sty 21, 2016

Powieść „Wzgórze nad jeziorem”

Mając na uwadze ogłoszony przez papieża Franciszka Rok Miłosierdzia, chciałbym zachęcić do nabycia i przeczytania historycznej powieści pt. „Wzgórze nad jeziorem”, której promocja odbyła się w salach Muzeum im. ks. dr. Władysława Łęgi w Grudziądzu kilka tygodni temu. Patronat nad wydarzeniem objęło między innymi Grudziądzkie Centrum Caritas imienia bł. Juty.  Autorem powieści jest Grudziądzanin – Kazimierz Trybulski.  Opowiada ona o początkach Diecezji Chełmińskiej w XIII w., o patronce Grudziądzkiego Centrum Caritas – Błogosławionej Jucie z Bielczyn oraz o pierwszym biskupie Diecezji Chełmińskiej Heidenryku.

Książkę nabyć można między innymi w siedzibie Grudziądzkiego Centrum Caritas przy ul. Klasztornej 6 w Grudziądzu. Kupując u nas tę powieść, wspierasz finansowo naszą działalność.

Ks. Marek Borzyszkowski
Dyrektor Grudziądzkiego Centrum Caritas

sie 16, 2022

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty realizuje zadanie pn. "Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020″ - Podprogram 2021 w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

lip 28, 2022

Podsumowanie działań w Lipcu 2022 roku

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Lipiec 2022 zrealizowano:

5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – pedagogicznego

7 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego

2 porady specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychiatrycznego

1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych

1 warsztat socjoterapeutyczny dla dzieci lub młodzieży przebywających w pieczy oraz z rodzina naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi

1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą