kwi 8, 2020

Grudziądzkie Centrum Caritas pomaga w czasie epidemii

W związku z rozprzestrzeniającą się epidemią koronawirusa Grudziądzkie Centrum Caritas podejmuje szereg działań mających na celu pomoc najbardziej potrzebującym. Każdego dnia pracownicy i wolontariusze Caritas w Grudziądzu z wielkim zaangażowaniem odpowiadają na potrzebę niesienia pomocy i miłosierdzia bliźnim.

Grudziądzkie Centrum Caritas każdego dnia przygotowuje i wydaje ponad 550 posiłków dla osób potrzebujących, wskazanych przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Grudziądzu oraz osób bezdomnych. Kontynuowane jest wydawanie żywności dla najbardziej potrzebujących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, w marcu br. pomocą objęto 1850 osób. Żywność wydawana będzie również w kolejnych miesiącach.

Grudziądzkie Centrum Caritas podjęło we współpracy w Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie w Grudziądzu misję dowożenia paczek żywnościowych dla seniorów oraz osób w kwarantannie.

Nadal funkcjonuje wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego. Pomimo zawieszenia funkcjonowania Środowiskowego Domu Samopomocy zapewniono wszystkim uczestnikom oraz ich rodzinom wsparcie psychologiczne oraz przekazano paczki wielkanocne. Dzieci ze świetlic opiekuńczo-profilaktycznych w nadchodzących dniach otrzymają paczki żywnościowe sfinansowane z programu „Żółty Talerz” realizowanego we współpracy z Kulczyk Foundation.

Wszelkie działania Grudziądzkiego Centrum Caritas wkomponowują się w misję niesienia pomocy i miłosierdzia najbardziej potrzebującym. Jest to niezwykle cenne, szczególnie w tak trudnym czasie.

sie 16, 2022

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty realizuje zadanie pn. "Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020″ - Podprogram 2021 w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

lip 28, 2022

Podsumowanie działań w Lipcu 2022 roku

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Lipiec 2022 zrealizowano:

5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – pedagogicznego

7 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego

2 porady specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychiatrycznego

1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych

1 warsztat socjoterapeutyczny dla dzieci lub młodzieży przebywających w pieczy oraz z rodzina naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi

1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą