lis 5, 2019

Uczestnicy ŚDS na XVII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego Sztuka Osób Niepełnosprawnych

W dniu 16 października 2019r. zaproszono naszych uczestników i terapeutów  ŚDS na uroczystą Galę wojewódzkiego konkursu plastycznego „Sztuka Osób Niepełnosprawnych”. Tematem tegorocznej edycji było „Podróże moich marzeń”. Uroczystość odbyła się w Bibliotece Głównej Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.

Konkurs plastyczny był organizowany przez PFRON pod patronatem Pierwszej Damy Agaty Dudy. Z naszej placówki ŚDS przystąpiło do konkursu pięciu uczestników, dwóch w kategorii tkanina i aplikacja i trzech w kategorii fotografia. Przygotowanie prac na konkurs trwało dwa miesiące, w które swój wkład włożyli uczestnicy pod kierunkiem terapeutów, nie brakowało przy tym wielu dyskusji i pozytywnych emocji nad wykonaniem prac konkursowych. W dniu wyjazdu byliśmy bardzo podekscytowani. Na miejscu udaliśmy się na uroczystą Galę gdzie  podczas uroczystości nasze prace zostały wyróżnienie dla trzech uczestników.  Było to dla nas miłym zaskoczeniem gdyż konkurs był ogólnopolski i bardzo dużo prac zgłoszonych do konkursu. W trakcie uroczystości wręczono nagrody, dyplomy oraz karty podarunkowe. Gratulujemy wszystkim uczestnikom za wkład włożony w pracę i dziękujemy organizatorom konkursu.

gru 23, 2019
 Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.
gru 2, 2019
Grudziądzkie Centrum Caritas jak co roku przygotuje i przekaże paczki świąteczne rodzin potrzebujących z terenu Grudziądza. Przygotowanie paczek odbędzie się w ramach realizacji zadania publicznego powierzonego przez Gminę-Miasto Grudziadz: "Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Bożego Narodzenia dla rodzin korzystajacych z pomocy społecznej".