lut 15, 2016

Światowy Dzień Chorego w Grudziądzu

W czwartek, 11 lutego po raz 24. obchodzony był Światowy Dzień Chorego. Tematem papieskiego orędzia z tej okazji są słowa zaczerpnięte z Ewangelii św. Jana: „Zróbcie wszystko cokolwiek wam powie”. Ojciec Święty pisze: „Rzeczywiście cud następuje za sprawą Chrystusa, jednakże do dokonania nadzwyczajnego znaku chce On posłużyć się ludzką pomocą” i podkreśla, że w tym dniu możemy prosić Jezusa miłosiernego, przez wstawiennictwo Maryi, Jego i naszej Matki, aby obdarzył nas wszystkich gotowością służby potrzebującym, a konkretnie naszym chorym braciom i siostrom.

Dzień ten ma uwrażliwić nas na wartość ludzkiego cierpienia i zachęcić do wspierania chorych oraz tych, którzy im służą. Z tej okazji również uczniowie Szkolnego Koła Caritas ze Szkoły Podstawowej nr 21 w Grudziądzu razem z opiekunami: Panią Hanną Włodarczyk i Ks. Grzegorzem Kowalikiem odwiedzili chore dzieci i młodzież przebywające w Regionalnym Szpitalu Specjalistycznym im dr Wł. Biegańskiego. Towarzyszył im Kapelan szpitala Ks. Kan. Andrzej Bartman oraz zaprzyjaźnione dzieci ze SKC w Tarpnie razem z nauczycielką Panią Katarzyną Ziółkowską. Wolontariusze przynieśli młodym pacjentom specjalne obrazki z modlitwą, pluszowe maskotki oraz aniołki i ozdobne serduszka, a kapłani udzielili błogosławieństwa. Również w kaplicy szpitalnej wszyscy razem pomodlili się w intencji chorych, personel szpitala oraz wszystkich, którzy się nimi opiekują.

„Niekiedy posługa ta może być męcząca, ciężka, ale jesteśmy pewni, że Chrystus Pan nie omieszka przeobrazić naszego ludzkiego wysiłku w coś boskiego. My również możemy być rękami, ramionami, sercami, które pomagają Bogu w dokonywaniu cudów, często ukrytych” - czytamy w orędziu Papieża. Pragniemy, aby te słowa przyświecały nam w dalszej pracy na rzecz potrzebujących, biednych i chorych.

Hanna Włodarczyk

Opiekun SKC SP nr 21 w Grudziądzu

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.