mar 22, 2016

Rozpoczął się Wielki Tydzień…

Niedziela Palmowa otworzyła Wielki Tydzień.  Liturgia tego dnia jest pamiątką uroczystego wjazdu Jezusa do Jerozolimy – pięć dni przed Jego ukrzyżowaniem. Nazwa tego dnia pochodzi od wprowadzonego w XI w. zwyczaju święcenia palm. Liturgia wspomina uroczysty wjazd Jezusa do Jerozolimy, bezpośrednio poprzedzający Jego mękę i śmierć na krzyżu. Witające Go tłumy rzucały na drogę płaszcze oraz gałązki, wołając: „Hosanna Synowi Dawidowemu”. O uroczystym wjeździe Pana Jezusa do Jerozolimy piszą wszyscy czterej Ewangeliści. Świadczy to o tym, jak wielką rangę przywiązują do tego wydarzenia z życia Jezusa Chrystusa.

Niedziela Palmowa rozpoczęła w Kościele Katolickim Wielki Tydzień. Okres, który od wieków jest dla wiernych czasem modlitwy, skupienia. Pokuty i jałmużny składanej na rzecz ubogich.

Uwieńczeniem Wielkiego Tygodnia jest  Święte Triduum Paschalne Męki i Zmartwychwstania Pańskiego. Obejmuje ono liturgię Mszy Wieczerzy Pańskiej, sprawowaną wieczorem w Wielki Czwartek, wielkopiątkową liturgię Męki Pańskiej oraz najbardziej uroczystą i najpiękniejszą ze wszystkich liturgii Kościoła – Wigilię Paschalną sprawowaną po zapadnięciu zmroku w Wielką Sobotę – w Wielką Noc.

Triduum kończy się wieczorem w Niedzielę Zmartwychwstania.

Przypominamy, że Wielki Tydzień to ostatni moment, kiedy możemy włączyć się w akcję  Jałmużna Wielkopostna – szczegóły:

lip 29, 2019
Informujemy, iż w dniach od 29 lipca do 9 sierpnia br. wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego będzie nieczynna z powodu przerwy urlopowej.
lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.