mar 24, 2016

Paczki wielkanocne dla dzieci

Jak co roku, w okresie poprzedzającym Święta Wielkanocne Grudziądzkie Centrum Caritas w ramach zadania publicznego pn. „Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Wielkanocnych dla dzieci z rodzin korzystających z pomocy społecznej” przygotowało i przekazało paczki żywnościowe dla najuboższych grudziądzkich rodzin. W ten sposób wspomogliśmy rodziny korzystające z pomocy społecznej w naszym mieście, a w szczególności dzieci z tych rodzin.

Programy przygotowywania i przekazywania paczek żywnościowy z okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy realizowane są od samego początku funkcjonowania Grudziądzkiego Centrum Caritas. Stanowią dopełnienie całorocznych programów opartych na pomocy bezpośredniej i rozdawnictwie. W ten sposób chcemy wspomóc rodziny korzystające z pomocy społecznej, a w szczególności dzieci z tych rodzin, aby korzystając z przygotowanych paczek żywnościowych mogły godnie przeżyć święta Wielkanocne. Dlatego też jak co roku pamiętamy o tych osobach, które znajdują się w bardzo trudnej sytuacji materialnej, aby mogły przeżyć te piękne święta w tradycyjny sposób. Mamy nadzieję, że ofiarowana pomoc przyniesie iskierkę radości, która rozpali serca ogniska rodzinnego, przynosząc uśmiech na twarzach dzieci i rodziców.

Paczki żywnościowe z okazji Świąt Wielkanocnych zostały przygotowane dla 112 dzieci z rodzin objętych wsparciem Grudziądzkiego Centrum Caritas oraz Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Grudziądzu.
kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

mar 29, 2018
Zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego. To czas niezykle ważny dla Chrześcijan. Z tej okazji chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.