gru 4, 2015

„Głodni Miłosierdzia” – Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2015

Kolejny już raz Caritas w Polsce rozpoczęła Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom. Dzięki tej inicjatywie każdego roku dziesiątki tysięcy dzieci z ubogich rodzin otrzymuje dożywianie, wsparcie edukacyjne oraz letni wypoczynek.

W tym roku akcja przebiega pod hasłem „Głodni Miłosierdzia”, co – jak powiedział dyrektor Caritas Polska – „stanowi nawiązanie do rozpoczynającego się niebawem Roku Miłosierdzia ogłoszonego przez Papieża Franciszka. Dzięki tej świecy, tej akcji – prowadzonej wspólnie z Kościołami prawosławnym i ewangelicko-augsburskim – staramy się dzieciom podać rękę, żeby ich życie stało się bardziej pogodne, przynajmniej przez okres wakacji, żeby mogły je spędzić dobrze, albo poprzez pomoc w zakupie leków dla dzieci. Także na ten cel przekazywane są zebrane fundusze” – dodał ks. Marian Subocz.

Dzięki prowadzonej od 22 lat akcji na polskich stołach wigilijnych zapłonęło kilkadziesiąt milionów charytatywnych świec, a pomoc otrzymało kilka milionów dzieci z ubogich rodzin.

10 gr z każdej świecy przekazywane jest na projekty zagraniczne. Tym razem pomoc trafi do dzieci syryjskich.

www.opoka.org

kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

mar 29, 2018
Zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego. To czas niezykle ważny dla Chrześcijan. Z tej okazji chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.