mar 22, 2016

Rozpoczął się Wielki Tydzień…

Niedziela Palmowa otworzyła Wielki Tydzień.  Liturgia tego dnia jest pamiątką uroczystego wjazdu Jezusa do Jerozolimy – pięć dni przed Jego ukrzyżowaniem. Nazwa tego dnia pochodzi od wprowadzonego w XI w. zwyczaju święcenia palm. Liturgia wspomina uroczysty wjazd Jezusa do Jerozolimy, bezpośrednio poprzedzający Jego mękę i śmierć na krzyżu. Witające Go tłumy rzucały na drogę płaszcze oraz gałązki, wołając: „Hosanna Synowi Dawidowemu”. O uroczystym wjeździe Pana Jezusa do Jerozolimy piszą wszyscy czterej Ewangeliści. Świadczy to o tym, jak wielką rangę przywiązują do tego wydarzenia z życia Jezusa Chrystusa.

Niedziela Palmowa rozpoczęła w Kościele Katolickim Wielki Tydzień. Okres, który od wieków jest dla wiernych czasem modlitwy, skupienia. Pokuty i jałmużny składanej na rzecz ubogich.

Uwieńczeniem Wielkiego Tygodnia jest  Święte Triduum Paschalne Męki i Zmartwychwstania Pańskiego. Obejmuje ono liturgię Mszy Wieczerzy Pańskiej, sprawowaną wieczorem w Wielki Czwartek, wielkopiątkową liturgię Męki Pańskiej oraz najbardziej uroczystą i najpiękniejszą ze wszystkich liturgii Kościoła – Wigilię Paschalną sprawowaną po zapadnięciu zmroku w Wielką Sobotę – w Wielką Noc.

Triduum kończy się wieczorem w Niedzielę Zmartwychwstania.

Przypominamy, że Wielki Tydzień to ostatni moment, kiedy możemy włączyć się w akcję  Jałmużna Wielkopostna – szczegóły:

kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

mar 29, 2018
Zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego. To czas niezykle ważny dla Chrześcijan. Z tej okazji chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.