lut 15, 2016

Jałmużna Wielkopostna 2016

Jałmużna Wielkopostna to ekumeniczna akcja charytatywna organizowana przez Caritas Kościoła Katolickiego, Eleos Kościoła Prawosławnego oraz Diakonię Kościoła Ewangelickiego. Drobne datki zbierane przez młodzież i dzieci odmawiające sobie słodyczy i innych drobnych przyjemności przeznaczone zostaną na pomoc osobom chorym i starszym.

Celem akcji jest zwrócenie uwagi na kondycję i potrzeby osób chorych i starszych oraz konkretna pomoc na ich rzecz. Zebrane środki rozdysponowane zostaną przez Caritas parafialne i diecezjalne.

Skarbonkę Jałmużny Wielkopostnej może otrzymać każdy, rozdawane są one w parafiach i na lekcjach religii. Akcja szczególnie jednak promowana jest przez Szkolne Koła Caritas, których jest w Polsce blisko 2700 oraz przez Parafialne Zespoły Caritas, których funkcjonuje ok. 5000. Młodzież w środowiskach szkolnych uwrażliwiana jest na potrzeby i problemy społeczne. Łącznie posługuje w Polsce blisko 100 000 wolontariuszy Caritas. Środki zebrane w Wielkim Poście zostaną rozdysponowane poprzez Caritas parafialne i diecezjalne na konkretne działania pomocowe.

- W świecie wielkich spraw, informacji i szybkiego tempa łatwo stracić z oczu człowieka, szczególnie tego pozostającego na uboczu. Tym problemem szczególnie dotknięte są osoby chore i starsze. Wrażliwości uczymy się od dziecka a troska o najsłabszych jest oznaką mądrości. Tego uczy nas Jezus Chrystus i na tym polega miłosierdzie – dla tego tak ważna jest Jałmużna Wielkopostna – powiedział ksiądz Marian Subocz dyrektor Caritas Polska.

Tradycyjny już jest ekumeniczny wymiar akcji – uczestniczą w niej organizacje charytatywne kościołów Ewangelickiego i Prawosławnego. Skarbonki oznaczone symbolami organizacji charytatywnych Eleos i Diakoni trafią do parafii ewangelickich i prawosławnych w Polsce.

Akcję można również wspomóc wysyłając charytatywny SMS z hasłem POMAGAM pod numer 72052 kosz 2,46 z VAT lub dokonując wpłaty na konto Caritas Polska z dopiskiem Jałmużna Wielkopostna.

O swojej działalności na rzecz osób chorych i starszych Caritas będzie informowała w okresie Wielkiego Postu na stronie www.jalmuzna-akcjecaritas.com

Patronami medialnymi akcji są: portal Deon.pl, Radio Plus i tygodnik Niedziela

www.caritas.pl

wrz 3, 2018
„Dar Juniora dla Seniora – a może odwrotnie?” – w dzisiejszym świecie coraz mniej jest rodzin mieszkających wielopokoleniowo a starość, choroba i śmierć dzieją się „jakby poza rodziną”. Przewrotność tematu kolonii pokazuje że nigdy nie wiadomo czy bardziej jesteśmy dającymi czy biorącymi w relacji międzypokoleniowej.
lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.