kwi 5, 2016

Program Aktywizacja i Integracja

Grudziądzkie Centrum Caritas rozpoczyna realizację zadania publicznego pn. „Działania z zakresu integracji społecznej osób bezrobotnych znacznie oddalonych od rynku pracy i zagrożonych wykluczeniem społecznym, uczestniczących w PAI w 2016 r.”. Zadanie finansowane jest ze środków Powiatowego Urzędu Pracy w Grudziądzu.

Celem PAI jest udzielenie pomocy osobom bezrobotnym oddalonym od rynku pracy i borykającym się z wieloma problemami utrudniającymi funkcjonowanie w środowisku, dzięki której powrócą do aktywności społecznej i zawodowej. Składają się na niego dwa bloki:

• aktywizacja zawodowe – realizowana przez PUP z osobami zamieszkującymi teren 5 gmin powiatu grudziądzkiego: Grudziądz, Gruta, Łasin, Rogóźno, Świecie nad Osą oraz z terenu Gminy Miasta Grudziądz, w ramach których uczestnicy PAI wykonują prace społecznie użyteczne w wymiarze 40 godzin miesięcznie;
  • integracja społeczna – realizowana przez Grudziądzkie Centrum Caritas, w ramach której przeprowadzone zostaną szkolenia w zakresie m.in. aktywnego poszukiwania pracy, warsztatów motywacyjnych, osobowościowych; poradnictwa specjalistycznego psychologicznego oraz prawnego,  szkolenia komputerowe, zajęcia z coachem, pracownikiem socjalnym oraz specjalistą ds. kadr, a także wizyty studyjne  w celu praktycznego zapoznania się ze specyfiką pracy wybranych firm.

Przewidywanym efektem PAI jest powrót do aktywności społeczno-zawodowej uczestników.

sty 9, 2019
Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty w partnerstwie z Powiatowym Urzędem Pracy w Grudziądzu realizują projekt pn. Od Aktywizacji do Zatrudnienia w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020.
gru 21, 2018
 Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.