kwi 11, 2016

Dystrybucja żywności dla osób żyjących w niedostatku

Grudziądzkie Centrum „Caritas” oraz Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta zajmą się realizacją zadania pn. „Dystrybucja żywności dla osób żyjących w niedostatku w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym”.

Programy rozdawnictwa żywności realizowane są przez Grudziądzkie Centrum Caritas od wielu lat stanowią dopełnienie całorocznych programów opartych na pomocy bezpośredniej. W ten sposób chcemy wspomóc rodziny i osoby znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, korzystające z opieki społecznej poprzez przekazanie żywności.

Z budżetu miasta Grudziądza przeznaczono na ten cel łącznie 20 tys. zł. Podmioty otrzymają po 10 tys. zł każdy. Zadanie realizowane będzie do końca 2016 roku.

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.