lis 30, 2015

Projekt „Koń i ja razem idziemy przez świat" zakończony

Zakończyła się realizacja projektu „Koń i ja razem idziemy przez świat. Zajęcia hipoterapii i  terapeutycznej jazdy konnej dla osób niepełnosprawnych z województwa kujawsko-pomorskiego. Edycja II” współfinansowanego przez województwo kujawsko-pomorskie ze środków PFRON.

Projekt realizowany był w terminie od 04.05.2015.do.31.10.2015 i wzięło w nim udział 30 osób niepełnosprawnych z czego 25 osób stanowiły dzieci do 16 roku życia. W ramach projektu zrealizowano 750 zajęć hipoterapii i terapeutycznej jazdy konnej, zorganizowano spotkanie integracyjno-podsumowujące Hubertus 2015 podjęto inicjatywę aktywizacji osób niepełnosprawnych i ich integrację poprzez konkurs fotograficzny „Hipoterapia w kadrze”, konkurs jeździecki z torem przeszkód, pokazem jeździeckim i pogonią za lisem.

Realizacja projektu miała na celu m.in.:

Poprawienie jakości życia osób niepełnosprawnych poprzez zwiększenie dostępu do indywidualnych zajęć hipoterapii prowadzonych przez specjalistów.

Zwiększenie świadomości osób niepełnosprawnych i ich rodzin oraz środowisko lokalne o hipoterapii stosowanej jako metoda rehabilitacyjna w wybranych schorzeniach dzieci, młodzieży i dorosłych oraz formy korzystnego oddziaływania psycho- i socjoterapeutycznego

Ograniczenie skutków niepełnosprawności poprzez realizację działań hipoterapeutycznych :

- stymulacja rozwoju psychoruchowego

- poprawa koordynacji wzrokowo-ruchowej, orientacji przestrzennej oraz rozeznania w schemacie własnego ciała

- zwiększenie możliwości koncentracji uwagi i utrzymania zorganizowanej aktywności

- zwiększenie motywacji do wykonywania ćwiczeń

- rozwijanie samodzielności

- zmniejszenie zaburzeń równowagi i poprawa reakcji obronnych

- zwiększenie możliwości lokomocyjnych, poprawa zgrabności ruchowej

- zwiększenie poczucia własnej wartości

- relaksacja i osłabienie reakcji nerwicowych

- zapewnienie kontaktu ze zwierzęciem i przyrodą

Wsparcie i pobudzanie rozwoju mowy poprzez ciągłe bodźcowanie systemu przedsionkowego podczas zajęć hipoterapii

Poprawienie samooceny osób niepełnosprawnych poprzez obcowanie z końmi, otwarcie się na świat i innych, rozwinięcie pozytywnych relacji społecznych

Podsumowując realizację zadania zespół ewaluacyjny potwierdził realizację wskazanych celów.

Ogromna radość i szczęście z obcowania w środowisku naturalnym ze zwierzętami w przyjaznej atmosferze i spotykając osoby żądne wrażeń, posiadające w sobie radość życia i ogromną wolę walki doładowały nasze pokłady energii na nadchodzącą długą zimę.

kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

mar 29, 2018
Zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego. To czas niezykle ważny dla Chrześcijan. Z tej okazji chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.