gru 4, 2015

„Głodni Miłosierdzia” – Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2015

Kolejny już raz Caritas w Polsce rozpoczęła Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom. Dzięki tej inicjatywie każdego roku dziesiątki tysięcy dzieci z ubogich rodzin otrzymuje dożywianie, wsparcie edukacyjne oraz letni wypoczynek.

W tym roku akcja przebiega pod hasłem „Głodni Miłosierdzia”, co – jak powiedział dyrektor Caritas Polska – „stanowi nawiązanie do rozpoczynającego się niebawem Roku Miłosierdzia ogłoszonego przez Papieża Franciszka. Dzięki tej świecy, tej akcji – prowadzonej wspólnie z Kościołami prawosławnym i ewangelicko-augsburskim – staramy się dzieciom podać rękę, żeby ich życie stało się bardziej pogodne, przynajmniej przez okres wakacji, żeby mogły je spędzić dobrze, albo poprzez pomoc w zakupie leków dla dzieci. Także na ten cel przekazywane są zebrane fundusze” – dodał ks. Marian Subocz.

Dzięki prowadzonej od 22 lat akcji na polskich stołach wigilijnych zapłonęło kilkadziesiąt milionów charytatywnych świec, a pomoc otrzymało kilka milionów dzieci z ubogich rodzin.

10 gr z każdej świecy przekazywane jest na projekty zagraniczne. Tym razem pomoc trafi do dzieci syryjskich.

www.opoka.org

wrz 3, 2018
„Dar Juniora dla Seniora – a może odwrotnie?” – w dzisiejszym świecie coraz mniej jest rodzin mieszkających wielopokoleniowo a starość, choroba i śmierć dzieją się „jakby poza rodziną”. Przewrotność tematu kolonii pokazuje że nigdy nie wiadomo czy bardziej jesteśmy dającymi czy biorącymi w relacji międzypokoleniowej.
lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.