maj 12, 2020

17 letnia Julka walczy z guzem mózgu

Zawsze uśmiechnięta, pełna optymizmu, wielbicielka koni i jeździectwa... Julka. Mimo diagnozy, którą usłyszała w styczniu 2019 roku, mimo bólu i lęku który towarzyszy jej każdego dnia, strachu o to co dalej nadal uśmiech pozostał. Niegdyś energiczna nastolatka, pewnego dnia zaczęła tracić siły, pojawiały się bóle głowy, nagłe omdlenia. Przyszła diagnoza Kortykotropowy gruczolak przysadki mózgowej. Pomóżmy Julce w tej nierównej walce. Zawalczmy o jej przyszłość.

Od momentu diagnozy Julka zaczęła nierówną walkę z chorobą. Pierwsza próba usunięcia guza była 4 kwietnia 2019 roku. Na chwilę poczuła się lepiej. Niestety guz powrócił. Towarzysząca mu choroba Cushinga doprowadziła do wielu zmian w organizmie Julki.We wrześniu lekarze zdecydowali się na reoperację; przeszła też cykl radioterapii. Mimo reoperacji guz nadal pozostaje w głowie.

Kolejna operacja to dla Julki wyrok, dlatego lekarze szukają innych możliwości pomocy Julce. Od roku każdy dzień dla Julki i jej najbliższych to przeplatające się uczucie strachu i nadziei. Wiara w to, że zaraz skończy się koszmar i wszystko będzie jak wcześniej, że kolejny raz będzie mogła z przyjaciółmi udać się na przejażdżkę konną... każdego dnia rodzice patrzą na jej ból, ciesząc się każdym uśmiechem.

Ze względu na to, że Julka jest niepełnoletnia na oddziale towarzyszy jej mama. Do tej pory rodzina wspólnymi siłami dawała radę, jednak koszty utrzymania opiekuna, wyżywienia na oddziale, koszty leczenia, leków i dojazdów do Warszawy przekraczają możliwości finansowe rodziny. Dlatego prosimy Was o wsparcie. Pomóżmy Julce w tej nierównej walce. Zawalczmy o jej przyszłość.

Rodzina

LINK DO ZRZUTKI NA POMOC JULCE

sie 16, 2022

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty realizuje zadanie pn. "Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020″ - Podprogram 2021 w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

lip 28, 2022

Podsumowanie działań w Lipcu 2022 roku

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Lipiec 2022 zrealizowano:

5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – pedagogicznego

7 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego

2 porady specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychiatrycznego

1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych

1 warsztat socjoterapeutyczny dla dzieci lub młodzieży przebywających w pieczy oraz z rodzina naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi

1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą