińskiej” oraz na monodram Kazimierza Trybulskiego: „Ostatni list biskupa Heidenryka do wielkiego mistrza von Sangerhausen”. Monodram ten wykonany zostanie przez Janusza Kamińskiego, któremu towarzyszyć będzie Chór Mieszany Tibi Mariae.

lip 29, 2019
Informujemy, iż w dniach od 29 lipca do 9 sierpnia br. wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego będzie nieczynna z powodu przerwy urlopowej.
lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.