gru 4, 2015

„Głodni Miłosierdzia” – Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2015

Kolejny już raz Caritas w Polsce rozpoczęła Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom. Dzięki tej inicjatywie każdego roku dziesiątki tysięcy dzieci z ubogich rodzin otrzymuje dożywianie, wsparcie edukacyjne oraz letni wypoczynek.

W tym roku akcja przebiega pod hasłem „Głodni Miłosierdzia”, co – jak powiedział dyrektor Caritas Polska – „stanowi nawiązanie do rozpoczynającego się niebawem Roku Miłosierdzia ogłoszonego przez Papieża Franciszka. Dzięki tej świecy, tej akcji – prowadzonej wspólnie z Kościołami prawosławnym i ewangelicko-augsburskim – staramy się dzieciom podać rękę, żeby ich życie stało się bardziej pogodne, przynajmniej przez okres wakacji, żeby mogły je spędzić dobrze, albo poprzez pomoc w zakupie leków dla dzieci. Także na ten cel przekazywane są zebrane fundusze” – dodał ks. Marian Subocz.

Dzięki prowadzonej od 22 lat akcji na polskich stołach wigilijnych zapłonęło kilkadziesiąt milionów charytatywnych świec, a pomoc otrzymało kilka milionów dzieci z ubogich rodzin.

10 gr z każdej świecy przekazywane jest na projekty zagraniczne. Tym razem pomoc trafi do dzieci syryjskich.

www.opoka.org

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.