wrz 30, 2019

Ruszyła czwarta edycja programu Żółty Talerz

Wraz z rozpoczęciem nowego roku szkolnego ruszyła czwarta edycja programu Żółty Talerz. Caritas Diecezji Toruńskiej od początku uczestniczy w tym niezwykłym projekcie. To program wsparcia żywienia dzieci w wieku szkolnym, poprzez który promujemy zdrowe i pełnowartościowe posiłki, dostosowane do potrzeb najmłodszych. Od września 2019 r. do sierpnia 2020 r. w Żółtym Talerzu weźmie udział 340 świetlic środowiskowych i szkół. Z wydawanych posiłków skorzysta ponad 15 tys. dzieci w tym 60 dzieci ze świetlic „Przystań” i „Św. Józefa w Grudziądzu oraz 65 dzieci z ognisk wychowawczych w Działdowie.

Żółty Talerz to program wsparcia systemu żywienia dzieci stworzony przez Kulczyk Foundation poprzez działanie tam, gdzie konkretne dziecko siada do posiłku: w stołówce, w świetlicy, czy też w domu rodzinnym. Program realizowany jest przy współudziale największych polskich organizacji pozarządowych:

– Caritas diecezjalnymi,

– Polskim Czerwonym Krzyżem,

– SOS Wioskami Dziecięcymi,

– Towarzystwem Przyjaciół Dzieci,

a także placówkami szkolnymi i przedszkolnymi.

W ramach programu Dominika i Sebastian Kulczyk, fundatorzy Kulczyk Foundation, przeznaczyli środki finansowe na realizację czterech strategicznych celów:

1. Więcej dzieci jedzących w stołówce;

2. Lepsze jakościowo i zdrowsze jedzenie;

3. Mobilizacja dorosłych do pomocy w żywieniu dzieci;

4. Łatwiejszy dostęp do wiedzy o zdrowym żywieniu.

Program, poza realizacją czterech strategicznych celów, kładzie nacisk na następujące wyzwania:

– Należy mówić o żywieniu wszystkich dzieci w miejsce stygmatyzującego „dożywiania”.

– Dziecko zje dobrze tylko wtedy, jeśli wszystkim wokół będzie na tym zależało.

– Także samo dziecko, jeśli damy mu taką wiedzę, może nauczyć dorosłych, co znaczy prawidłowe żywienie!

Żółty Talerz to w założeniu nowy standard zmiany społecznej, który powstaje także z myślą późniejszego wykorzystania go w działaniach systemowych przez inne organizacje pozarządowe, instytucje centralne lub lokalne, czy zorganizowane grupy obywateli.

Żółty Talerz to idea, która znajduje swoje odbicie nie tylko w Polsce. To również ze strony Kulczyk Foundation wsparcie żywienia dzieci w innych miejscach na świecie, w których wszechobecne jest zjawisko już nie tylko niedożywienia, ale głodu.

www.zoltytalerz.pl
gru 23, 2019
 Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.
gru 2, 2019
Grudziądzkie Centrum Caritas jak co roku przygotuje i przekaże paczki świąteczne rodzin potrzebujących z terenu Grudziądza. Przygotowanie paczek odbędzie się w ramach realizacji zadania publicznego powierzonego przez Gminę-Miasto Grudziadz: "Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Bożego Narodzenia dla rodzin korzystajacych z pomocy społecznej".