ZAKOŃCZONY- Z POWERem do pracy!!

wrz 30, 2021

Trwa nabór do projektu pn. "Z POWERem do pracy!!" dla zainteresowanych bezzwrotnymi dotacjami na utworzenie przedsiębiorstwa oraz udziałem w szkoleniach zawodowych

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty informuje, iż kontynuowany jest nabór uczestników do projektu pn. „Z POWERem do pracy!!” w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020. Nabór dotyczy osób zainteresowanych bezzwrotnymi dotacjami na utworzenie przedsiębiorstwa oraz udziałem w szkoleniach zawodowych.

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty realizuje projekt pn. „POWERem do pracy!!” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020, Oś priorytetowa I. Osoby młode na rynku pracy, Działanie 1.2 Wsparcie osób młodych na regionalnym rynku pracy – projekty konkursowe, Poddziałanie 1.2.1 Wsparcie udzielane z Europejskiego Funduszu Społecznego.

Do skorzystania ze wsparcia w postaci bezzwrotnych dotacji na utworzenie przedsiębiorstwa oraz szkoleń zawodowych (indywidulanych i grupowych) serdecznie zapraszamyosoby pracujące, znajdujących się w trudnej sytuacji na rynku pracy, tj. ubodzy pracujący, zatrudnieni na umowach krótkoterminowych oraz pracujący w ramach umów cywilno-prawnych, które pracują lub mieszkają, w tym uczą się na obszarze Grudziądza lub powiatu grudziądzkiego w rozumieniu KC, w wieku  18-29 lat.

Ubodzy pracujący - Zgodnie z definicją zwartą w Wytycznych w zakresie realizacji przedsięwzięć z udziałem środków Europejskiego Funduszu Społecznego w obszarze rynku pracy na lata 2014-2020 ubodzy pracujący to osoby, których zarobki nie przekraczają płacy minimalnej (ustalanej na podstawie przepisów o minimalnym wynagrodzeniu za pracę) lub osoby zamieszkujące w gospodarstwie domowym, w którym dochody (z wyłączeniem transferów społecznych), przypadające na jedną osobę, nie przekraczają kryteriów dochodowych ustalonych w oparciu o próg interwencji socjalnej8 w miesiącu poprzedzającym przystąpienie do projektu. Wysokości kryteriów dochodowych podawane są w Rozporządzeniu Rady Ministrów w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej.

Osoby zatrudnione na umowach krótkoterminowych - Zgodnie z definicją zwartą w Wytycznych w zakresie realizacji przedsięwzięć z udziałem środków Europejskiego Funduszu Społecznego w obszarze rynku pracy na lata 2014-2020 osoby zatrudnione na umowach krótkoterminowych to osoby zatrudnione na umowę wskazującą na zawarcie stosunku pracy lub innej formy zatrudnienia, zawartej na czas określony, który upływa w okresie realizacji projektu lub trwa nie dłużej niż 6 miesięcy.

Zapraszamy do udziału w projekcie byłych uczestników  projektów z zakresu włączenia społecznego realizowanych w ramach celu tematycznego 9 w RPO.

DOTACJE NA ROZPOCZĘCIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ - OSTANIE WOLNE MIEJSCA!!!

Dla 10 osób zamierzających rozpocząć działalność gospodarczą oferujemy:

- bezzwrotną dotację na podjęcie działalności gospodarczej w wysokości 23 050,00 zł,

- wsparcie pomostowe w postaci bezzwrotnej pomocy finansowej w wysokości średnio 450 zł miesięcznie (nie większej niż 1 000zł) w okresie do 6 miesięcy od dnia rozpoczęcia prowadzenia działalności gospodarczej.

SZKOLENIA ZAWODOWE (INDYWIDUALNE I GRUPOWE)

Dla 11 osób oferujemy bezpłatne szkolenia prowadzone przez jednostki szkoleniowe wpisane do Rejestru Instytucji Szkoleniowych WUP.

W ramach wsparcia szkoleniowego uczestnik projektu będzie miał sfinansowane:

- szkolenie zawodowe,

- stypendium szkoleniowe,

- badania lekarskie,

- zwrot kosztów dojazdu,

- zwrot kosztów opieki dzieckiem/osoba zależną,

- ubezpieczenie NNW,

- egzamin, certyfikat/zaświadczenie,

- pośrednictwa pracy dostosowane do potrzeb, kwalifikacji i doświadczenia zawodowego dla osób po szkoleniu, którzy nie podejmą zatrudnienia.

Termin składania dokumentów:

Dokumenty rekrutacyjne należy składać w Biurze projektu – Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty, ul. Klasztorna 6, 86-300 Grudziądz, pokój nr 16, od poniedziałku do piątku, w godz. 8:00 – 14:00. Nabór prowadzony będzie w trybie ciągłym do wyczerpania miejsc.

Informacje o projekcie:

BIURO PROJEKTU:

ul. Klasztorna 6

86-300 Grudziądz

pokój nr 16

Koordynator projektu: Szymon Ronowski

e-mail: grudziadz@caritas.pl

www.grudziadz.caritas.pl

DOKUMENTY DO POBRANIA:

Regulamin rekrutacji i uczestnictwa w projekcie pn. Z POWERem do pracy!!

Załącznik nr 2 - Formularz zgłoszeniowy dla osób pracujących

Załączniki nr 3-7

REGULAMIN PRZYZNAWANIA ŚRODKÓW FINANSOWYCH NA ZAŁOŻENIE WŁASNEJ DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ ORAZ WSPARCIA POMOSTOWEGO W RAMACH PROJEKTU „Z POWERem do pracy!!”

sty 3, 2024

Szanowni Państwo

„W związku z zakończeniem w dniu 31 grudnia 2023 r. projektu, pn. „Rodzina w Centrum 3” (RPKP.09.03.02-04-0068/20) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas w Grudziądzu przez okres 4 tygodni, tj. do 31 stycznia 2024 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są następujące usługi

- konsultacje i poradnictwo specjalistyczne,

- grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi.

Kontakt: Beata Wyczyńska-Hoppe tel. 692403905

lis 27, 2023
Podsumowanie działań w Listopadzie 2023 roku

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Listopad 2023 zrealizowano:

5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego

1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych

1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą

1 warsztat wzmacniający kompetencje rodzicielskie, w trakcie którego odbywały się zajęcia animacyjne dla dzieci