kwi 11, 2016

Dystrybucja żywności dla osób żyjących w niedostatku

Grudziądzkie Centrum „Caritas” oraz Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta zajmą się realizacją zadania pn. „Dystrybucja żywności dla osób żyjących w niedostatku w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym”.

Programy rozdawnictwa żywności realizowane są przez Grudziądzkie Centrum Caritas od wielu lat stanowią dopełnienie całorocznych programów opartych na pomocy bezpośredniej. W ten sposób chcemy wspomóc rodziny i osoby znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, korzystające z opieki społecznej poprzez przekazanie żywności.

Z budżetu miasta Grudziądza przeznaczono na ten cel łącznie 20 tys. zł. Podmioty otrzymają po 10 tys. zł każdy. Zadanie realizowane będzie do końca 2016 roku.

wrz 3, 2018
„Dar Juniora dla Seniora – a może odwrotnie?” – w dzisiejszym świecie coraz mniej jest rodzin mieszkających wielopokoleniowo a starość, choroba i śmierć dzieją się „jakby poza rodziną”. Przewrotność tematu kolonii pokazuje że nigdy nie wiadomo czy bardziej jesteśmy dającymi czy biorącymi w relacji międzypokoleniowej.
lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.