cze 6, 2016

Zapraszamy na prelekcję i monodram

Święty Rok Miłosierdzia to doskonała okazja do wspominania wielkiej patronki Grudziądzkiego Centrum Caritas Błogosławionej Juty von Sangerhausen.

Ona to właśnie, szerząc 700 lat temu na terenie ziemi chełmińskiej dzieło miłosierdzia, wzięła czynny udział w chrystianizacji tej ziemi, w tworzeniu Diecezji Chełmińskiej, której pierwszym biskupem był Jej opiekun duchowy i spowiednik, zasłużony organizator życia religijnego w naszej diecezji – biskup Heidenryk.

Zapraszamy wszystkich chętnych na prelekcję: „Błogosławiona Juta i początki Diecezji Chełmińskiej” oraz na monodram Kazimierza Trybulskiego: „Ostatni list biskupa Heidenryka do wielkiego mistrza von Sangerhausen”. Monodram ten wykonany zostanie przez Janusza Kamińskiego, któremu towarzyszyć będzie Chór Mieszany Tibi Mariae.

gru 23, 2019
 Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.
gru 2, 2019
Grudziądzkie Centrum Caritas jak co roku przygotuje i przekaże paczki świąteczne rodzin potrzebujących z terenu Grudziądza. Przygotowanie paczek odbędzie się w ramach realizacji zadania publicznego powierzonego przez Gminę-Miasto Grudziadz: "Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Bożego Narodzenia dla rodzin korzystajacych z pomocy społecznej".