sty 21, 2016

Powieść „Wzgórze nad jeziorem”

Mając na uwadze ogłoszony przez papieża Franciszka Rok Miłosierdzia, chciałbym zachęcić do nabycia i przeczytania historycznej powieści pt. „Wzgórze nad jeziorem”, której promocja odbyła się w salach Muzeum im. ks. dr. Władysława Łęgi w Grudziądzu kilka tygodni temu. Patronat nad wydarzeniem objęło między innymi Grudziądzkie Centrum Caritas imienia bł. Juty.  Autorem powieści jest Grudziądzanin – Kazimierz Trybulski.  Opowiada ona o początkach Diecezji Chełmińskiej w XIII w., o patronce Grudziądzkiego Centrum Caritas – Błogosławionej Jucie z Bielczyn oraz o pierwszym biskupie Diecezji Chełmińskiej Heidenryku.

Książkę nabyć można między innymi w siedzibie Grudziądzkiego Centrum Caritas przy ul. Klasztornej 6 w Grudziądzu. Kupując u nas tę powieść, wspierasz finansowo naszą działalność.

Ks. Marek Borzyszkowski
Dyrektor Grudziądzkiego Centrum Caritas

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.