cze 6, 2016

Zapraszamy na prelekcję i monodram

Święty Rok Miłosierdzia to doskonała okazja do wspominania wielkiej patronki Grudziądzkiego Centrum Caritas Błogosławionej Juty von Sangerhausen.

Ona to właśnie, szerząc 700 lat temu na terenie ziemi chełmińskiej dzieło miłosierdzia, wzięła czynny udział w chrystianizacji tej ziemi, w tworzeniu Diecezji Chełmińskiej, której pierwszym biskupem był Jej opiekun duchowy i spowiednik, zasłużony organizator życia religijnego w naszej diecezji – biskup Heidenryk.

Zapraszamy wszystkich chętnych na prelekcję: „Błogosławiona Juta i początki Diecezji Chełmińskiej” oraz na monodram Kazimierza Trybulskiego: „Ostatni list biskupa Heidenryka do wielkiego mistrza von Sangerhausen”. Monodram ten wykonany zostanie przez Janusza Kamińskiego, któremu towarzyszyć będzie Chór Mieszany Tibi Mariae.

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.