lut 15, 2016

Jałmużna Wielkopostna 2016

Jałmużna Wielkopostna to ekumeniczna akcja charytatywna organizowana przez Caritas Kościoła Katolickiego, Eleos Kościoła Prawosławnego oraz Diakonię Kościoła Ewangelickiego. Drobne datki zbierane przez młodzież i dzieci odmawiające sobie słodyczy i innych drobnych przyjemności przeznaczone zostaną na pomoc osobom chorym i starszym.

Celem akcji jest zwrócenie uwagi na kondycję i potrzeby osób chorych i starszych oraz konkretna pomoc na ich rzecz. Zebrane środki rozdysponowane zostaną przez Caritas parafialne i diecezjalne.

Skarbonkę Jałmużny Wielkopostnej może otrzymać każdy, rozdawane są one w parafiach i na lekcjach religii. Akcja szczególnie jednak promowana jest przez Szkolne Koła Caritas, których jest w Polsce blisko 2700 oraz przez Parafialne Zespoły Caritas, których funkcjonuje ok. 5000. Młodzież w środowiskach szkolnych uwrażliwiana jest na potrzeby i problemy społeczne. Łącznie posługuje w Polsce blisko 100 000 wolontariuszy Caritas. Środki zebrane w Wielkim Poście zostaną rozdysponowane poprzez Caritas parafialne i diecezjalne na konkretne działania pomocowe.

- W świecie wielkich spraw, informacji i szybkiego tempa łatwo stracić z oczu człowieka, szczególnie tego pozostającego na uboczu. Tym problemem szczególnie dotknięte są osoby chore i starsze. Wrażliwości uczymy się od dziecka a troska o najsłabszych jest oznaką mądrości. Tego uczy nas Jezus Chrystus i na tym polega miłosierdzie – dla tego tak ważna jest Jałmużna Wielkopostna – powiedział ksiądz Marian Subocz dyrektor Caritas Polska.

Tradycyjny już jest ekumeniczny wymiar akcji – uczestniczą w niej organizacje charytatywne kościołów Ewangelickiego i Prawosławnego. Skarbonki oznaczone symbolami organizacji charytatywnych Eleos i Diakoni trafią do parafii ewangelickich i prawosławnych w Polsce.

Akcję można również wspomóc wysyłając charytatywny SMS z hasłem POMAGAM pod numer 72052 kosz 2,46 z VAT lub dokonując wpłaty na konto Caritas Polska z dopiskiem Jałmużna Wielkopostna.

O swojej działalności na rzecz osób chorych i starszych Caritas będzie informowała w okresie Wielkiego Postu na stronie www.jalmuzna-akcjecaritas.com

Patronami medialnymi akcji są: portal Deon.pl, Radio Plus i tygodnik Niedziela

www.caritas.pl

lip 28, 2022

Podsumowanie działań w Lipcu 2022 roku

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Lipiec 2022 zrealizowano:

5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – pedagogicznego

7 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego

2 porady specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychiatrycznego

1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych

1 warsztat socjoterapeutyczny dla dzieci lub młodzieży przebywających w pieczy oraz z rodzina naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi

1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą

lip 23, 2022

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty związku z realizacją zadania publicznego z zakresu wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej pt. „Prowadzenie Centrum Wspierania Rodzin (CWR) w ramach projektu partnerskiego pn. Rodzina w Centrum 3 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego prowadzi ciągły nabór uczestników.

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3” uczestnicy mogą skorzystać bezpłatnie z poniższych form wsparcia:

1. Specjalistyczne poradnictwo rodzinne: pedagogiczne, psychologiczne, psychiatryczne.

2. Grupy wsparcia dla rodzin naturalnych i zastępczych.

3. Warsztaty wzmacniające kompetencje rodzicielskie.

4. Zajęcia animacyjne dla dzieci rodziców uczestniczących w warsztatach.

5. Warsztaty dla dzieci i młodzieży, w tym socjoterapeutyczne.

6. Warsztaty dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą.

7. Zajęcia profilaktyczno-wychowawcze.

8. Spotkanie promujące rodzinną pieczę zastępczą.

Działania projektowe realizowane są w okresie od maja 2021 r. do grudnia 2022 r.

Osoby zainteresowane wzięciem udziału w projekcie prosimy o zgłaszanie się pod adres:

1. Grudziądzkie Centrum Caritas86-300 Grudziądz, ul. Klasztorna 6
2. Telefon 56/ 64 28 587
3. e-mail mblock@caritas.pl
4. godziny pracy CWR czynne od poniedziałku do piątku 7:00 – 15:00

Oraz zgodnie z harmonogramem w danym miesiącu

5. Osoba do kontaktu: Milena Block

1. Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie, 86-300 Grudziądz, ul. Waryńskiego 34A