sty 21, 2016

Powieść „Wzgórze nad jeziorem”

Mając na uwadze ogłoszony przez papieża Franciszka Rok Miłosierdzia, chciałbym zachęcić do nabycia i przeczytania historycznej powieści pt. „Wzgórze nad jeziorem”, której promocja odbyła się w salach Muzeum im. ks. dr. Władysława Łęgi w Grudziądzu kilka tygodni temu. Patronat nad wydarzeniem objęło między innymi Grudziądzkie Centrum Caritas imienia bł. Juty.  Autorem powieści jest Grudziądzanin – Kazimierz Trybulski.  Opowiada ona o początkach Diecezji Chełmińskiej w XIII w., o patronce Grudziądzkiego Centrum Caritas – Błogosławionej Jucie z Bielczyn oraz o pierwszym biskupie Diecezji Chełmińskiej Heidenryku.

Książkę nabyć można między innymi w siedzibie Grudziądzkiego Centrum Caritas przy ul. Klasztornej 6 w Grudziądzu. Kupując u nas tę powieść, wspierasz finansowo naszą działalność.

Ks. Marek Borzyszkowski
Dyrektor Grudziądzkiego Centrum Caritas

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.