lis 14, 2020

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2020

Zbliża się czas Bożego Narodzenia, stąd też Grudziądzkie Centrum Caritas po raz kolejny włącza się w akcję Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom. Jednym z jej elementów jest świeca na stół wigilijny, która stała się symbolem wrażliwości dla potrzebujących, szczególnie dzieci.

W związku z sytuacją epidemiczną tegoroczna akcja staruje nieco szybciej, dlatego zachęcamy do pomocy w nabywaniu świec rodzinie, sąsiadom oraz znajomym. Niech zapalona na wigilijnym stole świeca przypomina o konkretnej pomocy i wypełni sens pustego nakrycia.

Dystrybuowane przez Grudziądzkie Centrum Caritas świece na wigilijny stół można nabyć w parafiach dekanatów Grudziądz I, Grudziądz II, Chełmno, Jabłonowo, Radzyń Chełmiński oraz Wąbrzeźno. Świece będzie można także nabyć w naszej siedzibie przy ul. Klasztornej 6 oraz w Bursie Szkolnej Caritas przy ul. Chełmińskiej 97.
sie 16, 2022

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty realizuje zadanie pn. "Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020″ - Podprogram 2021 w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

lip 28, 2022

Podsumowanie działań w Lipcu 2022 roku

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Lipiec 2022 zrealizowano:

5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – pedagogicznego

7 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego

2 porady specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychiatrycznego

1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych

1 warsztat socjoterapeutyczny dla dzieci lub młodzieży przebywających w pieczy oraz z rodzina naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi

1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą